Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ocztap

glowka noworodka

Polecane posty

Gość ocztap

Moja 3 tygodniowa coreczka gdy lezy na brzuchu potrafi na jakies 5 sekund ubiesc glowe, Podobnie gdy jest w pionie przy meza klatce piersiowej - odchyla sie i kilka sekund trzyma. Moze to jej jakos zaszkodzic? Czy moze wszystkie noworodki tak robia?

Gość ja tez padam chociaz
raczej sama sobie nie zaszkodzi trzeba tylko pilnowac,zeby główka zbytnio i gwałtownie nie leciala.pozatym ciesz sie widac,ze jest silna

Gość czatop
Dzieki, myslalam ze tak noworodki maja, wszystkie. Czytalam o tej glowce i jakos mi nie pasowalo, bo ostatnio jak lezala na brzuszku to z 6 sekund te glowke trzymala sama po czym zaryla noskiem w kocyk.

Gość fgrfbbbgnhyfs
skonsultuj z lekarzem czy to nie wzmożone napięcie mięśniowe

Gość ocztap
Kurcze, straszne rzeczy w sieci pisza.. :/

Gość Emiram
Mój synek też od razu główkę dźwigał. Naczytałam się głupot w necie i też się przestraszyłam. Sama poszłam do neurologa (świetnego specjalisty), który orzekł, że dzieco jest po prostu silne. Synek ma roczek i rozwija się prawidłowo. Powiedzial też że z dzieci które sa rehabilitowane tylko ok 10% naprawdę tego potrzebuje. Teraz "jest moda" na wszelkie napięcia i rehabilitacje. W sumie to nie jest źle, bo zaszkodzić nie zaszkodzi a może ewentualnie pomóc. Jedynie/niestety dzieciaczki się męczą. Nie mart się więc na zapas, ale dla uspokojenia swoich nerwów idź do lekarza :-) Pozdr

Gość mama 6latki :))
Nie przejmuj się, to normalne :) Moja córka praktycznie od razu trzymała główkę po parę sekund- zdrowa jak ta lala :D A co do wzmozonego napięcia... ono się trochę inaczej objawia ;) mój siostrzeniec miał (i to takie spore napięcie mięśniowe). To nie tyle, że dziecko trzyma główkę, tylko prawie cały czas ma ją odchyloną do tyłu (lub np. w bok). Od razu widać, ze coś jest nie tak, bo to wystepuje nawet jak dziecko leży (np jak leży na boczku to ma mocno wychyloną główkę do tyłu). Twoja córcia po prostu jest silna i tyle :))) Poza tym dziecko samo sobie raczej krzywdy nie zrobi :) Tylko musi być pilnowane- tak jak pisałaś, że uderzyła o kocyk, więc była w bezpiecznym i miękkim miejscu a nie np na twardej podłodze :)

Gość ma zespol wzmorzonego napiecia
miesniowego. w wielu krajach sie je ignoruje, ale w polsce chodzi sie z tym do neurologa i na rehabilitacje metoda vojty albo bobath.

Gość ma zespol wzmozonego napiecia
(samo ż)*

Gość ocztap
Diagnoze patrze wystawilas. Mam nadzieje ze to jednak nie to...

Gość mukitka
moja od urodzenia podnosila czesto glowke i dlugo ja utrzymywala. ale wszystko w porzadku, bardzo dobrze sie rozwija, jest tylko ciut silniejsza niz inne dzieci;)

Gość ocztap
Kurcze, ciaze mialam stresujaca, bo ciagle cos, a tu patrze po urodzeniu nie koniec stresow..