Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość birke

surowy boczek

Polecane posty

Gość birke

obdarowano mnie 0,5 kg kawalkiem surowego boczku;czy macie moze jakies przepisy lub pomysly, do jakiej potrawy moglabym go uzyc? wszystkie znane mi przepisy domagaja sie boczku wedzonego.. prosze o pomoc:)

mozesz dokupić słoninki i zrobić pyszniutki smalec z boczkiem albo pokroić go w cieniutkie plastry i owinąc w nie np paróweczki a potem upiec.............mniam mniam..........albo ugotowac bigosik :D

Gość Femina
weż kilka ząbków czosnku pokroj w podłużne paski ponakłuwaj boczek ostrym wąskim nożem i w otworki powsuwaj [paski czosnku -to nazywa sie szpikowanie - nastepnie posyp boczek przyprawą Delikat Knorra czerwoną, niech poleży w lodówce ok, 2 godz następnie obsmaż z obu stron NA SMALCU potem podlej wodą wrzuć listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego i duś pod przykryciem ok. 2 godzin - obracają co jakis czas i w razie poptrzeby podlewając wodą - gdy będzie miękki - wyjąc, po ostudzeniu pyszny dodatek do pieczywa, wytworzony sos też można zużyc , ma mnóstwo kaloriii ale takie to dobre....

Gość birke
dzieki, landrynko;) a czy moge np. zuzyc taki boczek do gotowania zupy? slyszalam,landrynko, od szm-inki,ze sie spotkalyscie w realu;) ja z nia razem pracowalam, wiec tez znam z reala:)pozdravki

Gość Aga....
Jeżeli jest chudy to: - jedną stronę natrzeć przyprawami - zawinąć w roladę (przyprawiona strona ma byc w środku) - związać mocno sznurkiem, żeby sie nie rozleciało i mocno skleiło - upiec Często robię w ten sposób boczek i jem później na zimno (do kanapek). Super smakuje z chrzanem lub musztardą i napewno jest 100 razy smaczniejszy niż nafaszerowane chemią szynki ze sklepu.

Gość birke
Femono, a co dokladnie wchodzi w sklad tej przyprawy knorra? bo ja za granica, wiec troche inny asortyment w sklepach, ale cos bym sobie pokombinowala... a moge podsmazyc na czyms innym niz smalec? (powody te same);) przyjezdza do nas miesozerny tesciu, wiec byloby jak znalazl:)

Gość mialo byc Femino

Birke >>> :D:D:D no popatrz , jak nie wiele trzeba zeby stać się znajomym znajomego :P:P a Szm-inka to przeurocza osóbka:) Na takim surowym boczusiu można tez przepyszny kapuśniaczek ugotować ..............

Gość Femina
użyj trochę dobrego oleju bo tłuszcz z boczku szybko się wytopi - a przyprawa - możesz dać papryki, pieprzu i też będzie dobre

Aga też podała super przepis ale wydaje mi ze pól kilo to trochę mało ..........bardzo kurczy się boczuś w trakcie pieczenia...........ale jak tylko połechtać podniebienie to polecam..........ja tak piekę ale mam boczjku co najmniej kilogram:)

Gość dziękuję wszystkim
już dostalam slinotoku, ide cos przekasic:)

Gość mader31
czy mozna ugotowac zupe na surowym boczku a puzniej go upiec

ostrożnie z tym boczkiem - tłuszcze zwierzęce zwierają dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są zdrowe dla serca. Ja już dawno odstawiłam wszystkie boczki i słoninki i zastąpiłam je tłuszczami roślinnymi :)

Gość ales palnęła
dzięki tłuszczom nienasyconym organizm nie wchłania tak cholesterolu. Zjedz jajka na boczku a zjedz z majonezem na oleju - w pierwszym przypadku cholesterol "przeleci" a w drugim wchłonie się jak woda w gąbkę.

Gość Lilunia/45
Mader-''PÓZNIEJ'' oczywiście mozna boczek upiec.

Gość gość
Wystarczy na grilla smażyć! Ja tak robie boczkiem wędzonym od dobrowolskich i rodzina jest zachwycona!