Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Muka-buka

Sposoby na wypadanie włosów

Polecane posty

Gość Muka-buka

Jakie znacie sposoby na wypadanie włosów? Jakieś preparaty, suplementy diety, odżywki/maseczki "domowych sposobów"?

Gość kkd7f7gggg
Zdrowa dieta to jedeyna metoda na wszystko w tym wypadanie włosów. Do zdrowej diety obfitujacej w surowe warzywa i owoce, przechy i inne pestki mozna dorzucić smarowanie skóry głowy olejami.

Gość gimigimigimi
Problemy z włosami będące wynikiem niedoborów żywieniowych mogą być łatwo rozwiązane przez skomponowanie właściwej diety. Podstawowe składniki, które należy wprowadzić do swojej diety to witamina A, niektóre witaminy z grupy B, biotyna, witamina C, miedź, żelazo, cynk i białko. Witamina A Odpowiednie spożycie witaminy A jest niezbędne dla zdrowia komórek i tkanek w całym organizmie, w tym skóry głowy i włosów. Długotrwały niedobór witaminy A może prowadzić do utraty włosów i łupieżu. Dzienne spożycie witaminy A dla dorosłych powinno wynosić 5000 jm (jednostek międzynarodowych). Źródła witaminy A dzielimy na źródła roślinne w postaci karotenoidów, takich jak beta-karoten, które są przekształcane na witaminę A w organizmie, oraz źródła zwierzęce. Źródła roślinne obejmują czerwone, żółte i pomarańczowe owoce i warzywa, jak również niektóre ciemnozielone warzywa liściaste. Do źródeł zwierzęcych należą: - wątroba - tran - jaja - inne produkty spożywcze wzbogacane witaminą A Witamina B6, kwas foliowy, witamina B12 Wszystkie trzy witaminy z grupy B są niezbędne do produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny. Podstawową funkcją hemoglobiny jest transport tlenu z płuc do tkanek w organizmie, w tym do cebulek włosów. Pełne ziarna zbóż, orzechy i rośliny strączkowe zawierają również rozsądne ilości witamin z grupy B. Zalecane dzienne spożycie kwasu foliowego wynosi 400 mikrogramów dla przeciętnego dorosłego. Źródła kwasu foliowego: - warzywa liściaste - sok pomarańczowy - awokado - buraki - brokuły - drożdże piwowarskie - wątroba - kiełki pszenicy Zalecane dzienne spożycie witaminy B12 to 6,0 mikrogramów dla przeciętnego dorosłego. B12 znajduje się głównie w następującej żywności: - ryby - drób - jaja Biotyna Biotyna jest produkowana w jelitach przez bakterie. W rzadkich przypadkach niedobór biotyny może powodować wypadanie włosów. Zalecana dzienna dawka wynosi 300 mikrogramów dla przeciętnego dorosłego. Najlepsze źródła biotyny to: - jaja - wątroba - drożdże - zboża Witamina C Niedobór witaminy C może spowodować, że włosy będą podatne na rozdwajanie i łamanie. Witamina C jest także niezbędna do produkcji kolagenu. Zalecana dzienna dawka witaminy C wynosi około 60 miligramów dla dorosłych. Palący potrzebują dwa razy więcej witaminy C od niepalących. W witaminę C obfitują produkty roślinne, takie jak: - owoce cytrusowe - jagody - melony - papryka - ciemne zielone warzywa liściaste - ziemniaki - pomidory Miedź Miedź ma zasadnicze znaczenie w produkcji hemoglobiny i jest potrzebna do transportowania tlenu do czerwonych krwinek. Uwaga: Nadmiar cynku z suplementów żywieniowych może hamować przyswajanie miedzi w organizmie. Zalecane dzienne spożycie miedzi wynosi 2,0 miligrama dla przeciętnego dorosłego. Najlepsze źródła miedzi to: - wątroba - owoce morza - nasiona - orzechy Żelazo Żelazo jest niezbędne do transportu tlenu do krwinek czerwonych. Niedobór żelaza może prowadzić do niedokrwistość i do nadmiernego wypadania włosów. Niedokrwistość może być łatwo zdiagnozowana poprzez badania krwi, a jej cechy charakterystyczne to zmęczenie i osłabienie. Zalecana dzienna dawka żelaza wynosi 18 miligramów. Zalecana dzienna dawka żelaza wzrasta w okresie ciąży i karmienia piersią. W żelazo obfitują produkty spożywcze takie jak czerwone mięso, szpinak, czerwona fasola i otręby. Cynk Łupież i wypadanie włosów mogą być związane z niedoborem cynku. Zalecana dzienna dawka cynku wynosi 15 miligramów dla dorosłych. Doskonałym źródłem cynku są owoce morza, jaja, mleko, pełne ziarna, orzechy, nasiona i rośliny strączkowe. Woda Woda jest jednym z najważniejszych składników istotnych dla życia. Woda jest zaangażowana w transport witamin, minerałów, aminokwasów i wiele innych składników odżywczych. Jeśli chcesz mieć zdrowe, gęste włosy i promienną cerę musisz wypijać około 2 litry wody dziennie (nie wliczając w to kawy i herbaty). Podsumowanie Dieta bogata w składniki takie jak witamina A, witaminy z grupy B, biotyna, witamina C, miedź, żelazo, cynk i białko, może być skutecznym sposobem na walkę z wypadaniem włosów. Pamiętaj, że w twoim jadłospisie powinny się znaleźć: - produkty z pełnego ziarna - warzywa - owoce - chude mięso - ryby - drób - rośliny strączkowe - produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe Przyczyną wypadania włosów może być także zły stan zdrowia i długotrwały stres. Regularne ćwiczenia i radzenie sobie ze stresem (relaksacja, medytacja), a także ograniczenie spożycia alkoholu i unikanie tytoniu to kolejne kroki, które warto podjąć równocześnie z kuracją na wypadanie włosów. Sięgnij także po naturalne zioła, które wzmacniają włosy i hamują ich wypadanie. Aloes, pokrzywa i liście brzozy stymulują porost włosów. Skrzyp polny, będący doskonałym źródłem krzemionki, wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu. Napary ziołowe stosujemy do płukania włosów po każdym myciu. Można również przelać napar do butelki ze spryskiwaczem i rozpylać na włosy tak często, jak to możliwe. Inne zioła, które można stosować do przygotowania płukanek to arnika górska, nagietek, rozmaryn, rumianek i łopian. Dokładne przepisy i wiele cennych porad na ten temat znajdziesz w innych artykułach z działu "Wypadanie włosów".

