Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wezwijcie lekarza

Rozdzielność majątkowa a prawa TEŚCIOWEJ

Polecane posty

Mam pytanie: Wraz z mężem mamy rozdzielność majątkową. Czy po śmierci męża (tfu tfu tfu) moja teściowa może domagać się przed sądem jakiegoś majątku po nim? czy fakt że mamy rozdzielność majątkową daje tesciowej prawo do dziedziczenia po nim? (mamy dwoje dzieci). Dzięki z góry za pomoc.

Gość jakos nie widze tego przeciaze
pierwsi do dziedziczenia sa dzieci

Gość jak macie dzieci
to nie. gdybyscie nie mieli to wtedy moglaby wkroczyc do akcji wraz z rodzenstwem meza

Gość jak macie dzieci
NO CHYBA ZE ma dowody na to, ze dokladala sie do waszego majatku, papiery, rachunki na cos, co wam kupowala i co potem bedzie sie skladac na wasz majatek - to do tych rzeczy chyba moglaby miec prawo. a raczej na pewno. ale to tez trzeba byloby wloczyc sie po sadach

Gość jak macie dzieci
no wlasnie - a jak nie ma dzieci to kto ma pierwszenstwo dziedziczenia? rodzice czy rodzenstwo? chyba rodzice? skoro od dzaidkow mozna domagac sie alimentow gdy rodzic nie placi..

Gość jak macie dzieci
aha :D to wszystko jasne i nie masz sie o co martwic :)

Gość hajksdfkaas
rodzice nie dziedziczą po dzieiach jeśli jest małżone, dzieci także nic ci nie grozi przykład autentyczny sąsiadów: sąsiad (wdowiec) zapisał 3 domy w darowiźnie swojemu synowi u notariusza, córkę wydziedziczył bo jego zdaniem była życiowym nieudacznikiem. jego syn ożenił się z kobietą z dzieckiem, syn nagle zmarł po pół roku małżeństwa na zawał i 3 domy odziedziczyła tylko jego żona mimo że walczył z nią w sądzie o spadek po synu. nic nie uzyskał, za to jej się nieźle udało, nie minął rok od pogrzebu i już miała nowego faceta, wszystko sprzedała. A ten wspaniały tato mieszka u córki, bo nie zapisał sobie dożywotniego używania jednego z domów....

Gość jak macie dzieci
o kuurwa :o

Gość hajksdfkaas
pewnie sam się zastanawia po co tyle lat pracował, ale dostał nauczkę od losu

Gość jak macie dzieci
ale widzisz, zapis darowizny a dziedziczenie np. na podstawie testamentu lub przy jego braku to dwie rozne rzeczy, dlatego tak wyszlo :o tak mi sie wydaje, specjalistka w prawie nie jestem :P