Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość birke

surowy boczek

Polecane posty

Gość birke

obdarowano mnie 0,5 kg kawalkiem surowego boczku;czy macie moze jakies przepisy lub pomysly, do jakiej potrawy moglabym go uzyc? wszystkie znane mi przepisy domagaja sie boczku wedzonego.. prosze o pomoc:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mozesz dokupić słoninki i zrobić pyszniutki smalec z boczkiem albo pokroić go w cieniutkie plastry i owinąc w nie np paróweczki a potem upiec.............mniam mniam..........albo ugotowac bigosik :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Femina
weż kilka ząbków czosnku pokroj w podłużne paski ponakłuwaj boczek ostrym wąskim nożem i w otworki powsuwaj [paski czosnku -to nazywa sie szpikowanie - nastepnie posyp boczek przyprawą Delikat Knorra czerwoną, niech poleży w lodówce ok, 2 godz następnie obsmaż z obu stron NA SMALCU potem podlej wodą wrzuć listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego i duś pod przykryciem ok. 2 godzin - obracają co jakis czas i w razie poptrzeby podlewając wodą - gdy będzie miękki - wyjąc, po ostudzeniu pyszny dodatek do pieczywa, wytworzony sos też można zużyc , ma mnóstwo kaloriii ale takie to dobre....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość birke
dzieki, landrynko;) a czy moge np. zuzyc taki boczek do gotowania zupy? slyszalam,landrynko, od szm-inki,ze sie spotkalyscie w realu;) ja z nia razem pracowalam, wiec tez znam z reala:)pozdravki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Aga....
Jeżeli jest chudy to: - jedną stronę natrzeć przyprawami - zawinąć w roladę (przyprawiona strona ma byc w środku) - związać mocno sznurkiem, żeby sie nie rozleciało i mocno skleiło - upiec Często robię w ten sposób boczek i jem później na zimno (do kanapek). Super smakuje z chrzanem lub musztardą i napewno jest 100 razy smaczniejszy niż nafaszerowane chemią szynki ze sklepu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość birke
Femono, a co dokladnie wchodzi w sklad tej przyprawy knorra? bo ja za granica, wiec troche inny asortyment w sklepach, ale cos bym sobie pokombinowala... a moge podsmazyc na czyms innym niz smalec? (powody te same);) przyjezdza do nas miesozerny tesciu, wiec byloby jak znalazl:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mialo byc Femino

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Birke >>> :D:D:D no popatrz , jak nie wiele trzeba zeby stać się znajomym znajomego :P:P a Szm-inka to przeurocza osóbka:) Na takim surowym boczusiu można tez przepyszny kapuśniaczek ugotować ..............

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Femina
użyj trochę dobrego oleju bo tłuszcz z boczku szybko się wytopi - a przyprawa - możesz dać papryki, pieprzu i też będzie dobre

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aga też podała super przepis ale wydaje mi ze pól kilo to trochę mało ..........bardzo kurczy się boczuś w trakcie pieczenia...........ale jak tylko połechtać podniebienie to polecam..........ja tak piekę ale mam boczjku co najmniej kilogram:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dziękuję wszystkim
już dostalam slinotoku, ide cos przekasic:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mader31
czy mozna ugotowac zupe na surowym boczku a puzniej go upiec

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ostrożnie z tym boczkiem - tłuszcze zwierzęce zwierają dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są zdrowe dla serca. Ja już dawno odstawiłam wszystkie boczki i słoninki i zastąpiłam je tłuszczami roślinnymi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ales palnęła
dzięki tłuszczom nienasyconym organizm nie wchłania tak cholesterolu. Zjedz jajka na boczku a zjedz z majonezem na oleju - w pierwszym przypadku cholesterol "przeleci" a w drugim wchłonie się jak woda w gąbkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lilunia/45
Mader-''PÓZNIEJ'' oczywiście mozna boczek upiec.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wystarczy na grilla smażyć! Ja tak robie boczkiem wędzonym od dobrowolskich i rodzina jest zachwycona!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×