Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciezarnasamalama

porod w Polsce-koszty...

Polecane posty

Gość ciezarnasamalama

Witam! Jestem w ciazy z blizniakami, to 25 tydzien ciazy, mieszkam za granica, chcialabym jednak rodzic moje dzieci w Polsce, jestem w Polsce tez zameldowana, kraj w ktorym mieszkam nie pokryje koszty porodu jesli bede rodzic w innym kraju... chcialabym sie dowiedziec czy ja musze placic za porod w Polsce? jesli tak to ile mniej wiecej bym musiala zaplacic? dziekuje z gory :)

Nie musisz bo kobieta w ciąży podlega ubezpieczeniu przez państwo, ale tak na wszelki wypadek zadzwoń do NFZ-u. Najlepiej nic nie mów że nie mieszkasz w Pl tylko powiedz, że nie pracujesz i nie jestes ubezpieczona

Gość ciezarnasamalama
nie wiem czy moge tak powiedziec, bo ja tu pracuje od kilku lat i rozliczam sie z podatkami w Polsce tez hm....

Moja koleżanka nie pracowała ani nie uczyla się w Polsce, mieszkała w UK,tu prowadziłA CIążę ale w 37 tygodniu poleciała do Polski na sam poród i jedyne co miałam to europejska karta ubezpieczeń(ta fioletowa) która upoważnia do korzystania z bezpłatnej pomocy lekarskiej,jeśli jest to nały przypadek( a poród właśnie taki jest),skońxzyło się cesarką, koleżanka kosztów nie ponosiła żadnych.Z tym że to było 7 lat temu, nie wiem jak jest teraz.Możesz spórobować z tą kartą, dowiedz się czy napewno yak można, a jeśli nie to raczej zostaje prywatna klinika.A w jakim kraju mieszkasz i czemu ni9e chcesz w nim rodzić?

Karta europejska jest nadal ( granatowa raczej) więc jak legalnie pracujesz to wtedy spokojnie wyrób sobie tą kartę i będziesz objęta opieką u nas:)

Gość zonaKraka
Wystarczy że jesteś obywatelem Polski, po co masz mówić w szpitalu że mieszkasz za granicą? A Polki mają darmowe ubezpieczenie w ciąży, w czasie porodu i połogu, więc możesz na końcówkę ciąży tu przyjechać, urodzić, potem kontrolnie do lekarza przejść i nic się nie stanie. Po prostu mówisz że nie pracujesz ani nie masz ubezpieczenia w Polsce z innego źródła.

Gość ciezarnasamalama
mam ta karte, i wlasnie myslalam ze pokrywa, tylko ja sie tu pytalam czy ta karta pokryje koszty porodu to pani z urzedu powiedziala ze nie, ze ja musze je pokryc :/ mieszkam w Danii, i mam powazne powody przez ktorych chce rodzic w Polsce, niestety nie moge o nich tu pisac :)

Pardon,faktycznie granatowa.Jeśli poród wlicza się do nagłych przypadków,bo wtedy można korzystać z tej karty-a raczej sądzę że się wlicza, to powinnać bezpłatnie rodzić tam gdzie chcesz.

Tez myślę że na kartę spokojnie, skoro do specjalistów na wizytę możesz iść na kartę to tym bardziej urodzić, ale dla pewności zadzwoń do NFZ

Gość ciezarnasamalama
jestem zla :( pytalam sie tutaj szczegolowo w Danii i mowia ze przepisy sa takie, ze jezeli rodze przed 36 tyg ciazy to wtedy karta pokrywa koszty w Polsce a jezeli po to wtedy sama musze wszystko oplacic :( orienuje sie ktos ile by mogl kosztowac porod w Polsce ?

Gość podobno....
NFZ za każdy poród oddaje szpitalom ok 6 czy 7 tys, czemu do polskiego nfz nie zadzwonisz?

Gość poród to nie jest nagły
przypadek, w końcu wiesz o nim kilka miesięcy wcześniej, i jako taki nie jest refundowany, chyba że zajdą inne okoliczności.

Gość podobno....
masz prawo do bezpłatnej opieki medycznej w trakcie ciąży, porodu i połogu na podstawie ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. W dziale II tej ustawy jest to opisane. Warunkiem jest posiadanie obywatelstwa polskiego