Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sawsqwq

Dlaczego jest tak malo inteligentnych kobiet? Naukowa wyjasnienie

Polecane posty

Gość gośćkkkll
co mi tu cytujesz,ata,jakiś koleś wymyślił teorię automatu i wszystko sobie przyswoisz?, a przyswoisz sobie Arystotelesa ze baba to nie człowiek ? nie? z naukowców lubię einsteina bo był mądry :-) i lubił gitę,nie próbuj przekonać mistyka że jest automatem,a biologię uwielbiam

Gość ata333
Jak widze, sami zakompleksieni / sfrustrowani faceci, uzywajacy emocjonalnych, nie majacych nic wspolnego z racjonalnoscia argumentow. Co sie panowie z Wami dzieje ? :) Az tak sie boicie kobiet ?

Gość zazdrosna kobietka
01:29 Nie wypalaj mi tu ze Szwecją, bo tego kraju już nie ma. Jeśli kobieta świeci tyłkiem w internecie to musi się liczyć z obleśnymi komentarzami. Skoro tak jej te komentarze przeszkadzają to dlaczego publikuje nowe "belfie"? Bo jej się to podoba, że inni faceci robią sobie dobrze patrząc na nią. Podnosi to jej pewność siebie i samoocenę, ponieważ faceci chcą się z nią przespać.

Gość gośćkkkll
a zazdrosna raczej nie jest facetem,tylko mądrą kobietą,nie jesteście przyzwyczajone do takich kobiet ani do takiego myślenia

Gość gość
"To jak porównywanie procesora 3 GHz do procesora 2,5 GHz ale o ośmiu rdzeniach. " x Mam lepszą analogie. 3GHz 4 rdzeniowy czy 2GHz 8 rdzeniowy. Przy zadaniach wielozadaniowych ten drugi lepszy, przy jednozadaniowych ten pierwszy. O processing speed z podziałem men/women jest jeden artykulik w mocno feministycznym tonie, pewnie ten koleżanka przytacza. Znalazłem inny, który podawał że zależy od konkretnego zadania(słuchowe, wizualne czy na zapamiętywanie), według mnie to już ma większy sens.

Gość gośćkkkl
panowie? mnie też często biorą kobiety za faceta gdy mnie nie widzą,nie nie boję się kobiet ,znam was na wylot ,pępuszki świata :-) tak atuś lecę na ciebie i się ciebie jednocześnie boje,tak mnie zawstydzasz:-) lubisz taki klimacik nie?

Gość gośćtakitam22
W moich wpisach (poczynając od tego długiego sprzed dwóch godzin) raczej nie masz emocji. Chyba że śmiech, w każdym razie na pewno nie strach przed "silnymi kobietami", bo nie boję się o przyszłość ludzkości, mam ją gdzieś... Ale możesz podzielić się z nami swoją czy też szwedzkich kobiet wizją funkcjonowania zdrowego społeczeństwa (bo od głównego tematu i tak już trochę odbiliśmy), na konkretach zawsze lepiej pracować, a widzę, że pijesz do ich modelu.

Gość ata333
gośćkkkll.. mistyku rorzejrzyj sie dookola siebie. Popatrz na rozwoj naszej cywilizacji. Czy myslisz, ze ten rozwoj to wynik filozoficznych spekulacji? Albo dogmatow religijnych ? Niestety nie, czasy poznania intuicyjnego mamy za soba. Caly nasz postep technologiczny to wynik metody naukowej -racjonalno- empirycznej. I ta metoda jak widac wlasnie po owym rozwoju dziala ;) Metoda naukowa to jak narazie najlepszy sposob naszego poznania. Tak, wiec nie konfabuluj, ze to jakas tam teoria, ktora wymyslil koles, tylko to az teoria naukowa. Nie tylko weryfikowalna (falsyfikowalna), ale i przetestowana / zweryfikowana (vide: neurobiologia)To nie my rzadzimy naszym mozgiem, a mozg nami, czy to nam sie podoba, czy tez nie. Jestesmy maszynami. Dzis wspaniale rozwja sie biologia kwantowa ( o nawigacji kwantowej rudzikow czytales ?), ale to nie zmienia faktu , ze organizmy powstale w wyniku ewolucji biologicznej to nieslychanie skomplikowane maszyny nie posiadajace wolnej woli.

