Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie rozumiem tego;-/

ja, teściowa i szwagireka okropna sytuacja

Polecane posty

Moja teściowa, po śmierci teścia wpadła w długi. Trochę ich teść narobił, trochę ona sama i suma sumarum kobieta nie mogła związać końca z końcem, z niskiej emerytury nie zostawało nic. Pomagałam jej jak mogłam, ale niestety też musiałam żyć z czegoś z córką. Jakieś 2 lata temu teściowa zapytała mnie co myślę o odwróconej hipotece. Dlugo dyskutwałyśmy na ten temat teściowa wahała się, bo chciała zostawić dom wnukom (mojej córce i dzieciom szwagierki), ale ja jej powiedziałam, żeby myślała teraz o sobie i swoich potrzebach. Skończyło się na podpisaniu umowy i teściowa ma co miesiac ładne pieniądze z tej odwróconej hipoteki. Długi spłacone, ona żyje w końcu a nie wegetuje. Super.

obcięło mi pół wpisu zaraz dokończę.

Gość ahhh???
co to znaczy odwrocona hipoteka?

to znaczy ze babcia zapisała dom bankowi, ale do śmierci może w nim mieszkać i dostaje za to pewną sumę pieniędzy co miesiąc :)

odwrócona hipoteka to przekazanie bankowi nieruchomości w zamian za dożywotnią comiesięczną kase płaconą przez bank

dokładnie, nieruchomośc przechodzi na bank po smierci, a do tego czasu sie mieszka na legalu i jest kaska co miesiąc

szwagierka była przez 8 lat za granicą. Poznała tam faceta, urodziła 2 dzieci. Rozstała się z facetem i wróciła do pl miesiac temu. Jak dowiedziała się o całej sprawie zadzwoniła do mnie z awanturą, jak ja mogłam do tego dopuścić, że okradłam jej dzieci, że powinnam się opiekować matką. Nachodzi mnie, robi awantury. Wezwałam policję, ale tylko spisali jej dane i ona sobie poszła. I następnego dnia znów przylazła. Nachodzi mnie w pracy, krzyczy, ze jestem taka owaka, że mnie zniszczy. Nie slucha teściowej, że to była jej decyzja i ma się ode mnie odczepić. Ona wie swoje i tyle. Najgorsze, że na to wszytsko patrzy moja córka i bardzo to przeżywa. Powiedzcie co mogę w takiej sytuacji zrobić?

Gość wredna teraz ja
Pewnie jakaś ukryta reklama :P jakiś sprytniutki pracownik banku to pisze. Albo ktoś na polecenie banku.

Gość też tak miiałam
A Twój mąż nie może ustawić siostry do pionu??? I dlaczego Ona siedząc za granicą nie pomogła matce wyjść z długów? Jakby pomogła jej spłacić długi po ojcu to nie byłoby sprawy.

może niech teściowa ja oswieci, że przed długi nie mniała co do gara włozyć i gdzie wtedy była jej córunia?

Nic, najlepsze co możesz to ignorować działania szwagierki i trzymać z babcią żeby nie musiała sama użerać sie z "poszkodowaną i okradzioną". A córce wytłumacz stosownie do jej wieku o co cioci chodzi, powiedz że babcia była biedna a teraz przynajmniej ma lepiej...i tyle, nie wiem co więcej mogłabyś zrobić.

Do niej nic nie dociera... Próbowałam do niej zadzwonić i spokojnie porozmawiać, ale ona się tylko drze... Nie dociera do niej to że teściowa nie miała tak na prawdę za co żyć.

Zresztą jak dom miał być na spółkę to i tak zawsze byłaby poszkodowana i też byłby hałas, tylko później

to niech jej to wytłumaczy teściowa, a ty teściową tylko poproś by jej to uświadomiła. Gdzie była ta córunia jak matka nie miała co jeść? ale jak spadki to nagle wszyscy się zjawiają jak jeden mąż :O

Teściowa też jej tłumaczyła dlaczego podjęła taką a nie inna decyzję ale Olka jest głucha na to. Przez 8 lat w polsce była raptem 2 razy a po śmierci teścia nie była nawet łaskawa zapytać matki jak sobie radzi finansowo.

to w tej sytuacji olej ją, nie odpowiadaj na telefony, jak najdzie cie w pracy to wzywaj ochrone albo policje i tyle, w końcu jej sie znudzi

Chciałabym ją olać, ale jak ktoś mi wystaje pod oknami albo pod drzwiami i wydziera się na cały głos to ciężko się wyłączyć...

w życiu bym nie zostawiła bankowi swojego domu wzamian za jakies grosze do smierci, bardzo sprytnie ktos wymyslil bo dom czy mieszkanie jest o wiele wiecej warte i nigdy nie splaci tyle ile jest warty osobie ktora zawarla umowe, a tak sobie sprzeda i kupa forsy jest dla banku

Gość omnetta
to tez sie na nia wydrzyj, ze mogla myslec o matce a nie o kasie... a co twoj maz na to?

puść wtedy muzyke na full i głosniki wystaw na okno, najlepiej heavi metal :D zwinie się szybko do domu

Gość a ja mam takie...
A mi sie wydaje ze szwagierka mogla sie poczuc urazona bo takie decyzje dotyczace majatku najblizszej rodziny powinny byc w pierwszej kolejnosci przedyskutowane z corka /synem a dopiero potem z synowa- jesli w ogole.

A jak reagujesz to pewnie jest jeszcze lepsze przedstawienie :p moim zdaniem musisz ją olać, ewentualnie nie odzywać siei wzywać za każdym razem policję.

a ja mam takie... => szkoda że córka nie dyskutowała z matka jak sobie ona radzi po smierci męża i czy ma co jeść!!!

Gość a ja mam takie...
wigora- a tego to juz nie wiemy jak bylo. Poza tym mogloby byc jeszcze inne rozwiazanie np babcia wprowadza sie do szwagierki a dom moglby byc wynajety. Tym sposobem dom zostalby w rodzinie