Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zoklamnika

sformułowanie hipotezy-pytanie:)

Polecane posty

Gość zoklamnika

mam pytanko czy można sformułować hipotezę w pracy dyplomowej na zasadzie "bezrobotni rozpoczynający karierę zawodową w większym stopniu są świadomi ...niż bezrobotni...". Chodzi mi o to czy może być ten element wartościujący ("w większym stopniu"), czy raczej przesądza on o błędnym sformułowaniu hipotezy? z góry dziękuję za pomoc:)

Gość Groopoon
Wg mnie nie powinno się tak stawić hipotezy. Przy stawianiu hipotez badawczych należy zachować pewne reguły. 1. Hipoteza badawcza nie może zakładać braku zależności Nie można powiedzieć, że nie ma jakiejś zależności, przeprowadzić test i powiedzieć, że hipoteza jest prawdziwa. To, że w naszych badaniach nie zostały odnotowane różnice nie oznacza, że ich nie ma. Po prostu nasze badanie ich nie wykazało. Być może zastosowaliśmy złą metodologię badawczą. 2. Hipoteza powinna być możliwa do zweryfikowania Po pierwsze: nie można postawić hipotezy, której prawdziwości czy fałszywości nie możemy stwierdzić na podstawie naszych badań. Po drugie: hipotezy, które w swojej konstrukcji zawierają wykluczające się zależności nie są prawidłowe. 3. Hipoteza powinna dotyczyć jak najbardziej wąskiego obszaru badawczego. Gdy stawiamy zbyt szeroką hipotezę może to powodować, że nie potwierdzi się ona z powodu jednego z kliku założeń. Dla przykładu: hipoteza szeroka: Lek A leczy nowotwory; hipoteza wąska: Lek A leczy nowotwór nerki. Choć lek A może leczyć nowotwór nerek i płuc, ale na przykład nie leczy raka piersi. W tym momencie nie możemy potwierdzić hipotezy. Lepiej jest rozbijać hipotezy na bardziej szczegółowe i weryfikować je oddzielnie. 4. Hipoteza powinna być kierunkowa - stanowi ona o przemyśleniu tematu i faktycznej weryfikacji przypuszczanych zależności, a nie o eksploracyjnym rodzaju badania ("w ciemno"). 5. Hipotezy nie mogą być pytaniami!

Gość zoklamnika
Dzięki za odpowiedź:)