Gość gośćtakitam22
Oho ;O To już naukowcy dotarli do tego, które stworzenia mają wolną wolę, a które nie? Czy mają tylko teorię jak ta Twoja weryfikowalna? Myślałem zawsze, że istotę czasu, wolnej woli, przeznaczenia i Boga jeśli poznamy to dopiero po śmierci, a tu pojawia mi się perspektywa na takie wzbogacenie się na kafeterii ;D

Gość ata333
gośćtakitam22 Ok.. mam wizje "wolnosci" czlowieka. "Wolnego" od narzucania mu spolecznych rol. Mezczyzna nie musi byc sila robocza, kobieta inkubatorem. Kazdy niech robi to, co przyniesie mu satysfakcje i spelnienie. Bez uzaleznienia czlowieka od czlowieka. Przede wszystkim uzaleznienia ekonomicznego rzecz jasna. Tak rozumiana wolnosc, szczegolnie wolnosc wyboru rodzi prawdziwa odpowiedzialnosc. Zakazy niczego w nas nie zmieniaja, niczego nas nie ucza. To odzieranie czlowieka, nawet z iluzji czlowieczenstwa. To tak jak z zakazem aborcji. Sluzy tylko zaspokojeniu quazi-duchowych potrzeb ludzi wierzacych. To tak oczywiscie w wielkim skrocie.

Gość gośćklll
ata rozmowy z ateistami czasami są interesujące ale dziś padam na pyszczek i nie chce mi się wybacz :-) tak każdy naukowiec wszystko co może powiedzieć to że nie wie "jeśli chodzi o wolną wolę czy Boga ,a jeśli mówi że wie na pewno co jest po śmierci to jest, idiotą? na razie zatrzymali się właśnie przy np. fizyce kwantowej ,kolejna tajemnica do odkrycia :-) zresztą umęczyła mocno mojego ulubionego Alberta,a zresztą jaki ja mam interes przekonywać kogoś że nie jest automatem,jeśli tak uważasz że jesteś automatem tzn że takie doświadczenie jest ci potrzebne iluzje przerabia się po kawałku żeby i tak wrócić ostatecznie do żródła

Gość gośćkllll
kurczę pierwszy raz rozmawiam z automatem,dziwne uczucie,do tego z automatem który chce tworzyć swoje własne poglądy,a ta rozmowa ma jakiś sens? :-) skoro obracamy się tylko w kręgu WIELKIEGO HORMONU :-)

Gość ata333
"To już naukowcy dotarli do tego, które stworzenia mają wolną wolę, a które nie?" Doswiadczenie Libeta, Veto Haggarda, dosw. Johnsona. Ale to i tak nic, bo sprawa jest niezmiernie prosta. Ani determinizm (fizykalny kauzalizm - Bohmowska kauzalna interpret. QM), ani obiektywny indeterminizm (implikowany zasada Heisenberga w zakresie kopenhaskiej QM ) nie daje nam wolnosci naszej woli. Trzeciej sily nie znamy. Problemem jest rowniez to, ze najwieksze umysly teologiczne nie wymyslily jakby ta owa sila miala oddzialywac z rzeczywistoscia, oparta na prawach ktore opisuje nauka. Indeterminzm / obiektywna losowosc to przypadek absolutny, gdzie tu miejsce na wolna wole ? Determinizm, to zasada przyczynowosci w fizyce opisywana tak: jesli znamy warunki poczatkowe danego ukladu fizycznego jestesmy w stanie przewidzeic jego ewolucje w czasie. Tak, wiec film zatytulowany: "zycie uzytkownika X", puszczony od poczatku za kazdym razem przebiegac bedzie identycznie. Widzisz tu mozliwosc zaistnienia wolnej woli ?

Gość gość
masakra masakra :-) istnieje tylko to co fizyk udowodnił swoimi narzędziami aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Gość gość
zamykam ten blok tematyczny,juz żadnych odkryć naukowych ani narzędzi nie będzie,wszystkie doświadczenia zostały zakończone,nauka odkryła już wszystko ,staliśmy się Bogami ,sorry doskonałymi wszechwiedzącymi automatami

