Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość okilla

Czy to dobra waga?

Polecane posty

Gość okilla

Mamcie nie potrafie sie połapac z ta siatka centylowa.Czesto czytam,ze cos tam piszecie jakies pomiary centylowe.Moj synus ma 16 miesiecy,wazy 9,500,wzrost 80 cm.Wsrod swoich rowiesnikow jest malutki.Czy moze mnie to cos niepokoic,bo my z mezem jestesmy wysocy.Dosc slabo przybiera na wadze i rosnie mimo ze jest odzywany bardzo dobrze.synu urodzil sie w 40 tc wazyl 3050 mierzyl 54 cm.

Gość okilla
co to znaczy ten 10 centyl i 25 centyl ??

50 centyl to mniej wiecej w polowie tzn srednio. 50% dzieci jest np mniejszych i 50% wiekszych.ponizej 50 centyla tzn ze jest troche mniejszy.szczegolowo zaczyna sie 3,10,25 no i 50 centyl a pozniej w gore 75,90,97.ale to ze jest na np 10 centylu nie znaczy ze zle sie rozwija.nieprawidlowe jest jesli np dziecko caly czas jest na 25 i nagle z niewiadomych przyczyn spada waga na 3 i sie utzrymuje. http://www.rodzice.pl/male-dziecko/rozwoj/Maluch-w-siatce.html poczytaj sobie bo moze zle tlumacze :)

Gość brygidaznasie
wogole tego nie rozumie.Czy z danych ktore podalam cos wynika zlego lub niepokojacego?

Gość Bsisvs
Bardzo mały ten twój synek moj tez ma 16 miesiecy i waży 12 kg i 84cm

moja corka ma 11 msc i ma 80cm i 11kg.ale maz jest bardzo wysoki ponad 190 cm wiec moze po nim.ja nie umiem ci odpowiedziec,jesli caly czas jest na nizszych centylach ale przybiera na wadze to nie jest zle.moim zdaniem jestem drobny.ale jesli nagle spadl z wagi to zle.mojej siostry synek tak mial caly czas prawie 50 centyl nagle ponizej 3.okazalo sie ze ma zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy.dzis ma 9 lat i dopiero wchodzi na 3 centyl