Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kiwi1988ldz

Opłaty za przedszkole! 55tys na rok:o

Polecane posty

Witam:0 Czy zastanawialiście się na co idą pieniądze wpłacone do przedszkola i jaka kwota z nich idzie na wasze dziecko? Dziś usiadłam obliczyłam pewne rzeczy i doznałam olśnienia ile pieniędzy od rodziców dostaje przedszkole :o ;W naszym przedszkolu jest chyba 6 grup w tym po 25dzieci. Wyprawka 100zł (raz) Ksero 20zł (raz) Rada rodziców 25zł ( co mies.) Przeliczyłam to wszystko i szok: ; Wyprawka ( całe przedszkole ) 15tys ksero ( całe przedszkole ) 3tys Rada rodziców u nas obowiązkowa 37.5tys. ; Łącznie??? 55tys. wyciągnięte z kieszeni rodziców. Jak myślicie ile z tego idzie na dzieci? Teatrzyki, wyprawki, prezenty?:D Przecież my jak o rodzice nie sprawdzamy tego co nasze dziecko dostało, nie sprawdzamy rachunków za wyprawki i ich składu:) Przecież przedszkole wszystko kupuje hurtowo wiec tanio, teatrzyki? Ile może kosztować teatrzyk? 1000zł dla całego przedszkola? Przecież cały czas teatrzyków nie ma :) prezenty? Tylko od święta :) Myśleliście kiedyś o tym?: A Wy jakie opłaty ponosicie dodatkowo za przedszkole?

U nas jest to ubezpieczenie 49zł/rok i składka na przybory 20zł/rok, stała opłata za nadprogramowe 3 godziny to 180zł plus wyzywienie 100zł,ale jak np odbiera się dziecko przed obiadem,to za ten obiad odliczają jakąś tam kwotę i w kolejnym miesiącu jest mniej do zapłaty. U nas akurat zarzucić nic nie mogę, jak za 100zł miesięcznie to menu dla dzieciaków jest naprawdę urozmaicone i chyba smaczne- moje dziecko już przytyło po 2 tygodniach przedszkolakowania :) pewnie leży od przedszkola i jego polityki,a raczej może dofinansowania przez miasto

Gość Miliana23
to prawda!!!!!!

Gość Jaka dieta
Jaką dietę stosujesz, że tak szybko chudniesz? :)

Gość matka z Polski B
opłata stała - 50 zł miesiąc wyżywienie - 5 zł dzień j. angielski - 12 zł miesiąc rytmika - 9 zł miesiąc komitet rodzicielski - 5 zł miesiąc ubezpieczenie - 30 zł rok mikołajki - 35 zł jednorazowa opłata książki - 48 zł jednorazowo pomoce typu kredki, plastelina itp. - 25 zł rok przedszkole prowadzone przez zakonnice, dotowane przez gminę ale to Polska B w końcu więc pewnie dlatego tak tanio :D

ja płacłam za ubezpieczenie 66zł, ale sama chciała bo były 3 warianty:) 38/49/66zł. Wyżywienie płacę 5.50 dziennie = 110zł na mies. ; Ale tego sie nie czepiam. Zastanawia mnie po prostu to 55tys. To jest bardzo duzo kasy. Każdy rodzic płaci za swoje dziecko a przedszkole jesli cos organizuje to płaci z całej puli wiec jesli tak to wszystko policzyc to wątpie aby tyle szło na dzieci.

AgataHa to ile Ty płacisz za godzine? Ja za 2płatne dziennie mam po 2,25 za każdą czyli miesiac po 2 płatne wychodzi mi 90zł za godziny płatne za 3 wyszło by mi 135zł.

Jaka dieta Moja dieta na codzień wygląda tak że: nie solę nie słodze nie jam potraw macznych nie jem białego pieczywa zamieńiłam na chrupki mleko 0,5% nabiał chudy musli z mlekiem lub kefirem, owsianka mięsko drobiowe na parze ryby na parze duzo warzyw jedna porcja owoców pije tylko zioła, zieloną herbate, soki wyciskane zero słodyczy tłuszcze tylko oliwa od święta przyprawy sama skomponowałam aby soli nie było to chyba wszystko tak z grubsza opisałam ; Teraz dołączam w miare normalne obiady np krewetki z ryżem ( 3 łyżki ), filet plus 2/3 ziemniaczki surówka, zupka warzywna, pulpety drobiowe, leczo ale np ziemniaki albo ryz tylko np 2razy w tyg Jestem na diecie 1000kcl z przelotem do 1200 ale raczej jem 1000 ale wiem że jak zjem 1200 to nic sie nie stanie bo powinnam jeść 1100/1200

Gość taaaaaaaaaaa
a remonty to się same robią, wyposażenie z nieba spada itd hehe

taaaaaaaaaaa przepraszam Cie bardzo ale na to powinno dawać miasto skoro jest to przedszkole państwowe, czyż nie?

nie wiem,jak wygląda to u nas dokładnie za godzinę, takie dostałam wyliczenie za wrzesień, kwota za godzinę jest do wglądu na stronie naszego UM, tam jest zapisane, że jest to jakiś tam procent najniższej krajowej,nie chciało mi się tego obliczać :) z tym, że te 3 ponadprogramowe godziny są obowiązkowe- niestety, w innym wypadku dziecko z przedszkola trzeba zabrać, więc płacę, ale i tak do tej 16 nie zostaje nigdy

AgataHa z tego co wiem to to 2,25zł jest w całej Polsce za godz, to jest chyba ustalone przez Państwo wiec nie można tego zmienic (chyba).

