Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nanana20

Bezpłodność ?

Polecane posty

Gość nanana20

Witajcie :) Jak można sprawdzić czy kobieta jest płodna i czy może zajść w ciążę ? Takie badania wykonuje gin ? Ile to kosztuje i jak wygląda ? Z góry dziękuję :)

Gość hmm tego nie sa sie sprawdzic
bezplodnosc jest nie odwracalna a nieplodnosc sie leczy

Gość nanana20
czyli co nie ma żadnych tego typu badań ?

Gość powiem takkkk
hmm mozna zrobic badania itd ale to nie znaczy ze np nie bedzie sie dlugo staralo po to czy jest ok mozna stwierdzic po paru miesach dopiero gdy nie bedzie sie udawalo mozna byc zdrowym i staram sie dlugo

Gość nanana20
a co to sa za badania ?

Gość a czemu pytasz o to?
starasz sie?

Gość a ja to nei wiem czy na
badań jest mnóstwo kosztować moga nawet kilkanaście tys zł moi przyjaciele na badania wydali już około 15 tys nie znaleziono u nich przyczyn niepłodności czyli wniosek jest taki że żadne badania nie potwierdza tego a bezpłodna to jest np.kobieta która nie ma macicy

Gość nanana20
nie stram sie mam dopiero 20 lat i nie mysle o dziecku.. Ale bedac w 3 gimnazjum przez ostre odchudzanie i cwiczenia stracilam okres na ponad rok, dostalam luteine na wywolanie ale nie pomogla, dopiero po tabletkach anty dostalam okres, i biore je juz przez jakies 4 lata, no i tak sie zastanawiam czy moge przez to nie miec dzieci

Gość to bo jaki grzyb pytasz??
dopoki sie nie starasz to niema sie czym martwic na zapas :O:O

Gość to bo jaki grzyb pytasz??
dopoki sie nie starasz to niema sie czym martwic na zapas :O:O

Gość nanana20
bo moze chce wiedziec, to takie dziwne ? ;/

Gość nie rozumiem czegossss
na to pytanie nikt ci teraz nie odpowie moze byc ok a potem nie musi l;ub na odwrót rownie dobrze twoj facet moze miec problemy i tez nie bedziecie miec nie da sie tego sprawdzic dopoki nie zaczniesz sie starac jak nie bedzie do roku wychodzilo lub do pol to dopiero mozna sie tym martiwc ale nie teraz nie konecznie moze byc prolbem z okresm moga byc inne problemy z plodnoscia

Gość agiew
Na początku wystarczą badania hormonalne i monitoring cyklu u lekarza. Jak wszystko będzie ok, to wystarczy określać sobie dni płodne i wtedy się starać o dziecko. Do ich określania masz do wyboru wiele sposobów np testy owu, metoda objawowo-termiczna, mikroskopy owulacyjne

Gość agiew
Na początku wystarczą badania hormonalne i monitoring cyklu u lekarza. Jak wszystko będzie ok, to wystarczy określać sobie dni płodne i wtedy się starać o dziecko. Do ich określania masz do wyboru wiele sposobów np testy owu, metoda objawowo-termiczna, mikroskopy owulacyjne

Da się zbadać niepłodność, poprsotu pobierają próbkę twojej wydzieliny tylko z plemikami czyli musi być to pobudzenie a potem wyniki. Zgłoś się do ginekologa i powiedź że chcesz takie coś wykonać,

Gość ty wyzej
co za pierdoly opowiadasz:O

Gość Perw mobilna
Może jej chodzi o badanie mężczyzny. :D

nanana20 Witajcie Jak można sprawdzić czy kobieta jest płodna i czy może zajść w ciążę ? Takie badania wykonuje gin ? Ile to kosztuje i jak wygląda ? Z góry dziękuję Dla mnie too jest troche dziwnie zadane pytanie bo bezplodnosci czy nieplodnosci nie da sie ot tak zdiagnozowac jak kataru czy tez powiedzmy zlamania reki. To jest czesto wielomiesieczny proces nie tylko obserwacji wlasnego organizmu jak i masy badan u roznych lekarzy. Przy regularnym wspolrzyciu bez zabezpieczenia prze dluzyszy czas mozna - usg - badania krwi , moczu - badania hormonalne - cytologia plus wymaz tez w kierunku chlamydi i ureaplazmy - obserwacja cyklu(oznaczenie owulacji , pomiar temperatury) - badanie na wrogosc sluzu - badanie nasienia - badanie na tarczyce plus anty tpo - monitoring cyklu plus ewent stymulacja cyklu - laparoskopia plus hysteroskipia operacyjna - specjalistyczne badania immunologiczne To w duzym skrocie.

