Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bla ble bli

Bliźniaki syjamskie-kto mi odpowie na moje pytanie?

Polecane posty

Obejrzałam krótki filmik o bliźniaczkach syjamskich,które maja jedno ciało(dwie nogi i dwie rece) a dwie głowy i zastanawia mnie fakt jak one moga np chodzić czy prowadzić samochód?Przeciez za to jak poruszamy nogami,czy reką odpowiada mózg a co sie dzieje jak sa dwa mózgi?Skad nogi "wiedzą" ze maja iść ,jeżeli kazdy z mózgów mysli co innego?Bo przeciez wiadomo,że jak wstajemy np z krzesła to mózg automatycznie wysyła sygnał do nóg i dlatego idziemy a co sie dzieje ,kiedy np jeden mózg chce iśc a drugi stać? Albo z jazdą samochodem-przeciez nogi i rece musza "współgrać" z mózgiem a jeżeli są dwa,to co? NIe wiem czy dostatecznie dobrze wyraziłam to o co mi chodzi ale chyba ktos mnie rozumie,prawda? Tutaj jest krótki filmik: http://www.bing.com/images/search?q=Abby+i+Brittany+Hensel&view=detail&id=F6DE84A498C57CAD8DB9D5CEB8DC49687C4DEB5A&first=61&FORM=IDFRIR

Mózg to też nie jest jakiś jeden "byt". U normalnego człowieka także dane części mózgu odpowiadają za dane partie ciała. Chociażby u nas, lewa półkula za prawą stronę, a prawa za lewą. W przypadku takich bliźniaków mózg jednego dziecka odpowiada za cześć do tego dziecka przynależącą. Innymi słowy, najczęściej mózg jednej osoby odpowiada za połowę zrośniętego ciała. Z reguły taki stan chyba nie pozwala prowadzić auta. A chodzenie to kwestia zsynchronizowania ruchów.

Czyli jeden mózg odpowiada za jedną nogę a drugi za druga?To jak one potrafia chodzić?Kurcze,intryguje mnie ten temat.

Ano tak. Mówi, muszą się doskonale rozumieć. To trochę tak, jak dwie osoby przebrane za konia w teatrzyku szkolnym. :) Pewnie trochę trudniej, ale praktyki mają takie osoby sporo. Kiedy jedna osoba zobaczy, że jej braciszek/siostrzyczka poruszyła nogą, wykonuje swój ruch. Można to też trochę do tańca przyrównać.