Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nokia E72

ZUS i chorobowe - kiedy wypłaca, jak to się załatwia ??? poradźcie

Polecane posty

Gość Nokia E72

Mam L4 od 4 września i lekarz znowu mi przedłużył aż do połowy października. Czy za cały wrzesień dostane kase już z ZUS czy od pracodawcy ??? Jak to wygląda bo pierwszy raz ide na tak długie zwolnienie. Jestem w ciąży.

Gość Nokia E72
czyli z zusu dostane kase dopiero w listopadzie za pazdziernik ?

Gość Kropula
To zależy. Jeśli masz dość krótki okres zatrudnienia a stosunkowo wysokie zarobki to wszczynają postępowanie, czy stanowisko nie jest fikcyjne i w ciągu miesiąca na bank nie wypłacą.

Gość weaz
ile osób pracodawca zatrudnia? jeśli powyżej 20 to będzie ci płacił za L4 a Zus mu zwróci. Jeśli poniżej to płaci bezpośrednio Zus -oni płaca osobno za każde zwolnienie -więc przelewy róznie przychodzą.

Jezeli pracodawca wypłacac Ci będzie to normalnie dostaniesz, w takim terminie jak pensja, mnie zus wypłaca i oni mają 30 dni na wypłatę od wpłynięcia, różnie wypłacali.

Gość Nokia E72
zatrudnianie od maja tego roku, zwolnienie od 4 września, pracodawca ma mniej pracowników niż 20.

Gość Nokia E72
up

Gość No to może...
Za okres do 4 października zapłaci ci pracodawca, za pozostałą część już dostaniesz zasiłek z ZUS. ZUS ma bodajże 30 dni od dnia wpłynięcia zwolnienia +druku Z3. Pogoń księgowego żeby pilnie dostarczył do ZUS dokumenty.

Gość frgvsbsrf\
po co podbijasz, przeciez otrzymałaś odpowiedzi :/

Ja sama wysyłam l-4 bo jak się okazało to pierwsze l-4 do zusu szło strasznie długo a powinno być przesłane w ciągu 7 dni więc wole już sama tego pilnować.

Gość No to może...
pierwsze musi dostarczyć pracodawca, bo oprócz zwolnienia dołącza do niego jeszcze druk Z-3, kolejne możecie zanosić do ZUS, a pracodawcy wysyłać np. skan. Tak trzeba dostarczyć w ciągu 7 dni.

Gość Nokia E72
to zus wypłaca za kazde l-4 osobno nie razem na koniec miesiąca ?

Gość No to może...
zus wypłaca zwykle do końca miesiąca za dany miesiąc (nie mówię o pierwszym zwolnieniu bo z tym zawsze długo zwlekają), więc jeśli powiedzmy 30 października będą mieli Twoje zwolnienie do 25 października to zapłacą ci za okres od 4-25, a jak dostarczysz kolejne zwolnienie od 25 października to przelew dostaniesz 10 listopada. od 4 października bo do 4 dostaniesz przelew od pracodawcy. Mam nadzieję że zrozumiałaś :)

Gość No to może...
jak np. tego 30 października będą mieli już twoje dwa zwolnienia co będą obejmowały cały październik to płacą za cały miesiąc łącznie.

Gość Nokia E72
dzięki już wiem o co chodzi...

Gość Gość 59
Kiedy otrzymam z ZUS -u zasiłek chorobowy ? Ogólnie byłam na L4 od 3 października do 4 go listopada. Figurowały za październik od 3 go do kończ października i na listopad osobno.. Zwolnienia były krótko terminowe i pierwsze 3 dostarczyłam w ZUS ie w ciągu 7 dni , ostatnie wysyłałam pocztą jako list polecony priorytet .