Użyj odpowiedni szampon, zagraniczne są bardzo świetne, na pewno Ci pomoże i dbaj o skórę, aby cebulki nie były w kiepskiej formie. Masuj głowę podczas mycia.

Gość Muka-buka
Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi!

Gość sposób na wypadanie włosów
jest bardzo prosty: polać jakimś żrącym środkiem - wszystkie wypadną.

Gość MAdzikkkuu
ja stosuję olej rycynowy, maskę WAX, mgiełkę radicala i zażywam skrzyp polny i jeszcze do tego stsouje szampon dermeny na wypadanie włosow ( http://www.wirtualnaapteka.pl/index.php/dermena-plus-szampon-7-torebek-7ml.html) Włosy baaaardzo rosną (objaw: masa króciutkich włoskow nie do okiełznania ..:P ) i często muszę myć bo przy takim nawilżeniu zwłaszczas przez olej rycynowy szybciej się przetłuszczają

Madziukuu - to kuracja bardzo bogata ;) Ja z tego co wypisałas stosuje tylko skrzyp i stosowalam kiedys ta dermene ale nie ta PLUS, bo ona jest tez przeciwlupiezowa, tylko ta podstawowa wersje . wrocilam do zwyklych szamponow bo wlosy mi przestaly wypadac tak obwicie nie liczac jesieni bo to jest juz niezalezne od nas . ta pora roku wszyscy nad tym ubolewaja ://

Gość MAdzikkkuu
dermena przeciwlupiezowa wydaje mi sie silniejsza tzn tak przedstawila mi sprawe farmaceutka ;) ja stosuje caly czas jak to okreslilas 'bogata kuracje' , bo oczekuje jak najszybszego efektu dlugich wlosow;) a przy okazji ich wzrostu nie chce ich tracic od lamania sie i wypadania ;)

Gość Siuup
Sposobów jest mnóstwo tak samo jak jest mnóstwo przyczyn wypadania włosów. Najpierw trzeba ustalić przyczynę wypadania a później można myśleć o tym jak z tym walczyć bo tak to bez sensu brać co popadnie wydawać kasę w błoto a czasami można nawet sobie pogorszyć sytuację przez źle dobrane specyfiki ;/ https://www.youtube.com/watch?v=dxU4g21YEuI

Gość Luca2222
Do stosowania miejscowego, jak też na całą skórę głowy dobry jest Hair Medic osiągalny na tej stronie - www.hair-medic.eu. Nawet dość tani jak na takie rzeczy, które wiadomo ile potrafią kosztować. Ja używałem i łysienie się zatrzymało, a w pustych miejscach zaczęły wyrastać nowe włosy tzw. baby hair. Także u mnie się ten akurat preparat sprawdził. Mogę polecić. Inna sprawa, że pomaga też ludziom, którzy chcą pozbyć się sebum i łupieżu.

Gość panigugugaga
Najlepszy sposób to regularność: co drugi dzień wcierki, codziennie suplementy! Trzeba tego przestrzegać, żeby zobaczyć rezultat. Ja mam przypominajki - ściągnełam z moje-leczenie.pl darmową aplikacje na telefon i mam kontrolę. Teraz widzę rezultaty przynajmniej :)