Gość gośćtakitam22
A widziałaś już swoimi oczami wyobraźni świat wolnych ludzi? Nie skrępowanych więzami narzuconymi przez te złe społeczeństwo? Bez uzależnienia człowieka od człowieka (w szczególności tego natury ekonomicznej), gdyby każdy robił, to co przynosi mu satysfakcję... To by lepiej dla małpy nie było schodzić z drzewa, bo człowiek sam, nic nie jest wart, żadnego nobla by Maria Skłodowska-Curie nie dostała, gdyby nie ówczesny dorobek ludzkości z nagrodą nobla włącznie. Dlatego Szwecja zaczyna umierać, bo określili pewne pięknie brzmiące ideały i starają się ich trzymać, nie frasując się tym wcale, jak się te nowe wartości mają do tych wartości, które doprowadziły Szwecję tam gdzie jest teraz czy też była w latach '60... Czy nie puszczają właśnie w kinach takiego filmu "Szwedzka teoria miłości"?W każdym razie online jeszcze go nie ma, a z tego co czytałem opowiada o tym właśnie jak Szwedzi upośledzili pewne funkcje społeczeństwa. Tak jak z zakazem aborcji (abstrahując od wymiaru duchowego), takie naturalne ciągi przyczynowo skutkowe, to wartość sama w sobie, kobiety będą jak Monroe korzystać z tego jak z tabletki dzień po i do czego to doprowadzi? Do czego może doprowadzić totalny brak odpowiedzialności? Patrząc w skali makro, w najlepsym wypadku do epidemii AIDS, wg mnie to po prostu krótka droga do zepsucia społeczeństwa, a tak poza tym, do umierania tegoż społeczeństwa oczywiście... A tak już zostając ciut dłużej przy temacie aborcji, skoro już go sama poruszyłaś, rozumiem, że aborcja powinna być Waszym prawem, to czy zabójstwo drugiego człowieka (dajmy na to dorosłego) to coś złego? Naukowcy prą na przód coraz intensywniej, ale to zagłębianie się w strukturę, nie zamiana starych praw na nowe, możesz być na bieżąco z ich osiągnięciami, na pewno będzie to ciekawe, bo dla nich wszystko to tylko kwestia czasu; ale nie przeprojektują architektury świata, w którym żyjemy, dlatego radzę przychylniej spojrzeć na filozofię, etykę, a nawet religię chrześcijańską.

Gość gość
jak dobrze że już niedługo uwolnicie się od tych programów ,jeszcze trochę ,biedna zniewolona ludzkość

Gość gośćtakitam22
Ojejku, aleś Ty oczytana, czy znając warunki początkowe można przewidzieć rozwój wydarzeń i jest zawsze taki sam? To liczba warunków chyba dąży do nieskończoności, w każdym razie to raczej hipoteza naukowa, nie prawo. Sprawa wcale nie jest prosta, bo jeżeli rzeczywiście żądzi nami przeznaczenie to dobro i zło są nieistotne, miejsce na wolną wolę jest w przestrzeni, która przerasta ludzkie umysły, jeśli jest takie miejsce. Ale to też zależy od pojmowania "wolnej woli", bo wchodzimy w nikomu nie potrzebne dywagacje czy ten jeden jedyny scenariusz historii jest już napisany, czy go piszemy, niezależnie od tego jest jedyny, więc o czym były te doświadczenia? o straconym czasie i publicznych pieniądzach? Czyli Ty nie realizujesz swoich chęci? Swojej woli? To po cholere wyłamywać się ze społeczeństwa na realizowanie jakichś własnych satysfakcji?

Gość gość
jaka tam oczytana skopiowała bo własnymi słowami nic nie sklei :/

Gość gość
a gdyby nie natchnęła się na publikacje tego badania nie wiedziałaby po co żyje ,ci naukowcy nadali sens jej życiu

Gość gość
co by były gdyby ta grupka chłopaczków nie poszła na studia? umarłaby w nieświadomości o braku wolnej woli

"odpowiedzialność za innych czyli za których? oprócz Własnych dzieci? bo jak na razie zauważam zawiść babską i zazdrość i walkę z innymi samicami ,walkę dla samej walki,bo nagród i tak nie będzie" Kobiety w sytuacjach stresowych, kiedy nie muszą patrzeć przez pryzmat własnego dobra (dzieci, mąż, kochanek) kiedy sytuacja nie dotyczy ich bezpośrednio, są dużo bardziej zdyscyplinowane i sprawniej działają w stresie. Dlatego świetnie sprawdzają się w roli mediatora, psychologa, etc. x Co do "dawania d**y", to tu Ata, ma absolutną rację. Są to naleciałości z czasów kiedy seks był jedyną walutą którą kobiety posiadały. A, że świetnie się sprawdzała, to mimo tego, że dziś możemy płacić własnymi pieniędzmi, ta wciąż jest w obiegu. x Epatowanie golizną, to czysty atawizm. Jesteśmy zaprogramowane do wabienia samców. Tak w skrócie. x Kolejna kwestia - hormony. Wspomniałam tylko o żeńskich w kontekście emocjonalności, natomiast to prawda, że człowiek to laboratorium chemiczne. Coraz częściej i z większą świadomością mówi się o tym choćby a propo diety: "jesteśmy tym co jemy", "czekolada poprawia humor" czy aktywności fizycznej. Tak więc świadomie wpływamy na chemię swojego organizmu żeby osiągnąć konkretny cel. O ile są to naukowe fakty, to i tak wciąż żyjemy w społeczeństwie gdzie znakomita większość woli myśleć, że powoduje nami coś dużo bardziej wzniosłego niż zjedzenie marchewki.

