Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kuchareczkaODsiedmiuBOLESCI

Kuchnia niemiecka:) Pomocccyyyy:)

Polecane posty

Hej, ktoś tu może zna potrawy kuchni niemieckiej? Bo ja nie mam pojęcia, a jestem zmuszona gotować, i wlasnie zapotrzebowanie jest na kuchnie niemiecka :) Za pomoc kazdy ma buziaka ode mnie:*

kartoflanka kielbasa pieczen bawarska salatka z opiekanych ziemniakow salatka szwabska

dziekuje:)))) Mam nadzieje,ze to nie jest zbyt skomplikowane:D:D:D

Podstawa sa najrozniejsze rodzaje miesa :) pyszna jest tez golonka po bawarsaku no i maja rewelacyjna biala kielbase

Niemcy luba proste dania boczek ziemniaki kapusta golonka pyszna jest niemiecka kartoflanka jak za ta zupa nie przepadam tak ta uwielbiam popularny jest tez bulion z knedlami :)

tu przeppis na niemiecka salatke # proporcje na 4-6 porcji # 200g wędliny drobiowej (np. filet z indyka) # 150g ogórków kiszonych # 1 spora szalotka # 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy (np. Francuskiej firmy Kamis - nie mylić z Dijon!) # 1 łyżeczka octu z białego wina Wędlinę pokroić we wstążki. Ogórki i cebulę zetrzeć na tarce (duże oczka). Musztardę rozprowadzić octem, wymieszać sos z resztą składników. Odstawić na godzinę, żeby smaki się połączyły. popularny jest tez strudel z jablkami :)

i na koniec: Kuchnia niemiecka nie jest jednorodna, mnóstwo w niej wpływów włoskich, francuskich, tureckich, hiszpańskich, a nawet polskich. Polecane dania zależą też od regionu, każdy z landów może pochwalić sie własnym smakołykiem. Największe specjały kuchni niemieckiej Niemcy słyną z wyrobu przepysznych kiełbas, wśród nich napopularniejszą jest Weisswurste, czyli biała kiełbaska z dodatkiem musztardy. Koniecznie, zwłaszcza będąc na południu kraju, spróbowac trzeba szpecli - niewielkich kluseczek, które przygotowuje się z mąki i jajek. Szpecle są świetnym dodatkiem zwłaszcza do mięs. Podaje się je też ze skwarkami lub z kapustą, a czasem na słodko. Ważnym elementem kuchni niemieckiej są oczywiście ziemniaki, z których przygotowuje się prostą, ale smaczną potrawę Bratkartofle. Ugotowane ziemniaki smaży się na patleni - często z dodatkiem cebuli, kiełbasy, czasem kapusty. Z mięs Niemcy wyjatkowo lubią wieprzowinę, zwłaszcza golonkę, a z ryb popularny jest węgorz. Z ryby tej przygotowuje się nawet zupę na bazie bulionu wołowego. http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/kuchnia-niemiecka-jakie-najlepsze-przepisy-kuchni-niemieckiej,17_39361.html

kaciaa jestem Ci wdzięczna, cmok! Jak się spotkamy gdzieś kiedyś, to masz u mnie piwo! Dla mnie te kielbasy niemieckie to porazka, ale ok, co narod to inna tradycja:)) Dziekuje Ci serdecznie :)))!!!!

Gość gość
moze i kuchnia niemiecka jest pyszna ale jest tez niezdrowa..