Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fly trap

Czy ktoś ma muchołówkę?

Polecane posty

Gość fly trap

Jak ja karmicie i czym?? I w ogóle jak ją pielęgnujecie??

Gość fly trap
albo rosiczke? bo wlasnie kupilam rosiczke!

Gość up pup
podnosze

Gość Kaaaassssiaaa
Mam, karmie ją normalnymi muchami, komarami lub osami itp złapanymi packą, ale tak tylko delikatnie ;) Jak niechcący ubije na śmierć to już się nie nadaje, jak tylko zamroczę tak, że żyje i się rusza to ją delikatnie podnoszę i podkładam na "mackę" rosiczki tak żeby sama chciała się zamknąć od ruchu much. Najlepszym sposobem ponoć jest łapanie do pojemniczka i na jakiś czas do zamrażarki żeby zamroczyć na tyle żeby nie latały, ale nie praktykowałam. Podlewam tak że stoi sobie w osłonce z wodą mniej więcej do połowy doniczki, jak wszystko wypije to w miarę regularnie uzupełniam.

Gość up pup
kupilam w tesco! (ale za granica), cena 6 euro za sztuke, sa malutkie, ale dzialaja :D mucholowka od 3 dni trawi komara, a po rosiczce chodzila muszka, ale sie nie przykleila, nie wiem dlaczego pozniej zrobie zdj i wrzuce

Gość up pup
a podlewasz jak zwykla woda? na etykietce bylo napisane zeby je podlegac przegotowana woda, ale przeczytalam na jakiejs stronce zeby dawac im wode destylowana i taka im daje

Jej, ciekawe, czy u nas są :D Już się rozglądałam za rosiczkami, byłam w największym centrum ogrodniczym, ale mieli tylko nasionka. Szczerze mówiąc, o Tesco nie pomyślałam :D

Gość Kaaaassssiaaa
ja mam z obi, małe były po 12zł ( takie na trawienie komara), średnie po 19zł ( tą mam ja), a całkiem duże nie wiem po ile ale wiem, że były

Gość Kaaaassssiaaa
Wszystkie roślinki jakie mam podlewam wodą odstaną

Gość up pup
na tej stronce bylo napisane zeby absolutnie nie podlewac woda z kranu, tylko destylowana, ale widac wcale nie trzeba!

Gość Kaaaassssiaaa
Może chodzi o wodę prosto z kranu ... no w każdym razie ja wszystkie jakie mam tak podlewam i mają się dobrze. Muchołówka pięknie wydaje nowe łapki i po dwóch miesiącach muszę ją przesadzić po praktycznie podwoiła swoją wielkość

Gość up pup
no wlasnie ja tez mysle, zeby je przedadzic bo te doniczki w ktorych sa sa bardzo male, ale nie wiem czy teraz, czy dopiero na wiosne? no i boje sie troche, ze je uszkodze!

Gość Kaaaassssiaaa
Też jeszcze nie wiem jak to przesadzić, nie mam kiedy to nawet dokładnie nie czytałam na ten temat. zastanawiam się jak za nią złapać żeby jej nie zgnieść i w co dokładnie ją wsadzić. Myślałam czy nie zmieszać jej tego podłoża co ma z korą drobną ( taką jak do storczyków) bo skoro lubi wilgoć to ta kora byłaby cały czas mokra i dłużej trzymała wodę aha no a kupić można spokojnie na allegro, tylko trzeba mieć czas to odebrać tak żeby na pewno nie przepadła w wysyłce

Gość Kaaaassssiaaa
Pokaz zdjecie swojej, ale tak żeby było jej wielkość widać np przy dłoni czy coś

Gość Kaaaassssiaaa
Tak o torfie wiem, jeszcze jak pamiętam miesza się go troszkę z piaskiem... w każdym razie z tą kora chodziło mi jako dodatek dać kilka takich plasterków kory gdzieś tam w środek bo jakby nie patrzeć jak sobie gdzieś tam wolno rośnie to rośnie we wszystkim co w koło a więc różna roślinność czy to patyki czy korzenie innych roślin itp

Gość Kaaaassssiaaa
aha zdjęcia nie mam jak zrobić, dlatego napisałam, żebyś dała na tle czegoś określającego wielkość to chociaż na tej podstawie bym oceniła czy mam większą czy mniejszą ;) No w każdym razie najdłuższe "łodyżki" mojej mają około 10cm, a same łapki są większe od największego mojego paznokcia ;) Zamknięte tzn połówka łapki jest mniej więcej jak paznokieć z kciuka