Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wiii

BHP - kilka pytań

Polecane posty

mam rozwiązać test ze szkolenia BHP ale mam kilka wątpliwości. zna się ktoś na tym?

Skoro rozwiązujesz test to miałaś szkolenie, więc powinnaś wiedzieć. 😴 Jak będzie pożar też będziesz na kafe pytać co masz robić? :classic_cool:

nie miałam szkolenia, własnie mi na maila przyszły dokumenty do przeczytania i test do wypełnienia. częśc wypełniłam część chcę zapytać

wkleje wszystkie to od razu zobacze czy te które zaznaczyłam mam dobrze

1.Zbiór zasad dotyczących bezpiecznego wykonywania pracy, a także ogół środków i urządzeń zapewniających eliminację lub ograniczenie do minimum możliwości wystąpienia zatruć, chorób przemysłowych i wypadków przy pracy, to: a)ocena ryzyka zawodowego, b)bezpieczeństwo i higiena pracy, c)instruktaż stanowiskowego szkolenia wstępnego z dziedziny bezpieczeństwa i higieny pracy. 2.Nadzór i kontrolę przestrzegania przepisów i zasad higieny pracy i warunków środowiska pracy sprawuje: zaznaczyła c a)Państwowa Inspekcja Sanitarna b)Państwowa Inspekcja Ochrony Środowiska c)Państwowa Inspekcja Pracy 3.Do podstawowych obowiązków pracownika należy: zaznaczyłam a a)wykonywanie pracy w sposób zgodny z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, b)egzekwowanie przestrzegania przez współpracowników przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy c)zapewnienie sobie środków ochrony indywidualnej na swoim stanowisku pracy. 4.Zatrudnianie kobiet przy pracach objętych wykazem prac zabronionych kobietom: zastanawiam się nad a a)jest dozwolone w przypadku uzyskania od zatrudnionej pisemnej zgody na taki rodzaj pracy, b)nie jest dozwolone, c)jest dozwolone w przypadku gdy zakładowy regulamin pracy dopuszcza taką możliwość. 5.Wypadek przy pracy to: zaznaczyłam a a)zdarzenie nagłe, wywołane przyczyną zewnętrzną, powodujące uraz, które nastąpiło w związku z pracą, b)zdarzenie nagłe, które nastąpiło w miejscu wykonywania pracy, c)zdarzenie nagłe, wywołane przyczyną zewnętrzną, powodujące uraz, które nastąpiło w drodze z pracy do domu. 6.Chorobą zawodową określa się: zaznaczyłam b a)chorobę spowodowaną działaniem czynników szkodliwych dla zdrowia występujących w środowisku pracy znajdującą się w wykazie chorób zawodowych b)każdą chorobę spowodowaną czynnikami szkodliwymi występującymi w środowisku pracy albo powstałą w związku ze sposobem wykonywania pracy, c)skutek zdarzenia mającego związek z wykonywaniem czynności zawodowych, powodujący niezdolność do pracy przez okres powyżej 21 dni. 7.Aktualne zaświadczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do wykonywania pracy: zaznaczyłam c a)nie jest wymagane w przypadku prac lekkich obarczonych małym ryzykiem zawodowym, b)nie jest wymagane gdy Pracownik jest przenoszony na stanowisko o mniejszym ryzyku zawodowym niż poprzednie, c)jest obowiązkowe i Pracodawca nie może dopuścić Pracownika do pracy bez takiego zaświadczenia. 8.Zapewnienie Pracownikowi okularów korygujących wzrok jest obowiązkiem Pracodawcy: a)gdy Pracownik użytkuje komputer przez co najmniej połowę dobowego wymiaru czasu, a wyniki badań okulistycznych w ramach profilaktycznej opieki zdrowotnej wykażą potrzebę ich stosowania, b)w przypadku każdego stanowiska pracy, kiedy wyniki badań okulistycznych wskazują na wadę wzroku, c)tylko w przypadku zatrudnienia Pracownika na stanowisku administracyjno-biurowym na pełen etat. 9.Stosowanie oświetlenia miejscowego na stanowisku administracyjno-biurowym: zastanawiams ię nad c a)nie jest wymagane, ale jego obecność zwiększa komfort pracy, b)jest konieczne, aby zapewnić właściwy rozkład luminancji w pomieszczeniu pracy, c)jest zabronione ze względu na możliwość wywołania olśnienia odbiciowego od ekranu monitora. 10.Monitor powinien być umieszczony: a)prostopadle do powierzchni okna, co pozwala na ograniczenie olśnienia odbiciowego przy jednoczesnym dostępie światła naturalnego do stanowiska pracy, b)tyłem do okna, aby zapewnić odpowiedni kontrast pomiędzy monitorem a tłem, c)w strefie zasięgu normalnego rąk, aby zapewnić możliwość regulacji jego ustawień. 11.Krzesło spełniające minimalne wymagania ergonomiczne zawarte w Rozporządzeniu w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe powinno spełniać m.in. następujące warunki: zastanawaim sie nad b a)posiadać możliwość regulacji wysokości podłokietników, możliwość obrotu o 360o, regulowaną wysokość siedziska, b)posiadać regulację wysokości siedziska, odpowiednio wyprofilowane siedzisko i oparcie, możliwość regulacji pochylenia oparcia w zakresie od 5o do przodu do 30o do tyłu, c)ma zapewnić wygodną pozycję ciała i swobodę ruchów bez szczegółowo określonych wymagań. 12.Klawiatura komputera: a)powinna stanowić osobny element stanowiska pracy i być usytuowana w taki sposób, aby zapewnić możliwość okresowego podparcia nadgarstków, b)powinna mieć taką budowę, aby pisanie odbywało się przy zgięciu nadgarstków w dół pod kątem 160-170o, c)powinna być umieszczona w specjalnej szufladzie pod blatem biurka, aby zapewnić jej użytkowanie zgodnie z zasadami ergonomii. 13.Prawdopodobieństwo wystąpienia niepożądanych zdarzeń związanych z wykonywaną pracą, powodujących straty, w szczególności wystąpienia u Pracowników niepożądanych skutków zdrowotnych w wyniku zagrożeń zawodowych występujących w środowisku pracy lub sposobu wykonywania pracy, to: a)bezpieczeństwo i higiena pracy, b)ryzyko zawodowe, c)narażenie zawodowe. 14.W przypadku pożaru, podczas ewakuacji przy dużym zadymieniu: a)należy poruszać się w pozycji wyprostowanej, aby zwiększyć widoczność, ponieważ dym utrzymuje się przy podłodze, b)należy poruszać się w strefie poniżej dymu, jeśli to konieczne w pozycji pochylonej lub na czworakach, c)należy otworzyć okna w pomieszczeniach, aby możliwość wydostawanie się dymu i jak najszybciej udać się do miejsca ewakuacji. 15.W przypadku oparzenia gorącą wodą pierwsza pomoc polegać będzie na: a)zdezynfekowaniu oparzenia, założeniu opatrunku chłodzącego z lodem, b)schłodzeniu oparzonego miejsca poprzez polewanie zimną wodą, założenie opatrunku z jałowej gazy, w razie konieczności zapewnieniu opieki lekarskiej, c)podaniu środków przeciwbólowych i zapewnieniu opieki lekarskiej.

