Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Elilka 32

Czy mogę rozwiązać umowę jeśli pracodawca mi nie płaci macierzyńskiego

Polecane posty

Gość Elilka 32

Witam, mam pytanie czy mogę rozwiązać umowę o pracą z winy pracodawcy art.55.1.1 KP jeśli pracodawca zalega z wypłatą macierzyńskiego? Wiem, że nie ma pieniędzy i mieć nie będzie. Nie chce ogłosić upadłości ani likwidacji. Nie jest też obywatelem Polski, więc sprawa w sądzie raczej nie do wygrania.Zależy mi na świadectwie pracy.

Dowiedz się w ZUS. Bo tak naprawde to ZUS pokrywa macierzyński, więc jak Ci zapłaci, to zaraz odzyskuje z ZUS. Tyle, że pewnie ZUS tez nie płaci. A ile osób zatrudnia pracodawca?

Gość Elilka 32
Zatrudnia 60 osób. Pytałam w ZUS-ie, powiedzieli mi, że płaci mi pracodawca. Więcej mi też pomóc nie umieją. Wysłałam dzisiaj pismo do ZUS, z prośbą o kontrolę. Babka mi w ZUS-ie tylko tyle powiedziała, że jak pracodawca nie płaci to kadrowa ma obowiązek dokumenty przesłać do ZUS-u i oni wtedy płącą. Tylko kadrowa widząc jaka jest sytuacja poszła na chorobowe.

Kurczę no to wspólczuje. Tak płaci pracodawca , ale jak wspomniałam potraca sobie ze skladek ZUS płaconych od innych wynagrodzeń, tyle, ze na bank tego nie płaci.. Na pewno kontrola będzie i odzyskasz swoje pieniadze, tyle, że to potrwa. Wydaje mi sie, że rozwiązac umowę możesz, ale musiałabyś dostac komplet dokumentów do ZUS, żeby to zanieść do nich, ale jak kadrowa na chorobowy, to kto Ci to da?

Gość sama przygotuj
papiery do zusu - masz formularze w necie na stronach zusu. ja sama tak zrobilam, bo ksiegowa byla powolna...

Gość Elilka 32
Pomoże jeszcze ktoś

Gość Elilka 32
Dodzwoniłam się do PIP-u powiedzieli, że mogę rozwiązać umowę a potem iść do sądu. Dzięki