Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nisia_

Przedszkole,a urlop wychowawczy.

Polecane posty

Od kilkunastu lat pracuję w przedszkolu.Wiadomo,że teraz zapisy odbywają się przez internet.Ale dziwi mnie fakt,że nikt nie sprawdza tego co tam zostało napisane.Wpisują inne adresy,że niby wynajmują mieszkanie.Wiadomo ,samotne matki mają pierszeństwo . A co z resztą dzieci?W moim przedszkolu jest dużo dzieci matek ,które przebywają na urlopach wychowawczych.Przychodzą kiedy chcą ,spacerują z młodszym dzieckiem wokół przedszkola i sprawdzają co się dzieje z ich dzieckiem w ogrodzie.A popołudniami zbierają się na placu zabaw i komentują .Żal mi tych matek,które naprawdę potrzebują przedszkola dla swojego dziecka,ale nie są samotnymi matkami i zarabiają marne pieniądze.Uważam,że ten system jest bez sensu.Kiedy dziecko zostało już przyjęte,rodzic potwierdza ,że dziecko będzie chodziło do danego przedszkola i koniec.Dyrektor nie ma prawa sprawdzić ,czy rodzic pracuje i czy faktycznie mieszka pod danym adresem. Jak moje dzieci szły do przedszkola musiałam dostarczyć zaświadczenie,że pracuję (nie pracowałam w przedszkolu) Podam przykład:matka przebywała na urlopie wychowawczym.trzyletni syn został przyjęty do przedszkola,mama była w domu z młodszą córką ,od 1 września córka chodzi do przedszkola.Mama jest na urlopie macierzyńskim z trzecim dzieckiem.A ,żeby było jeszcze weselej to ma opiekunkę do maleństwa.

Gość wredniucha
w Polsce kompletnie nikogo nie obchodzi sytuacja matek - ani samotnych, ani jakichkolwiek innych

Gość wredniucha
a każda z moich znajomych "samotnych" matek" mieszka z facetem bez ślubu

I tak niestety jest,a jeszcze piszą oświadczenia ,że nie są w związkach . A tatuś codziennie przyprowadza i odbiera dziecko z przedszkola.

Moim zdaniem skoro przedszkole jest odpłatne, każde dziecko powinno mieć do niego jednakowe prawo i przy zapisach powinna liczyć sie tylko i wyłącznie kolejność zapisów. To by było najsprawiedliwsze. W końcu kogo to obchodzi ilu rodziców ma dane dziecko, albo co w ciągu dnia robi jego matka :o Przedszkole to nie instytucja dobroczynna i to nie jest niczyja wina że czyjaś matka jest samotna i nie rozumiem dlaczego czyjeś dziecko ma być pozbawione prawa do przedszkola bo ma oboje rodziców i np matka nie pracuje

Oczywiście ,zgadzam się z Tobą .Dziecko ,które ma oboje rodziców już na starcie ma mniej punktów.A czasami jest tak ,że samotna matka ma większe dochody niż pełna rodzina.

Gość gość
A ja co mam zrobic co wpisac. Jestem samotna matka na urlopie wychowawczym. Nie pracuje bo nie ma ani jednej osoby ktora choc na chwile moglaby sie zajac dzieckiem. Ojciec dziecka ze wzgledu na nie limitowany czas pracy w domu pojawia sie glownie wieczorami na kilka godzin zeby sie wyspac przed trasa. Wiec o zaopiekowaniu sie dzieckiem nie ma mowy. Co mam wpisac w formularzu do przedszkola?bo zatrudniona jestem ale dopiero jak maly sie gdzies dostanie to bede szukac pracy w godzinach niestety tylko przedszkolnych. Wpisac ze pracuje czy nie?prawo mowi ze mi nie wolno ale nic nie wiem prawnie pod katem samotnej matki na urlopie wychowawczym. Jak mnie spunktuja w przedszkolu?co lepiej wpisac?Musze zaczac przeciez zyc! Od czegos musze zaczac.nawet jesli to bedzie wierotne klamstwo.