1.a 2.c 3.a 4.c 5.a 6.b 7.c 8.a 9.a 10.a??? 11.c 12.b 13.b 14.b 15.b diwne ze nie miales szkolenia ... odpowiedzi powinny byc dobre tylko 10 nie do konca wiem , regulamin dawalnosci egzaminu bhp.osoba piszaca egzamin pisemny z zasad bhp ,ktorej wynik testu jest negatywny powinna przejsc dodatkowe szkolenie i pisac jeszcze raz

dostałam materiały i mam się samokształcic ;) ale jestem w pracy i albo pracuje albo się uczę...

Gość Gość321

Witam, nie jestem pewna czy temat był poruszany tu na forum, ani czy zadaję pytanie w odpowiednim miejscu. Mianowicie, chciałabym po studiach zrobić podyplomówkę z BHP, jednak nie wiem czy w efekcie tego na pierwszy rok studiów powinnam wziąć studia o kierunku pasującym do planowanych podyplomowych, czy mogą być to studia dowolnego kierunku? 

Dzień dobry, 
w Wyższej Szkole Bankowej studia podyplomowe na kierunku Bezpieczeństwo i Higiena Pracy z certyfikatem audytora wewnętrznego BHP skierowane są do absolwentów dowolnego  kierunku i wszystkich stopni. Więcej szczegółów znajdziesz na stronie: wsb. pl/studia-i-szkolenia /studia-podyplomowe
W razie pytań służę pomocą. 
Pozdrawiam, Andrzej Czarnecki