Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kiwi1988ldz

Opłaty za przedszkole! 55tys na rok:o

Polecane posty

Miło się z Wami rozmawia ,ale na mnie pora.Dobranoc .I nie martwcie się o dzieci ,w przedszkolu jest im naprawdę dobrze.

A ile wzrostu i wagi maja wasze pociechy? Moja ma 4lata i prawie 3mies warzy 14kg nie całe i wzrost ma 98cm. Siostra mnie straszy i każe mi iść do specjalisty po leki dla dziecka na wzrost :-/ ale my jak o rodzice też za wysocy nie jestesmy :-/ mój mąż jakieś 172cm a ja jeszcze niższa :P

Gość cfcdffsafsd
moje dziecko chodzi do państwowego przedszkola i my płacimy komitet 30 zł miesięcznie, rytmika 15 zł miesięcznie, angielski 210 rocznie ,wyprawka pewnie ok 100 zł wyjdzie, porećzniki 90 zł za semestr. Ale ja wiem za co płacę na komitet ( 30 zł), dzieci jeżdża do kina na wycieczki,często są teatrzyki, do przedszkola przyjeżdzają kucyki, mają super paczki na święta, stroje na przedstawienia, wyjścia do sal zabaw i w inne ciekawe miejsca( zoo, gospodarstwa ekologiczne itd) fajne zabawki, jak jest dzien czekolady to robią owoce w czekoladzie, jak dzień marchewki to soki itd i za nic dodatkowe nie płacimy, podręczniki drogie, ale to zerówka, wieć pewnie wszedzie podobnie, wyprawka standardowa, kredki bloki itd, tak strzeliłam że 100 bo jeszcze nie kupowałam. Ale dla mnie najważniejsze jest to, że z dzieckiem się tam pracue i naprawdę rozwija się ono.

mój starszy ma 4lata i 8mies i waży ok 21kg a wzrostu ma 111cm w sierpniu a teraz podrósł więc pewno 112 już osiągnął, ja mam 160 :P młodszy ma dopiero 2 lata a wazy koło 16 i ma 90cm

moja córka ma 3 lata, 100cm i 15 kg wagi :) do przedszkola tez kocha chodzić, ostatnio widziałyśmy po godzinach w sklepie jej panią z przedszkola,ależ to była radość :D no i zdziwienie,że ta pani tez robi zakupy,ba, ona kupuje jedzenie,moje dziecko nie mogło tego przeżyć,chyba myslała, że ta biedna kobieta 24 godziny w przedszkolu spędza:P

ja nie wiem :( lekarz mówi że ona po prostu jest drobna, ma wzrost w parze z waga ale jakas ona mała i chuda jest:-/

Gość kuskaniec
dziewczyny synek chodzi do publicznego z wyżywieniem 380zł miesięcznie w zależności od dni w miesiącu ta kwota sie waha w tym śniadanie i obiad bez dodatkowych zajęć typu angielski itd... dodatkowo klasowe raz na kwartał, na kwiatki dla pan jak maja imieniny, komitet rodzicielski, a mieszkam w malej miejscowosci na zachodzie polski wku..sie mozna!

kuskaniec dobrze że teraz sa opłaty za godz, a nie stałe. Bo jak była opłata stała to chodziło czy nie , płacic trzeba było. Moja np teraz chora wiec z tydz, 2tyg nie pojdzi do przedszkola :(

Gość kuskaniec
tak to prawda zauwazylam ze u mnie starszanie sie czepiaja jak za pozno poinformuje ze malego nie bedzie jak dzien wczesniej to i tak policza bo przeciez zaopatrzenie uz poszlo tzn zamowinie...zdzierstwo, nie narzekam bo gdybym miala nianie zatrudnic to starciłabym na nia przynajmniej 1/3 wyplaty a tak taniej, ale mimo wszystko jak na publiczne to sporo wydaje mi sie, czasami tez wycieczki jeszcze dochodza...

Gość kuskaniec
kiwi a z jakiej czesci polski jestes?

Gość to ja myślałam że mój dużo waż
y, bo ma 4 lata i 1 miesiąc, a waży 16,5 kg przy 107 cm wzrostu

Gość kuskaniec
no tak srodkowa Polska ...zazdroszcze troszeczke bo podobno koszty zycia sa mniejsze ale wynagrodzenia pewnie tezz.... moj mały ma 112 po bilansie 4 latka skonczyl ostatniego sierpnia i 20 kg:) a jest o dziwo szczuply...figure ma po tacie:)

no tak, ale po pierwsze: jest różnica między wagą chłopców (chłopcy zawsze ważą więcej i normy dla nich są inne chociażby w siatkach centylowych niż u dziewczynek) i dziewczynek i pytanie ile wzrostu ma ta dziewczynka? a mnie chodziło o to, że patrząc na wzrost i wagę Waszych dzieci doszłam do wniosku, że mój synek jednak nie waży zbyt dużo;)

Gość kuskaniec
tez tak wszystkim w rodzinie sie wydaje pamietam jak mial roczek i wazyl 13 kg...ale policzki wtedy mial pucołowate, nigdy nie mialam problemu z tym zeby jadl ale ograniczac juz mi sie zdazylo. tylko po nim patrzac wiem ze waga nie nalezy sie sugerowac bo zawsze wazyl wiecej niz wygladal. tak samo maz ma 135 kg a wyglada max na 95-100 ja 52 a maludzie kupuje ciuszki na 5 lat i zwlaszcza bluzki sa nawet przymalawe z kolei te na 6 troszke duze...ciezko kupowac takie na styk bo wiem ze nie pochodzi a z drugiej strony nie chę żeby w owieszonych ciuszkach chodzil... w ramionach jest zwlaszcza taki napompowany..moze mi na jakiegos plywaka wyrosnie

mój jest wybitnie chudy w pasie:D latem nosił spodenki na rozmiar... uwaga! 68 tak! rozmiar dla niemowląt:D i wreszcie pasowały i leżały jak ulał właśnie w pasie:D

Gość Elka789
Dużo zależy też od umiejscowienia placówki :) Ja we wrześniu, za komitet, ćwiczenia dla 3 latka, ubezpieczenie i wyprawkę, zapłaciłam tylko 112 zł. Komitet co miesiąc i to tylko 10 zł, plus zajęcia dodatkowe czyli rytmika i angielski, na co dziecko zapisałam, by nie szedł do przedszkola tylko się bawić, nasze państwowe przedszkole jest ubogie, nie ma koło niego nawet placu zabaw, dlatego zapisałabym na każde zajęcia byleby te dzieci miały coś więcej prócz zabawy, jest to przedszkole na wsi i daleko od miasta więc np zoo odpada. ( no i tylko na 5 godzin, ale zawsze )