Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maść cynkowa?

Czy można posnarować pupe dziecka maścią cynkową?

Polecane posty

Gość maść cynkowa?

Alantan, sudokrem i mąka ziemniaczana nie pomogły, na linomag jest uczulenie. W tych wszystkich środkach chodzi głównie o cynk, wiec można zastosować najzwyklejsza maść cynkową? Skóra jest mocno podrażniona ale nie na pupie, tylko w okolicy pochwy (od ok2-3 dni) dziś zaczęło też zachodzić lekko na nogi(pachwiny), pupa czysta bez niczego. Nie było zmian kosmetyków, jedzenia pieluch ani nic. Stawiam że może bakterie w moczu ale pediatra olała. Zrobię sama badanie ale chce jeszcze jedną możliwośc wypróbować, własnie ten cynk. Dziecko w wieku nieco ponad 1,5 roku. Nigdy nie było żadnych odparzeń ani nic, nigdy conajwyżej zaczerwienienie w okresie noworodkowym które w przeciągu 1 dnia max znikało i bylo delikatne a tu teraz u tak dużego dziecka taki kłopot :(

maść cynkowa wysusza skórę,wg mnie stosując sama maść możesz zaszkodzić,najlepiej preparat zawierający cunk jednak np krem Penaten na odparzenia,jest naprawde bardzo dobry!

sprobuj kapieli z nadmanganianem potasu- ja mojej corce w tym wieku do kapieli dawalam pol tabletki, siedziala w tej wodze 10-15 minut i po wyjsciu dopiero zasypywalam maka ziemniaczana.pomogly 2-3 kapiele,a czesto miala podrazniona skore na posladkach

Gość maść cynkowa?
AgataHa - a czy nadmanganian potasu nie podrażni blony śluzowej w pochwie? w koncu woda wniknie też tam a maść nie. I kąpałaś i moczyłaś kilka razy w ciągu dnia czy w przeciągu kilku dni cała kuracja trwała np raz dziennie jak normalna kapiel?

Gość maść cynkowa?
Przekopałam troche różne fora i nnfo na temat i co powiecie na taki zestaw: owy nadmanganian potasu po kąpieli+przemywania a do smarowania Termentiol? Polecany jest też Clotrimazolum. Wiec nie wiem.

Gość mozna. zagranica nawet
sprzedaja masc cynkowa jako czesc podstawowej linii kosmetykow niemowlecych. smialo!

można. mi położna przy odparzeniu polecała właśnie Zink Salbe (maść cynkową) ale pod warunkiem ze sa to odparzenia mokre (bąble, krostki, wypływa z nich płyn...) jak skóra jest sucha to trzeba natłuszczać i mocno nawilżać - lanolina, alantan, wazelina.

Gość maść cynkowa?
Ktoś się jeszcze wypowie?