Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ghandia

Borelioza

Polecane posty

Gość Ghandia

Czy miał ktoś boreliozę i może mi odpowiedzieć na parę pytań?

Gość koszmar_twego_lajfu
zgnieć sobie kleszcza, którego w majtach trzymasz

Gość Ghandia
Co za błyskotliwa odpowiedź

Gość bbbgfbfg
znam kilkoro ludzi z tym: - żona kuzyna mojej mamy -brat mojego ojca - kuzynka mojej mamy - kolega mojego brata teraz jest pelno tego swinstwa, trzy osoby z wyzej wymienionych mieszkaja w gorach.

Gość Ghandia
Wydaje mi się, że czasami wyskakują mi takie czerwone plamy z wyraźną obwódką (rumień wędrujący?) Zazwyczaj na dłoniach, ale też na powiekach czy stopie. I stąd moje pytanie, czy ten rumień może swędzieć? Czy przy boreliozie mogą puchnąć np. powieki i opuszki palców?

Gość bbbgfbfg
nie wiem czy swędzi wiem ze rumien wsytepuje, brat ojca mial rowniez duze bole, nawet ketonal nie pomagal. idz lepiej do lekarza, a nie szukaj diagnozy na forum.

Gość kobiety są delikatne
czytałam ze przy włósnicy jednym z objawow jest opuchlizna. dotyczy ona powiek, twarzy ale rozniez i konczyn

Gość Ghandia
Mój lekarz nie jest chyba zbyt inteligentny, bo stwierdził, że to alergia. Dziś dopiero zobaczyłam zdjęcia tego rumiena w necie z podpisem borelioza

Gość bxsdddf
to idz ktoregos wieczora na pogotowie albo na izbe przyjec i niech cie obejrzy lekarz dyzurujacy. powiedz tylko ze przed chwila to zobaczylas, bo cie opieprzy ze za dnia nie poszlas do swojego lekarza i przeszkadzasz mu w piciu kawy.

mozliwe ze to alergia zrob testy

Gość :/:/:/
Ok, to ja powiem tak. Rumien wedrujacy nazywa sie wedrujacy nie dlatego, ze pojawia sie w roznych miescach, tylko rosnie. W miejscu ugryzienia przez kleszcza! Jesli jest, potem go nie ma, potem jest tylko gdzie indziej, to moim zdaniem, nie jest to rumien wedrujacy. Ale jezeli bylas ugryziona przez kleszcza, to ja bym poszla do innego lekarza na Twoim miejscu, bo czasem bolerioza jest a rumienia nie ma.

Gość Ghandia
Zrobiłam, nic nie wyszło. Profilaktycznie bralam też tabletki od alergii i też puchłam i miałam ten rumień.

Gość mn09
dlaczego lekarz niezbyt inteligentny? przeciez okragle czerwone plamy z wyrazna obwodka - tak wyglada typowe azs, a puchniecie powiek, czy opuszek tez najprawdopodobniej jest na tle alergicznym. idiotko

A na co mialas te testy? Na alergie?

Gość Ghandia
No ok zrobiłabym badania, ale na co? Rumień mam już od 2 czy 3 lat, pojawia się i znika, najpierw jest np. na palcu a potem rozlewa się na całą rękę i piekielnie swędzi. A obwódka jest taka, jakbym ją mazakiem narysowała.

Gość Ghandia
Tak, testy na alergię

Gość Ghandia
Dlaczego niezbyt inteligentny? Bo jak byłam ostatnim razem (moja powieka wyglądała jakby mi ktoś przywalił) to stwierdził, że on nie wie już co mi jest.

2-3 lata?! Czy Ty przeczytałaś co ja napisałam? RUMIEN WEDRUJACY ROSNIE, W MIEJSCU UGRYZIENIA a nie raz pojawia się tam, potem znika i pojawia sie gdzies indziej ;/ to nie borelioza, tylko alergia, moze wlasnie azs.

Gość mn09
pewnie jakas alergia kontaktowa. dotykasz czegos łapami i masz albo jeszcze oko se potrzesz i ci puchnie

Gość Ghandia
AZS? Byłam u 3 różnych dermatologów, żaden nie zdiagnozował tego.

Gość mn09
to idź do alergologa

No to nie wiem, nie jestem lekarzem, a nawet jakbym była to nie zdiagnozuje Cie przez internet. Ale to na pewno nie borelioza, zresztą nie leczona po 2-3 latach to już chyba niezły sajgon może zrobić. Zmień lekarza, może świeże spojrzenie coś zmieni.

Gość Ghandia
Już byłam u alergologa, zrobił mi testy i nic. Zapytałam o tą boreliozę, bo mam taką samą plamę jak na zdjęciach

Gość Ghandia
Przeglądałam fora i są ludzie którzy po kilku latach mieli zdiagnozowaną boreliozę, bo nie dawała żadnych konkretnych objawów. Myślałam że ktoś z Was lub Waszych bliskich może to miał i potrafi mi powiedzieć coś o objawach.

Gość mn09
ech. to wspolczuje, skoro zaden lekarz nie pomogl. Ale tak jak pisze :/:/:/ - ten rumien jest w miejscu po ugryzieniu kleszcza i sie powieksza, wiec u Ciebie to wykluczone zeby to bylo to.

No to ja Ci mówię, że ona nie jest taka sama, tylko podobna. Ja bym obstawiała alergię, tylko może na coś mało popularnego, czego testy nie łapią. Poobserwuj się, po czym dostajesz tych plam: dostałas np. wieczorem bierzesz notes i piszesz, z czym mniej wiecej mialas kontakt przez ostatnie 24h: pies sasiadki, plyn do mycia naczyn, plyn do szyb, benzyna itp. Moze w koncu jedna rzecz bedzie sie powtarzac czesciej od innych i bedzie wiadomo na co. No i zmien lekarza!

To znaczy tak - ja ani nikt z moich bliskich boleriozy nie mialam, ale studiuje farmacje, wiec troche sie o niej uczylam i fakt, wredne to to jest, bo rzeczywiscie czasem nawet tego rumienia nie ma i nie wiadomo co to jest, co czlowiekowi dolega i czemu nie reaguje na leki. Ale jesli chodzi o to co napisalas, czyli plamy w roznych miejscach, opuchlizna itd to to nie jest objaw boreliozy!

skoro sadzisz ze to bolerioza, to zrob badanie z krwi ale z tego co wiem jest odplate bedziesz miec pewnosc co do alergii to uwierz, ze nawet ie podejrzewasz ze wokol siebie masz przestrzen tak zanieczyszcona i na pewno nie wolna od alergenow, ktore niestety ale uczulaja

Bolerioza daje tez objawy grypopodobne bo organizm walczy, wiec goraczka, i probuje pozbyc sie dziada, wiec pewnie katar, kaszel, lzawienie, zalezy gdzie dziad sie dostanie. No i tez objawy neurologiczne i stawowe, ale to juz raczej jako powiklania po nieleczonej. Moze to jakis skladnik mydla/pluny do kapieli/pod prysznic tak uczula?