Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Jaroslaw_0

pęknięty ząb, odbudowa korona na sztyfcie

Polecane posty

Witam od 2 lat mam pękniętą czwórkę, kiedyś był plombowany wczoraj odłamała się następna cześć z zęba mało co zostało może 1/3 nigdy mnie nie bolał nie był leczony kanałowo jaka jest szansa że korzeń jest zdrowy? chcę zrobić koronkę na sztyfcie, taka sama sytuacja z piątka ale ten był leczony kanałowo również nigdy mnie nie bolał.

Gość zrób rtg to będziesz
wiedział, nikt ci zaocznie nie powie, musi obejrzeć dendysta, być może zrobić kanałowkę i dopiero sztyft

dentysta jak ja napisałam :D

to wiem że RTG wykaże :) pytam tylko tak procentowo jak z reguły jest, jeżeli okaże się że nie jest zdrowy? wtedy tylko implant? most nie wchodzi w gre bo to 2 zęby obok siebie nawet jak by sie dalo nei dam spiłować 2 zdrowych zębów

Gość Noemi40
mój stomatolog zalecił by mi zrobienie mini protezy na 4,5 i 6 razem , po to , zeby zęby razem dobrze sie trzymały i nie ulegały przesunięciu :)

jeśli nie sztyft i most , to nie wiem.Korzeń procentowo na kafe ma ci ktoś powiedzieć ? Tu nie ma wróżek.Z tego co się orientuję to tylko sztyft , most albo implant ( jeśli korzeń do usunięcia)

Noemi40, to ten typ protezy co sie przykleja do podniebienia i bardzo ciężko się do tego przyzwyczaić?

Gość Noemi40
nie , korna licowa , przyklejana do zebów na stałe , ale to mój stomatolog tak radzi , nie wiem jak twój

noemi a jaki koszt tej mini protezy? Bo jeden zą w moście ( tzw punkt), chodzi mi o uzupełnienie jednego ubytku , jeden punkt minimum 450.Czyli koszt mostu korona plus sąsiednie zęby na zaczepy to minimalnie 1350 zł.

Gość bezzproblemu
jeśli nie boli i nie rusza się korzeń, to na pewno da się wykorzystać korzeń do sztyftu i korony. Zdecyduj się, bo taka korona na sztyfcie posłuży ci przez kilkadziesiąt lat, może na zawsze, i na dodatek nie czuje sie różnicy bo odczuwa się tak koronę jakby była naturalnym zębem. Warto. Idź szybko do dentysty aby więcej nie uszkodzić niż to co jest już uszkodzone. Koszt nie jest powalający i warto zainwestować. Implanty sa drogie i nie zawsze się przyjmują, to gorsze rozwiązanie. A najgorsze są mostki bo niszczone są sąsiadujące zęby, więc nie warto.

podbijam Noemi mogłabyś podać na ile ci wycenili?