Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Balalullllllllllllllllllla

Ile powinnam przytyc w ciazy?

Polecane posty

Witam! Spodziewam sie blizniakow dwujajowych, waga z przed ciazy 93kg, wzrost 160cm, obecnie jestem w 22 tyg ciazy, przybyło mi 9 kg, puchna mi nogi, staram sie jeść zdrowo ale co tydzien mam o 1 kg wiecej ostatnio :/ proszę o poważne odpowiedzi

Gość my_little_pony
przy jednym dziecku waga nie powinna przekroczyć 15 % tej sprzed ciąży. przy bliźniakach niestety nie wiem :(

Gość lekki-niepokój
w sumie to nie powinnaś już nic przytyć...poważnie.

Dodam ze ciążę znoszę bardzo dobrze, zero problemów i nie wymiotowalam w ogóle...

Gość ala ma kotkaaaaaaaaaaaa
nogi puchną ? może woda Ci się w organizmie zatrzymuje ? jesz systematycznie , w jakich ilościach ?

Ale jak to zrobic zeby nic nie przytyc?

Gość ala ma kotkaaaaaaaaaaaa
ja miałam cukrzycę i byłam np. na diecie jadłam dziennie 1500kc ...przytyłam 8kg

Gość lekki-niepokój
jedz zdrowo, nie za dwoje czy troje:), mało ale często- 5-6 razy dziennie, jogurt to też posilek w tym przypadku no i zero slodyczy!, bo po co one komu? :)

Gość maziala
a ja na diecie cukrzycowej z 88 kg spadłam do 75 kg w ciąży! A jak poprawił mi to wyniki i samopoczucie. Dzieciaczkowi tez na zdrowie wyszło:)

Tak puchna, ostatnio bardzo ograniczylam sól i juz lepiej wyglądają. Jem rano dwie do trzech małych skibek ciemnego chleba z serem lub jajkami, na obiad różnie, czasami zupa, czasami ryż z mięsem i sałata albo ziemniaki, pod wieczór owoce, jabłko lub inne, a pózniej jeśli robię sie glodna to jem kanapkę i to tez ciemny chleb z czymś, słodyczy ograniczam bardzo, czasami zjem loda bo wiecznie mam na ochote a jak jestem u kogoś w gościach to nieraz jem słodkie ale sama do domu w ogóle nie kupuje

No i codziennie mleko pije z 1/4 litra czasami wiecej, mleko z zawartością 1,5 % tłuszczu

Gość my_little_pony
Trzeba przy tym pamiętać, by unikać przekarmienia, o co tak czasem łatwo z powodu nadmiernej troskliwości rodziny. W drugiej połowie ciąży, z powodu szybkiego wzrostu płodu, należy zwiększyć ilość pełnowartościowego białka zawartego w mleku, serach, mięsie, wędlinach i rybach. Tłuszcze należy spożywać w ilościach umiarkowanych, pamiętając, że ich nadmiar powoduje otyłość,a w okresie ciąży kobieta nie powinna przybrać więcej niż 15 % wagi ciała z okresu przed ciążą. Należy głównie zmniejszyć przyjmowanie węglowodanów (cukru i słodyczy) na korzyść owoców i warzyw zawierających, podobnie jak produkty zbożowe, błonnik niezbędny w procesie trawienia i zapobiegający zaparciom. Wskazane jest dzielenie racji dziennej na 3 duże posiłki, tj. śniadanie, obiad i kolację, i 2 małe - drugie śniadanie i podwieczorek. Dzienne normy zapotrzebowania energetycznego dla różnych grup ludności (wg IŻiŻ): Kobiety ciężarne: 11 721 kJ / 2800 kcal Kobiety karmiące: 14 232 kJ / 3400 kcal

Gość my_little_pony
Spożycie 1/2 litra mleka dziennie prawie zaspokaja zapotrzebowanie na wapń i fosfor, a jest uzupełniane przez jaja, brukselkę, marchew i buraki. Podstawą żywienia w ciąży powinna być dieta wysokobiałkowa i bezsolna z dodatkiem składników mineralnych, witamin i ograniczeniem płynów w ostatnim trymestrze :)

Dziękuje ślicznie za informacje :) a wiesz moze co powinnam jeść tak zeby juz nie tyc? Bo zapasów mam sporo w sumie ;)

Gość my_little_pony
Kochana nie wiem, może przy bliźniakach apetyt jest podwójny :( Może jakieś ćwiczenia, więcej delikatnego ruchu. Na razie przytyłaś ok. 10%, ale to co Ci napisałam, to dane ze starego poradnika med. i nie dot. ciąży mnogiej. Musisz z lekarzem uzgodnić, bo ja nie jestem doświadczona przez życie :)

No i super, dzisiaj sie dowiedziałam po teście glukozowym ze mam prawdopodobnie cukrzycę ciazowa :(((( strasznie sie boje o moje dzieci, jestem załamana :( mam wizytę u lekarza i ma mnie uczyć jak sie odżywiać przy cukrzycy

Gość a ja wiem i nie powiem
współczuję ale nie martw się na zapas,wiele kobiet z większa wagą dostaje cukrzycy tzw ciążowej mam nadzieje,że wszystko będzie dobrze trzymaj się aha a tych bliźnizcków to strasznie ci zazdroszczę:)szczęściara

no tak ogolnie bez rzandych innych choro osoba zdrowa nie powinna przybrac wiecej niz 20 procent wagi sprzed ciazy...

Do a ja wiem i nie powiem, lekarz mi mówi ze mam tylko kontrolować dietę i będzie wszystko ok, mam jeść 5-6 małych zdrowych posiłków dziennie... A te blizniaki dostałam po dwóch latach bezdkutecznych starań Kochana, prawie straciłam nadzieje ze będę mama a jednak :) choruje na PCOS

Dziewczyny od tygodnia stosuje dietę, jem tylko ciemny chleb, warzywa, owoce, pieczone mięso lub gotowane, mleko z niska zawartością tłuszczu, jogurt naturalny, jajka gotowane, pije dużo wody, ciepłe napoje bez cukru, oczywiście zero soków i słodyczy czy inne wysokokaloryczne produkty. I z tego co zauważyłam to moja waga albo stoi albo ubywa, dietetyk stwierdziła ze dobrze sie odzywiam, cukier mi nie podskoczyl ani razu, ale zaPomnialam sie zapytać czy dobrze jest chudnąc w ciazy, muszę poczekać do następnej wizyty, jak myślicie? Mozna chudnąc podczas ciazy?