ata333 dziś To fantastyczny dowód na to jak inteligentny człowiek, może wszystko sprzedać.;) Ludzie którzy wypowiadają się w sposób autorytatywny zawsze budzą szacunek. Niezależnie od tego co mówią. Co do samego przykładu, to "...film zatytulowany: "zycie uzytkownika X", puszczony od poczatku za kazdym razem przebiegac bedzie identycznie." To nie jest przykład na determinizm, bo i to nie jest dowód na to, że ta sama przyczyna zawsze powoduje ten sam skutek. Jest to tylko dowód na ten konkretny przypadek, a to trochę mało żeby uwiarygodnić swoją wypowiedź.

Gość gość
"Wolnego" od narzucania mu spolecznych rol. Mezczyzna nie musi byc sila robocza, kobieta inkubatorem. Kazdy niech robi to, co przyniesie mu satysfakcje i spelnienie. Bez uzaleznienia czlowieka od czlowieka. Przede wszystkim uzaleznienia ekonomicznego rzecz jasna x ata33 a może tak więcej właśnie od siebie, bo nikt nie będzie dyskutował ze ścianą skopiowanego tekstu. Napiszę prosto. Już byli kiedyś tacy, co chcieli stworzyć nowego człowieka, zburzyć stary ład i zapewnić powszechną sprawiedliwość, kończąc z wyzyskiem nazywali się...komunistami. Nie tędy droga prawda? Dopóki chcesz mieć świeże bułki w sklepie z rana i nowy telewizor, dopóki gospodarka i twoje ekonomiczna zależność którą nazywasz zniewoleniem musi istnieć. Chcesz mieć swoją wolność, to jedź do dziczy i żyj tylko z pracy własnych rąk - zobaczyłabyś że to w sumie nic przyjemnego bo cały dzień się urobisz i masz tylko chatkę i palenisko:). Tak było kiedyś. Chcesz wrócić do barteru? Gospodarka powstała właśnie po to, żeby człowiek mógł korzystać z pracy wielu innych ludzi, samemu oczywiście wnosząc swoją część, ale czerpią więcej jednak korzyści. Zastanów się ile ludzi musiało stworzyć to co masz w domu, ilu dostarcza ci prąd, gaz itd. etc. Gospodarka ułatwiła nam życie. Nikt też altruistycznie nie będzie niczego produkował, celem każdego człowieka jest maksymalizacja własnego zysku, to podstawa którą uczą na pierwszych zajęciach z ekonomii. Gdzie tu brak wolnej woli? Zawsze możesz zrezygnować z systemu, tak jak piszę i jechać sobie w przysłowiowe Bieszczady.

Gość ata333
diabła mam pod skórą dziś ata333 dziś "To fantastyczny dowód na to jak inteligentny człowiek, może wszystko sprzedać.oczko.gif Ludzie którzy wypowiadają się w sposób autorytatywny zawsze budzą szacunek. Niezależnie od tego co mówią. Co do samego przykładu, to "...film zatytulowany: "zycie uzytkownika X", puszczony od poczatku za kazdym razem przebiegac bedzie identycznie." To nie jest przykład na determinizm, bo i to nie jest dowód na to, że ta sama przyczyna zawsze powoduje ten sam skutek. " To zalezy, od tego czy cacha obiektywna naszej rzeczywistosci jest determinizm (losowosc subiektywna tzw. pseudolosowosc) , czy tez indeterminizm rozumiany jako losowosc obiektywna, przypadek absolutny gdzie nie istnieje zadna przyczyna. Pisalam juz co taka , albo inna ceche naszego swiata moze implikowac (interpret. QM). Nie ma innej mozliwosci. W determinizmie dana przyczyna zawsze implikuje taki sam skutek. W indeterminizmie nie. Wtedy wszystko u podstaw naszego wszechswiata jest mozna powiedziec przypadkowe w sensie obiektywnym. Warto tez dodac, ze indeterminizm na poziomie kwantowym bedac rzeczywista cecha naszego swiata,szybko by narastal i mialby wplyw na indeterminizm w scali macro ( np. na mutacje DNA). I jeszcze jedna wazna rzecz determinizm mozna zdefiniowac jako wrazliwosc na warunki poczatkowe. Tutaj zrozumiesz dlaczego zawsze dana przyczyna rodzi dany skutek. W kazdym razie wracajac do wolnej woli i w indeterminizmie tez mit wolnej woli upada. Zeby to latwiej bylo Ci zrozumiec wbij sobie haslo: generator liczb pseudolosowych, i kwantowy generator liczb losowych. Pierwszy d to przyklad determinizmu. Puszczony za kazdym razem da te same wyniki / liczby . Drugi za kazdym razem inne, obiektywnie przypadkowe. Nastepna sprawa, abysmy mialy fundament do dyskusji zerknij: Grzegorz Bugajak "Pojęcie przypadku i jego zastosowanie w analizach teorii naukowych"

