Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matka123

Takie zadanie domowe przyniosła moja córka..

Polecane posty

Gość matka123

Uczennica trzeciej klasy gimnazjum wróciła dziś do domu z takim zadaniem: W podanych niżej przykładach znajdź i zaznacz odpowiedź z właściwie oznaczonymi podstawą słowotwórczą i formantem: a) przyjaciel , koledz-e, matk-ą, nios-ę b) pies-ek, Karol-ek, do-biec, wy-biec c) przy-dro-żny, par-o-sta-tek, nad-ro-bić Czy ktoś z was mógłby wytłumaczyć mi o co tu chodzi?

Gość renata z domato
1 matk-ą 2.pies-ek 3przydrożny

Gość renata z domato
tłumaczyc mi sie nie chce bo skoro nie rozumiesz to sama do 3 klasy wroc

odp. C podstawy: drozny, statek, robic formanty: PRZYdrozny, PAROstatek, NADrobic

Gość mvpnwpanvpewnv
jak odpowiedz c jak w odpowiedzi C jest zwykły podział na sylaby:/ w b jest podzielone na podstawę i formant :/

Gość opodowiedz b
pies - to podstawa słowotwórcza, -ek to formant, bo to cząstki, przy pomocy których tworzymy nowe wyrazy. swoją drogą, fonologia, słowotwórstwo i nauka o języku to dość trudny temat jak na gimnazjum. To bardzo specyficzne i kierunkowe zagadnienia, szczegółowo omawiane na studiach. Przynajmniej tak było w moim przypadku.

Gość slodkawisnia
oczywiscie ze odpowiedz B

Gość Perw w przelocie XV
Trudny temat na gimnazjum? :o Może w ogóle pozostańmy przy nauce czytania i pisania. Ja miałam słowotwórstwo w 7. klasie szkoły podstawowej. To nie są jakieś skomplikowane przykłady.

B. "swoją drogą, fonologia, słowotwórstwo i nauka o języku to dość trudny temat jak na gimnazjum. To bardzo specyficzne i kierunkowe zagadnienia, szczegółowo omawiane na studiach. Przynajmniej tak było w moim przypadku." - Ja też to miałam w gimnazjum ;).

Gość renata z domato
wracam do 3 klasy z twoja corka....

Gość 7 klasa szkoły podstawowej
to 1 gimnazjum:O

Gość przecież...
córka tej kobiety chodzi właśnie do gimnazjum... [zgłoś do usunięcia]Pancerna Kołdora Wpisz to na zadanie.pl, GIMNAZJALISTKI Ci to rozwiążą. Gratuluję córki idiotki

Gość gaphgaiy29305y1ouhfpD
matka123 Oddaj mi swoją córcię ch ętnie zkotwicze kutasa w jej pipeczce :D

Gość matka123
dzieki. albo takie zadnaie Samochod jedzie z miasta A do miasta B w czasie t=2h. Moc silnika P= 100 KM, masa auta M=1200 kg, masa szofera m=150 kg, przyspieszenie ziemskie przyjąc g=10m/s2 zas prędkośc światła w próżni c=3x108 m/s. Z jaką prędkościa porusza się samochod