Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamusie HELP

Pytanie o dziecko - ma ponad 4,5 miesiaca, prawie 5.

Polecane posty

Gość Mamusie HELP

Witam, chcialabym sie dowiedziec czegos na temat mojego synka. Wazy nieco ponad 8 kilo, gdy trzymam go na rekach to sam trzyma juz glowke i kreci nia na wszystkie strony, nie musze jej podpierac. Nie wiem tylko i to jest moje pytanie,czy to bardzo zle jesli jeszcze nie wklada do buzi swoich stop, bo nie potrafi sie tak naciagnac i czy to zle ze nie obraca sie z brzuszka na plecy i odwrotnie?

stopy bedzie wkladac jak bedzie miec 5 miesiecy, w 4 miesiacu powinien lapac sie lapkami za kolana. rowniez w 4 miesiacu powinien obracac sie z plecow na brzuch.

Gość wifigdansk
nie wklada do buzi stóp? moja ma ponad 3 latka i nigdy tego nie robiła.

Gość joqjwro
spokojnie. ma jeszcze na to czas. a próbuję się juz przekręcać na brzuszek? mój miał 4 miesiące jak zaczął próbować ale później przestał na miesiąc a jak miał 5,5 miesiąca to w ciągu jednego dnia się nauczył. a stopy zacząl wkładać do buźki jak miał 6,5 miesiąca.

Gość Mamusie HELP
no wlasnie, on pod koniec miesiaca skonczy 5 miesiac a nie potrafi jeszcze sie obracac, lezy tylko na brzuszku, podpiera sie i tyle

Gość Mamusie HELP
acha to ok, nie probuje sie przekrecac, on nawet tak jakby nie chce, ja musze sama go elikatnie przekrecac i klasc, robie takie cwiczenia z nim

mozesz tez go prowokoac do obrotu kladac obok niego zabawke a nie przed nim. moze zajarzy ze musi sie obrocic zeby dosciegnac (mowi o wersji z brzucha na plecy). wtedy tylko lekko ukladaj nozki do obrotu a sam reszte na pewno sam zalapie :) poki co nie martw sie, wszystko w swoim czasie :)

Gość Mamusie HELP
ok dzieki wam za rady:)

Mój synek zaczął sie przekręcać z plecków na brzuszek i odwrotnie dopiero jak skonczył 9 miesięcy. A stópek nigdy nie wkładał do buzi. Byłam nawet z nim u neurologa i jest zdrowy. A Twoje dziecko jest grube więc nie oczekuj od niego tak szybkich postepów.

Taa juz odrazu grube ehh... Mój 25 skończy 5m-cy obraca się z pleckow na brzuszek ale spowrotem nie potrafi, stopek też jeszcze nie wkłada do buziaka Nie przejmoj się na wszystko przyjdzie czas

Gość oczywiście ze dziecko
jest za grube. 8 kg przy 5 miesiącach to strasznie dużo

Gość bdcdbn
no chudy to on nie jest ale pewnie zgubi wszystko jak zacznie chodzić. mój ma 10 miesięcy i waży 8,5 kg. ale widziałam 9 miesięczne dziecko które ważyło 18 kg.. to jest dopiero szokujące.

to już jest maksymalne przegięcie:) Moje dziecko jak miało 7,5 miesiąca ważyło 8 kg i wyglądało dość "solidnie":)

Ja się nie znam ale taka waga w tym wieku jest pomiędzy 50 a 75 centylem więc wydaje mi się że jest ok

Gość mama malenkiego
Moj tez ma ok 4.5 miesiaca tyle ze byl "poznym" wczesniakiem wiec jest mniejszy niz jego rowiesnicy (ma ok 6.5 kg. Juz od jakiegos czasu przekreca sie z plecow na brzuch i z brzucha na plecy, a jeszcze wczesniej lapal sie za nozki. Teraz bardzo interesuja go wlasne stopki i raczki. Zaczyna sie bawic zabawkami lezac na brzuchu. Dzieci roznie sie rozwijaja. Na te umiejetnosci co piszesz jest jeszcze czas. Twoj jest dosc ciezki wiec moze to mu troche utrudnia ? (?????)

A wracając do tematu to tak jak pisze poprzedniczka- dziecko ma jeszcze czas na wszystko. Stóp może sobie w ogóle w ustach nie życzyć. Może być też leniuchem. A wysoka waga dodatkowo zniechęca do ruchu:) Zachęcaj dziecko do zabawy, pokazuj jakie ma możliwości. Pokaż w jaki sposób ma się przekręcać- tzn. ie przekładaj go z pleców na brzuch tylko kieruj jego ciałem tak, żeby się przekręcił. Jeśli wiesz rzecz jasna jak się za to zabrać:)Ale nawet jak mu nie bedziesz pomagać to najprawdopodobniej wszystko niedługo samo przyjdzie:)

Gość małamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
moja zaczęła się obracac z plecków na brzuch jak miała pół roku, nogi do buzi zaczęła wkładac jak miała 5 msc.

Gość małamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
i zgadzam sie z monia001 dziecko jest geube, ma nadwagę. Mając pół roku powinno podwoic masę urodzeniową, ostatnio lekarz mi to powiedział, bo moja też ma nadwagę, tyle że waży 8 przy 6 msc.

Gość mama malenkiego
No ale z drugiej strony nie wiemy ile dziecko ma wzrostu. Zdarzaja sie naprawde duze dzieci. Ostatnio bylam na zajeciach ze swoim dzieckiem gdzie byly tez inne mamy i ich dzieci i jedno dziecko bylo wrecz ogromne jak na swoj wiek...

Gość Mamusie HELP
ale on nie jest gruby bo jest dosc dlugi i lekarka stwierdzila ze bedzie wysoki, pytalam tez swojego lekarza i tez mowil ze wazy ok. pije samo mleko bez kaszki, srednio co 3 godziny 120 ml, tak potrzebuje

Gość Mamusie HELP
mi lekarz mowil co innego, ze dziecko podwaja swoja mase urodzeniowa 3 miesiace po porodzie, i faktycznie wazyl wtedy okolo 6 kilo, po porodzie 3

Gość mama malenkiego
A ile ma teraz wzrostu jesli moge zapytac?

Gość Mamusie HELP
nie byl mierzony ale okolo 70 cm

Gość Mamusie HELP
74 bo takie ma ubranka, na niektorych pisze ze to ubranka na pol roku

Gość mama Kacpra i Dominiki
jezu on nie jest gruby mój synek jak tyle miał ważył 9,300 w wieku 2 lat 20 kg a teraz ma 6 i waży 22,200 autorko synek ma jeszcze czas ćwicz tak z nim zachęcaj go. pokaż mu jakąś zabawkę którą lubi i tak nad nim pokazuj po łuku najpierw z przodu żeby zobaczył potem z boku i do góry nad główkę i i do drugiego boku. ja tak uczyłam córkę zaczęła się przekręcać tak ok 6 msc. a wagowo podobnie jak brat. w wieku 8 msc sama stała 10 jak zaczęła chodzić. waży teraz 11,600 a ma rok. urodziła się z wagą 3440

Gość Mamusie HELP
acha dziekuje wam za rady, ja juz musze mykac, no tak myslalam ze on wcale gruby nie jest, wiec na razie pa dobranoc dzieki

Gość mama malenkiego
Tak jak myslalam on jest wyzszy niz wiekszosc dzieci w jego wieku. Autorko zobaczysz to przekrecanie moze pojawic sie z dnia na dzien. Jak odkryje ze tak mozna w jedna strone to niebawem nauczy sie w druga. Dobranoc.