Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama podluuszka

problem z karmieniem? czy nie problem?

Polecane posty

Gość mama podluuszka

jestem mama 4 tygodniowej córeczki. karmię ją wylacznie piersia. Z tym, ze corcia b duzo spi i karmienie w nocy jest tylko w okolicach godziny drugiej i siodmej rano a potem w dzien tez b duzo spi i jest karmiona co 4 godziny. Tylko czasem czesciej. I nie wiem? Czy ja mam ja budzic na tokarmienie - celowo wybudzac ze snu? Czy skoro spi to niech spi. Do tej pory przyroslo jej 400 gramow.urodzila sie wazac 3 kg, a w drugiej dobie miala najwiekszy spadek wagi i wazyla wtedy 2850. I nie wiem czy liczyc ze przybylo jej 0,40 kg czy 0,55 kg? budzic ja celowo na jedzenie? czy jak sie nie domaga to dac spokoj? Dodam, ze umie ssac przystawiona do piersi.

Gość azu
no liczysz od tej wagi najniższej. A co pediatra na to?

Gość taki lajf
No jeżeli po miesiącu ma 3400, to licz raczej od tej wagi spadkowej, czyli 550 gram. Ale moim zdaniem to trochę mało... To chyba taka dolna granica przyrostu wagi u tak małego dziecka. Ja bym skonsultowała to z pediatra jednak. Wydaje mi się, że może nie ilość karmień jest problemem, (chociaż zaleca się, żeby najrzadziej co 3 godziny noworodek był przystawiany), ale ilość wypijanego mleka? Moja córka po tygodniu przybrała 500g, a tez non stop śpi i zdarza się, że przerwy są nawet dłuższe niż 4 godziny...

Gość mama podluuszka
wyczytałam, ze w ciagu pierwszego miesiaca dziecko powinna przybrac od 0,5 do 1 kg. Do pelnego miesiaca brakuje jeszcze kilku dni. Pediatra widziala mala w ub tygodniu - byla na wizycie patronazowej u nas w domu - i powiedziala, ze wszystko jest ok, ale wtedy corka nie byla jeszcze wazona. Ja akurat jestem zdania, ze lepiej jak dziecko przybierze blizej dolnej granicy niz gornej. Nie chcialabym zeby moje dziecko jakos sie roztylo, bo uwazam, ze duza waga u dziecka to nic dobrego. A 550 to jest w normie, tym bardziej ze ma jeszcze kilka dni, to mze bedzie i 600 gr.

Gość mama podluuszka
up

Gość kasion
dziecko karmione wylacznie piersia, i zwlasza na takim etapie nie roztyje Ci sie! nie przesadzaj... chyba ze tak sobie tlumaczysz fakt ze malo przybralo. a skoro i tak piszesz "ja jestem zdania..." to nie rozumiem po co pytasz innych...

Gość ale po co to wszystko
nie budź jej wszystko jest ok i ciesz się że masz spokojne dziecko bez kolek itp nie szukaj problemu tam,gdzie go nie ma

Gość mama podluuszka
wlasciwie to pytam, czy w takim wypadku wybudzac ja specjalnie na karmienie, skoro sama sie nie domaga.

Gość No to może...
o jakim roztyciu ty piszesz? Przy niskiej wadze urodzeniowej dzieci przybierają więcej na wadze, moim zdaniem koniecznie powinnaś sprawę skonsultować z pediatrą. W mojej rodzinie każde dziecko karmione piersią urodzone w okolicy 3kg przybierało średnio 1kg w ciągu miesiąca. Moim zdaniem te 550 to troszkę mało ale nie jestem lekarzem.

Nasza urodziła się 3580g, jak wychodziła ważyła 3360g w 5 dobie a tydzień po wyjściu ważyła 3800g. Położna kazała wybudzac, bo dziecko nie miało siły płakać. Toteż u lekarza już ladnie przybrała. Teraz przybiera 1kg na m-c i to norma. Max to 1200g na m-c. Dziecko nie może też być głodne. My chodzimy ważyć małą co 2 tyg.

Gość mama podluuszka
upup

Gość mama podluuszka
no to ja juz sama nie wiem? czy to mozliwe ze moje dziecko jest głodne a nie placze? Chyba dziecko sie samo nie zagłodzi, prawda?