Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość childsafety

ogromny problem z fotelikiem

Polecane posty

Gość childsafety

Moze ktos cos doradzi. moj maluch za 2 tyg skonczy 6mcy. w nosidelku ledwo sie juz miesci a jak zaloze kurtke czy grubszy sweter to juz w ogole. zaczelam sie rozgladac za fotelikiem - najlepiej 9-18 kg (zapomnialam napisac, ze maly 19 sierpnia na szczepieniu wazyl 8,4kg wiec teraz pewnie juz wazy ok 9kg). i tu zaczyna sie problem - chcialabym fotelik, ktory mozna zapiac tylem do kierunku jazdy - bo tak bezpieczniej dla takiego dziecka, ale jesli zapinany tylem to na tylnej kanapie. nie wiem jak maly zareaguje kiedy nie bedzie mnie widzial podczas jazdy - zazwyczaj jezdze z nim sama, maz ma drugi samochod. do tej pory zapinalam nosidelko na siedzeniu pasazera z przodu i maly mnie widzial i bylo ok, jak wypadl mu smok czy zabawka to podalam. wiec nie wiem jakby to mialo wygladac jak bedzie sam z tylu. kolejna watpliwosc: w jednym sklepie powiedziano mi, ze dziecko musi jezdzic tylem do kierunku jazdy do skonczenia 10mcy. w innym dowiedzialam sie, ze to nie o wiek chodzi a o wage - od 9kg moze juz jezdzic przodem. wydaje mi sie (gdzies czytalam na ten temat), ze jednak lepiej dla takiego malucha jesli bedzie tylem. czy fotelik przodem do kierunku jazdy mozna zamontowac z przodu? jaki mam wybrac fotelik bo nie mam pojecia kompletnie. fajnie byloby tez gdyby fotelik sie obracal o 90stopni przy wkladaniu dziecka do niego. w weekendy (albo kiedy gdzies jedziemy z mezem) uzywamy mojego samochodu wiec dobrze by bylo gdyby fotelik mozna bylo bardzo latwo zdemontowac i zamontowac. poradzcie cos bo ja nie wiem co kupic a dziecko zaraz mi sie nie zmiesci do nosidelka. ps idealnym rozwiazaniem bylby fotelik cybex sirona - niestety jeszcze nie ma go w sprzedazy

Gość childsafety
up

Gość fetafeta
czy wystaje mu głowa z fotelika? Dziecko powinno jak najdłużej jeździć tyłem do kierunku jazdy. Fotelik jest do 13kg, znam dzieci, które ważą 12kg i spokojnie się mieszczą, więc nie wiem jakim cudem Twój syn ważący niespełna 9kg nie mieści się. Dziecko 6miesięczne jest za małe na fotelik przodem do kierunku jazdy,ponieważ chodzi tu o słabo rozwinięte mięśnie karku/

Gość fisher rider polecam
Miałam ten sam problem. Córka waży 8,4 kg i jest długa. Ma 6 miesięcy. Kupiliśmy fisher price rider 0-18 kg. Można montować przodem i tyłem. Jestem zadowolona. W crash testach ma 3 gwiazdki i kosztuje 275 zł na allegro. No chyba, że chcesz coś droższego i do 36 kg, to wtedy cybex lub recaro. Dla mnie było ważne, żeby się rozkładał na leżąco i był montowany przód-tył, dlatego wybrałam ten. Cena też fajna.

tylem dziecko ma jezdzic jak najdluzej jak dlugo tylko miesci sie w foteliku (przedziale wagowym). Wiec jak dlugo kupisz odpowiedni fotelik to dziecko moze jezdzic nawet np do 2 roku zycia. Tak jest lepiej, bezpieczniej zreszta chyba widze ze sama wiesz. Ja mam fotelik maxi cosi priori ale kupiony w stanach w sumie jakis inny typ modelu bo ten mozna akurat montowac i tylem i przodem do kierunku jazdy.

Gość childsafety
ja to wszystko wiem i stad mam ten problem. zazwyczaj jezdze sama z synem i wolalabym go widziec podczas jazdy co na tylnej kanapie bedzie niemozliwe. czy takie foteliki dla starszych juz dzieci, ale ktore maja opcje montazu tylem mozna zamontowac z przodu na siedzeniu pasazera? no tak, nie miesci sie. glowa mu nie wystaje co jest prawidlowe, ale chodzi tu o szerokosc - teraz kiedy zaloze mu bluze jest jeszcze ok, ale za chwile kiedy bedzie trzeba ubierac cieplej juz sie nie zmiesci. i nie jest grubasem - jest dosc dlugi a przy tym i wiekszy. jak Wy jezdzicie z takimi maluchami same? u nas nie ma opcji, aby nosidelko posluzylo do 9mcy :( dzis ogladalam romer britax king plus. malemu sie podobalo jak w nim siedzial, ale nie wyobrazam sobie go posadzic z tylu z dala ode mnie. szukam czegos z 4 gwiadkami i tak do 1000zl

