Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

rzeczywistosc

rozwój 5 miesięcznego dziecka

Polecane posty

Witam Jestem mamą 5 miesięcznego dzidziusia. Jednak moja corka urodzila się w 32 tygodniu i wiekeim skorygowanym ma 3 miesiące. Chcialabym jednak porównac jak rozwijają się dzieci 5 miesięczne. Nie moge na zywym organiźmie gdyz moje koleżanki mają starsze dzieci. Prosze o wpisy szczęśliwych, chcących sie pochwalic maluszkami mama :-)

Gość agula8
pytasz co juz potrafi 5 m-ne dziecko? moja kończy 5 m-cy za kilka dni i -przewraca się z pleców na brzuch-odwrotnie jeszcze nie -opiera się na przedramieniach leżąc na brzuchu -trzyma przez chwilę grzechotkę-trafia nia do buzi -gaworzy, głosno się smieje, odwzajemnia usmiech -otwiera buzie jak jak zbliżam łyżeczkę z zupką -ssie palec u nogi:) to jest najsłodsze W książeczce zdrowia dziecka jest tabela co dziecko powinno w jakim wieku.W google tez znajdziesz takie info.pozdr

Gość zonaKraka
Moim zdaniem trochę niepotrzebnie porównujesz, ale... mój synek w tym wieku: - reagował na czyjąś mimikę, poznawał znajome osoby, śmiał się głośno, okazywał radość, miał ulubione zabawy - sięgał po konkretny przedmiot, wkładał do buzi - ciumkał ręce i nogi, z przewagą rąk (ale to i poznawanie rączek, i ząbkowanie- miał już dolne jedynki) - okazywał zainteresowanie jedzeniem, patrzył jak my jemy, przełykał ślinę, mlaskał, chętnie jadł i ładnie otwierał buzię - przewracał się z pleców na brzuch, pełzał- czasami nawet w określonym kierunku, ale przeważnie ot tak, żeby się ruszać - pod koniec miesiąca zaczął siadać samodzielnie - gurzył całkiem zabawnie :) - jadł samodzielnie chrupki kukurydziane Siostrzenica w tym wieku nie siada, nie pełza ale np. ma lepszą koordynację rączek, potrafi obrócić zabawkę żeby trafić na gryzak, trzyma piłkę rączkami i nóżkami.