Gość ata333
gośćtakitam22 dziś Czyli Ty nie realizujesz swoich chęci? Swojej woli? To po cholere wyłamywać się ze społeczeństwa na realizowanie jakichś własnych satysfakcji? Pisalam wolna wola jest iluzja a my jestesmy bardzo skomplikowanymi, nieprzewidywalnymi biologicznymi automatami. I ta wlasnie ta nieprzewidywalnosc daje nam iluzje wolnosci naszej woli. (vide: Crick, Gazzaniga). Chcesz to sobie wklep w haslo - interpreter Gazzanigi. Nasz mozg wszystko pieknie sobie tlumaczy ;) Jest tez ksiazka bardzo prosta w odbiorze: M.Gazzaniga: -Kto tu rzadzi ja czy moj mozg. Duzo rzeczy stanie sie dla Ciebie oczywista oczywistoscia. ;) Ani w determinizmie, ani swiecie indeterministycznym nie mamy na nic tak naprawde wplywu, ale dzieki iluzji wolnosci dzialamy tak, jakbysmy mieli, chociaz to wszystko, albo jest z gory do przewidzenia, albo jest skutkiem przypadku absolutnego. Nam sie jednak wydaje, ze mamy na to wplyw. To tak jakbys zalozmy zaprogramowal gre Simy, i wbudowal wich umysly iluzje wolnej woli. @A tak już zostając ciut dłużej przy temacie aborcji, skoro już go sama poruszyłaś, rozumiem, że aborcja powinna być Waszym prawem, to czy zabójstwo drugiego człowieka (dajmy na to dorosłego) to coś złego?@ Zauwaz jedna rzecz, tam gdzie kobiety maja wolnosc wyboru tam, statystyki dotyczace aborcji spadaja. Tam gdzie sa zakazy rosna. Podziemie aborcyjne, turystyka aborcyjna wzrasta. Dlaczego, bo tak jak pisalam "wolnosc" wyboru rodzi odpowiedzialnosc. Zakazy nigdy. Pryklad kobiety z bliskiego wschodu wyrwane spod kurateli meskiej, niezle daja czadu w Stanach, czy Europie ;)

Gość ata333
Diabla mam za skora: @Ojejku, aleś Ty oczytana, czy znając warunki początkowe można przewidzieć rozwój wydarzeń i jest zawsze taki sam? @ W determinizmie zawsze (generator liczb pseudolosowych) , w indeterminizmie nigdy ( kwantowy generator liczb losowych ). Masz to wyjasnione tez w poscie wyzej z 13:07. Poza tym wiedze zdobywa sie czerpiac z dorobku naukowego innych. Chyba ze komus doslownie spada z nieba w postaci zapisow starozytnych ksiag ;) Ktos kto plecie co mu slina na jezyk przyniesie, na podstawie swoich wlasnych intuicyjnych spekulacji nie jest dla mnie partnerem w dyskusji.

Gość ata333
diabla mam za skora:Epatowanie golizną, to czysty atawizm. Jesteśmy zaprogramowane do wabienia samców. Tak w skrócie.@ Nie do konca, to kobiety sa testerami genow. Najleosze samce przyciagaja najwiecej samiczek. Stad u kobiet ostra walka o najlepszego samca. Wyszlo to calkiem niedawno. Tak jak pisalam, intuicja to nie wszystko. Golizna u kobiet jest w duzej mierze wymuszeniem zewnetrznym srodowiskowym, a w rezultacie dziedziczonym (epigenetyka).

Gość ata333
Sorry diabla mam za skora :) Do bezmyslnego goscia z 03:55, ale troche Cie wykorzystalam, (posluzylam sie Twoim cytatem). Wybacz.