Gość soipol
moje dziecko przesiadło się z fotelika kołyski do fotelika siedzącego w wieku pół roku! przyszła zima i nie dało się go zapiąć w tej kurtce w kołysce. Jeździł normalnie na tylnim siedzeniu przodem do kierunku jazdy i był zadowolony. Z pozycji siedzacej lepiej widać świat przez okno. a argument nie bedzie mnie widział.... jest dla mnie po prostu smieszny...

soipol z kolei dla mnie fakt ze posadzilas pol roczne dziecko przodem do kierunku jazdy jest czyms niepowaznym;-/ Autorko wydaje mi sie ze z fotelikami 9+ montowanymi tylem do kierunku jazdy jest podobnie jak z nosidelkami. Jak dlugo poduszka powietrzna nie dziala to jest ok. Moze zadzwon do oddzialu drogowki? Nie wiem jak w PL ale za granica to by wiedzieli. Jak nie to moze bedzie w instrukcji oblsugi fotelika? zadzwon na infolinie producenta?

Gość childsafety
a dlaczego niby to jest smieszne? jesli posadze go tylem do kierunku jazdy na tylnej kanapie to nie bedzie mnie widzial i wiem z autopsji, ze bedzie sie darl - kazde dziecko inne wiec nie rozumiem z czym masz problem?

Gość ..........................caAB
czy to konieczne by siedzial tylem do kierunku jazdy jak kupujesz bardzo bezpieczny fotelik?? Romer jest swietny (uzywamy go) ale jakos nie widze dziecka z tylu i na dodatek tylem...

Gość childsafety
wlasnie juz dzis mialam mysli czy nie zadzwonic do drogowki i nie spytac o to bo kazdy mowi co innego. moj wujek jest policjantem, co prawda nie w drogowce, ale moze poprosze go aby sie dowiedzial. nie sadzilam, ze wybor fotelika bedzie taki trudny.

Gość 090
mamusi nie bedzie widział i bedzie płakał... nie przesadzaj, chyba nie oglada ciebie 24 h na dobę.

Gość childsafety
pozycja tylem chyba jest konieczna- tylko tu mam dwie informacje - konieczna do 10mcy niezaleznie od wagi i do 9kg niezaleznie od wieku :/ zreszta wolaabym aby jezdzil tylem bo to jest poprostu bezpieczniejsze dla takiego malucha. w razie wypadku ramiona sa trzymane przez pasy a glowka "leci" do przodu - o uraz kregoslupa na odcinku szyjnym nietrudno nawet przy malej stluczce.

Gość childsafety
alez wy baby jestescie niemozliwe. kazda zna swoje dziecko i wie jak reaguje. napisalam juz - mialam taka sytuacje juz i wiem ze ryczal. pozatym. to jest poprostu wygodniejsze - co chwilke wyciaga sobie smoczek i gdzies go zawierusza i placze bo chce spowrotem. gdyby byl z tylu wiazalo by sie to z koniecznoscia postoju i wysiadania z samochodu.

Gość primello
My wymienilismy fotelik jak Lila miala skonczone 7 mscy. Jechalismy do polski na swieta a w foteliku tym pierwszym nozki zwisaly jej juz za i bylo jej niewygodnie. Kupilismy maxi cosi z baza, wiec mozna go "rozlozy" do pozycji pol lezacej. Nigdy nie zauwazylam zeby wwiesila jej glowka .) a przesypiala cala droge (8 godz jazdy) :))

Gość zalamanahhhh
jesli juz tak bardzo panikujesz z tym dzieckiem to zdecyduj sie go dac do tego fotelika ale musi umiec dobrze siedziec.kobiieto przy wiekszy hamowaniu mozesz mu uszkodzic kregi szyjne !!! Osatno na wp byl artykul o matkach ktore chca wszystko wyprzedzic,np dzieko jeszcze nie ukonzylo 4 miesiecy zycia,ma dopiero 3 a one juz wciskaja sloiki,bo chca wiedziec jak to jest,drugi przyklad foteliki,nosidelko sie znudzilo i juz chca takie wielkie,3 przyklad wozek,dziecko jeszcze dobrze glowki nie trzymie a juz przekladaja gondole na spacerowke.

Gość childsafety
do zalamanahhhh - moze zanim juz cos napiszesz to najpierw przeczytaj poprzednie wpisy...bez komentarza....

zalamana no wlasnie autorce chodzi o to by dziecko jak najdluzej siedzialo tylem , bo wie w przeciwienstwie do wiekszosci polskich mam-ze to jest najlepsze. A to ze chce miec dziecko obok to juz druga sprawa