Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rostbef_cielęcy

Wkurzają mnie proporcje w przepisach

Polecane posty

Gość rostbef_cielęcy

Znowu to samo. Czytam gazetkę kulinarną, przepis na kurczaka w warzywach z ryżem. Piszą pod spodem: dla 4 osób. A w przepisie: 1 filet z kurczaka pojedynczy, 1 marchewka, 2 pomidory, 1 cebula, 100g ryżu (czyli 1 woreczek) plus parę innych, nieistotnych składników. I treaz, czy to ja jestem żarłokiem, czy przepisy przeginają, ale pojęcia nie mam jak 4 osoby mogą się najesć woreczkiem ryżu i jedną piersią. A nie pierwszy raz coś takiego widzę. Najgorsze są gotowce z wyszczególnioną ilością osób, które niby można tym nakarmić. Mały słoiczek jedzenia, a na etykiecie piszą, że dla 3 osób. Paranoja.

Gość fafuśna89
he he tez mnie to wkurza :D myślałam, że tylko ja tyle jem... :D dla mnie samej by to było ok :D zawsze sama zjadam cały worek ryżu

Gość dkddlsbadhfska
Masz podobny problem jak ja :D To są po prostu te standardowe dietetyczne proporcje, gdzie człowiek ma nie czuć głodu, ale się nie najeść na ful. Ja po prostu wtedy kombinuję, bo... o ile 4 woreczki ryżu dla moich domowników to za dużo, to po prostu jak napisane 1, to biorę 2 lub 3, a jak 1 pierś, to biorę 4, aby każdy miał po jednej :D

szczerze to się nie spotkałam z czyms takim. Wiadomo ze 4 osoby nie najedzą sie jedną piersią i jednym woreczkiem ryzu, na obiad tego nie zrobisz :/ Wyjdzie malutka miseniunia jak dla malucha. Ja zazwyczaj korzystam z wlasnej mózgownicy , bo wiem ile kto zje. Wiem ile ryzu, ile kurczaka itp. Nie sugeruj sie tak bardzo takimi skladnikami, zawsze zwracaj uwage na przyprawy, na to ile soli, ile cukru, ile oleju, ile mąki - na ile wody itp. reszte pozostawiaj zawsze wolnej interpretacji, bo Ci co wymyslają przepisy- to zwykli ludzie tacy jak my.

Gość rostbef_cielęcy
Właśnie chyba nawet nie dietetyczne czy standardowe. Bo ponoć obiad powinien się składać ze 150g mięsa, a taka pierś wazy może max 300g. Więc wychodzi jakieś 50-70g na osobę samego mięsa. I oczywiście, że się tym nie sugeruję, bo sama wiem ile zjem, ale niestety są osoby, które to może wprowadzić w błąd. Pamiętam z dzieciństwa jak weszły na rynek zupy w proszku i był przez moment wielki szał na nie. No i moja matka kupowała taką pomidorową z torebki, bo pisali z tyłu, że dla 4 osób, a potem wychodziło tej zupy po dwie łyżki na osobę. To taki przykład. A 1 filet na 4 osoby to już się w żadnych kategoriach nie mieści.

Gość kaszkas
No cóż, wychodzimy na obżartuchów :P

mnie wkurzaja proporcje w ciastach. Jak robilam wg przepisu ciasta na zimno, nigdy mi nie wychodzily.