Gość takaona*
Ja za godzinę płacę 1,80 więc chyba to nie jest ustalone z góry

Czytałam o tym jakoś w wakacje i to jest ustalane przez gminę chyba-zależy, jak bardzo finansuje przedszkole. U nas weszły nowe przepisy od nowego roku, kiedy to najniższa krajowa wzrosła. Szkoda tylko, że nie można zapłacić np za 1 dodatkową godzinę lub dwie,tylko koniecznie te 3 -taki regulamin ma przedszkole niestety. No,ale u nas ceny w całym mieście bardzo zbliżone-nawet w prywatnych przedszkolach,ale tam dzieci nie mają wyzywienia,albo mają catering,u nas jest kuchnia,więc o tyle jestem spokojniejsza, że dziecko nie je byle czego-chociaż wiem, że przy kupnie produktów na pewno ten,kto się zaopatrzeniem zajmuje,nie kupuje wszystkiego,co najlepsze

dodatkowo- u nas 2 godziny mają jakąś tam kwotę, a kolejne są już płatne mniej-w ramach zachęcenia rodziców do zostawiania dzieci na "cały etat" czyli od 6.00 do 16.30 :)

Gość takaona*
Nie mam pojęcia od czego to zależy, być może od przedszkola

hmmm no ja myślę, że pewnie miasto nie dopłaca do wyposażenia czy remontów-a podejrzewam, że co roku odświeżenie sal jest potrzebne-wiadomo,jedno dziecko potrafi zrobić sajgon,a co dopiero 25-u nas tyle dzieci jest w grupie :) jak u Was jest z wyposażeniem ?bo nie wykluczam, że są przedszkola,gdzie kasę biorą,ale wyposażenie pozostawia wiele do życzenia. u nas wszystko nowiuteńkie, ściany ładnie odmalowane, w sali dobry sprzet grajacy i plazma, zabawki też same firmowe,naprawdę edukacyjne i dobrej jakości, widać, że nie z drugiej ręki. widać było pierwszego dnia, że dywan nowy, że sala odmalowana- to było czuć ;) ładne zasłonki, miło jak w domu-ja pamiętam jeszcze przedszkole z moich czasów, brrr :) u nas np składki na Mikołaja nie ma,ale przedszkole robi dzieciakom drobne niespodzianki-także podejrzewam, że z tych pieniędzy,które płacimy za dodatkowe godziny. Składka 20zł jest akurat u nas w grupie, na przybory dla dzieci do malowania,rysowania,jakaś plastelina no i segregatory na prace dzieci-ale to wydatek już na 3 lata,bo u nas jedna grupa jest aż do zerówki

nie,u nas nie było takiej opłaty,a co u Was zawiera ta wyprawka?bo czytam, że w wielu przedszkolach jest opłata pod tym tytułem, ale nie wiem co się za ty kryje :) ja dostałam kartkę z listą rzeczy potrzebnych dla dziecka: worek na ubrania na zmianę, duża podpisana poszewka na poduszkę,która panie wkładają pościel dziecka, piżamka, paczka mokrych chusteczek i chusteczki higieniczne w kartoniku. przybory na pierwsze miesiące kupiło przedszkole,a za te 20zł mamy zapewnione artykuły plastyczne na cały rok plus jakieś bloki i inne takie

Gość takaona*
U nas wygląda to tak: Wyprawka 20zł Rada Rodziców 100zl/rok (z tego kupowane są prezenty na Mikołaja i zajączka i są to fajne prezenty , zawsze zabawka. Np. jednego roku był laptop edukacyjny). Więc nie są to jakieś oszałamiające sumy i raczej w wiekszości przeznaczone na dzieci.

Gość takaona*
Oczywicie , że jest różnica w Twoim przypadku faktycznie zastanawiające jest na co idą te pieniądze , co mają oplacone dzieciaki:O

no za 625 zl na rok to spoedziewalabym sie po prostu częstych wyjść, wycieczek i atrakcji dla dzieci,bo to faktycznie niemało

ja myślę, że te 55tyś to wcale nie jest wiele :) dzieci zużywają mnóstwo przyborów, środków higieny itp w naszym przedszkolu wymieniane są zabawki, zabawki do piasku itp to kosztuje, co mc był teatrzyk, dzieci dostawały małe paczuszki na mikołaja, na Wielkanoc, dzień dziecka, na zakończenie roku, więc nie sądzę by z tych pieniędzy przedszkole miało jakieś realne dochody, z tych pieniędzy dzieci robiły tez różne prace jak jakieś wydmuszki, rzeźby, czy ramki na dzień matki, różności dla Babci itd.. przedszkole zmienia też wraz z pora roku dekoracje co też kosztuje, wbrew pozorom to wszystko zebrane do kupy sporo kosztuje zwłaszcza przeliczając przez liczbę dzieci, kupienie soczku i batonika dla 25 dzieci to już koszt 100zł a co dopiero jakiegoś podarku jak wspomniałam u nas rok temu płaciłam 100zł na komitet plus 55za książki/materiały i 45za ubezp

Gość takaona*
Ja płacę 100zł i te pieniądze jak już pisałam przeznaczone są na prezenty dla dzieci. Natomiast każde wyjście do kina, teatru, przyjazd teatru do przedszkola itp są placone przez rodziców osobno .