Gość nie mozna sprawdzić
ja i mój mąż jestesmy 100% zdrowi na podstawie dostepnych badan, na które wydaismy kila tysięcy a dziecka nie ma. Zresztą płodność się zmienia, mam masę znajomy h, które mają 1 dziecko, dalej nigdy się nie zabezpieczali i ciązy nie było

Gość nie mozna sprawdzić
anija TY SIĘ CHYBA Z GŁUPIM KONIEM PRZEZ SCIANE MACAŁAŚ! iDIOTKO! pRZYCZYN NIEPŁODNOŚCI MOŻE BYĆ MNNNNÓSTWO. a TO CO TY PISZESZ TO TEST SPRAWDZAJĄCY TYLKO CZY KOBIETA NIE MA WROGOŚCI SLUZU - CZYLI CZY NIE NISZCZY PLEMNIKÓW

Istnieje wiele rodzajów niepłodności oraz jej podziałów ze względu na różne czynniki. Najczęściej spotykamy określenia: niepłodność pierwotna - gdy kobieta nigdy nie była w ciąży niepłodność wtórna - gdy kobieta nie może zajść w ciążę po porodzie lub poronieniu niepłodność czynnościowa - gdy przyczyną są zaburzenia w fizjologii procesów rozrodczych, przy prawidłowym stanie anatomicznym narządów płciowych (np. zaburzenia owulacji) niepłodność mechaniczna - gdy przyczyną są zmiany w budowie narządów rodnych, np. wady rozwojowe, zmiany pozapalne, zrosty itp. niepłodność idiopatyczna - gdy badania diagnostyczne nie potrafią wyjaśnić przyczyny dolegliwości (ok. 10 proc. przypadków niepłodności) niepłodność immunologiczna - polega na występowaniu w wydzielinie z dróg rodnych kobiety przeciwciał przeciw plemnikom lub składnikom nasienia lub występowaniu własnych autoprzeciwciał u mężczyzny. Spotyka się ją w 6-12 proc. przypadków bezpłodności niemożność donoszenia ciąży (infertilitas) - gdy kobieta nie ma kłopotów z zajściem w ciążę, natomiast kończy się ona poronieniem lub przedwczesnym porodem niepłodność męska, żeńska, małżeńska - określa po czyjej stronie leży przyczyna zaburzeń Czasem przyzczyny nie da sie zbadac...

Gość kotienno
Biest29 ma rację, tego jest bardzo dużo. Zawsze rodzi się dylemat czy dokształcać się samemu, czy od razu iść do kliniki, ale ja myślę, że najlepiej znaleźć złoty środek, tzn. uczyć się samemu (z dobrych źródeł czyli np. filmów publikowanych przez lekarzy jak podałam) i korzystać z pomocy lekarzy na żywo! I zawsze liczyć na to, że odnajdą co nam jest :)

Mysle, ze kazda kobieta powinna miec jakis zakres wiedzy gdy zaczyna sie starac. W momencie gdy pare miesiecy sie nie udaje z maluszkiem warto samemu wiedziec jakie ma sie mozliwosci leczenia , badan bo czesto lekarze nas zbywaja widzac nasza niewiedze.

nie zawsze trafia się na odpowiedzialnego lekarza, ja miałam do czynienia z kliniką Invimed i wiem że tam nikogo nie zbywają. No ale różnie to bywa i jak się trafi na aroganckiego lekarza to na pewno nie pomaga w tej całej sytuacji

Gość elizka545
Polecam badania hormonalne, monitoring cyklu. Potem możesz już sama wyznaczać sobie dni płodne np metodą objawowo-termiczną. Ja używam komputerka cyklu Cyclotest. Sprawdza się bardzo dobrze, wiem kiedy jestem płodna. Oczywiście wcześniej było to potwierdzone przez lekarza.