Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytam bo nie wiem juz sama

założenie firmy pod koniec ciąży a zasiłek z ZUS

Polecane posty

witam, od raz sprecyzuje,ze nie chodzi mi o popularne ponoc ostatnio wyludzanie pieniedzy od zusu. jestem dopiero na poczatku calej przeprawy z urzedami a wiem,ze w zusie niechetnie udziela mi infomacji na ten temat.otoz jestesmy z mezem w trakcie zakladania firmy. ja jestem w 34 tygodniu ciazy,za jakis tydzien-dwa firma bedzie juz funkcjonowac. firma zostaje zalozona na mnie. nie chce niczego przeoczyc,czy w takim razie kiedy prowadze wlasna dzialalnosc nalezy mi sie zasilek macierzynski z zus? orientujecie sie w wysokosciach najnizszych skladek? nie chce wyludzac kasy,ale jesli mam mozliwosc wziecia takiego urlopu to glupi by nie skorzystal,a naprawde planuje pracowanie tam jak dziecko skonczy 6 miesiecy i maz bedzie mogl wtedy zajac sie dzieckiem w domu.pomoze ktos?

Gość podatnik vat
oooosz ty kombinatorze chcesz nas naciagac na swoj zasiłek??????nie powiemy ci bo to my podatnicy placimy takim oszustkom!!

Gość hddshlds
Urlop macierzyński będziesz miec, otrzymasz o ile się nie myle to jakieś 400zł.Ja żałuje że nie załozyłam firmy przed poczęciem dziecka-wtedy zus płaci 7000, podobno;)

podatnik vat- kazdy ma mozliwosc zalozenia firmy,wiec jak cos nie pasuje zawsze mozesz isc na "swoje" napisalam,ze nie chodzi mi o najwyzsza skladke i te 7000 czy iles tam tysiecy. zakladam firme i mam mozliwosc pobrania dodatkowej kwoty nawet tych 400zł odprowadzajac legalnie skladki i prowadzac firme-nie firme fikcyjna,ale dzialajaca,a to jest roznica.

Gość hddshlds
Zasiłek Ci się należy, więc spoko. Ja tez rozkręcam firmę z mężem ale jesteśmy dopiero na początku drogi

Gość zus.....
Od skladki preferencyjnej dostaniesz jakies 350 zl zasilku i musisz oplacac skladke zdrowotna., czyli zostaje mniej niz 100.

dzęki :) w takim razie czeka mnie kolejna papierkowa bieganina,no ale mam nadzieje,ze sie oplaci :)

zus - serio?:/ no musze doczytac te wszystkie przepisy i poczytac o tych wszykich ulgach,moze jakos sie w tym połapie :) tak czy inaczej dzieki,bo nie wiedzialam,czy w ogole macierzynski nalezy mi sie po jednomiesiecznym odprowadzaniu skladek

Gość hddshlds
Opłaci się:)powodzenia!!

Gość hddshlds
No składka zdrowotna jakieś 142zł

dzieki i wzajemnie :)

Gość zus.....
Zdrowotna to 255. Tak na pewno bo sama bralam zasilek a bylam na najnizszym zusie