Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sassssss

Dlaczego osoby niewierzące świętują Boże Narodzenie i inne?

Polecane posty

Gość sassssss

Mój facet jest niewierzący. Zarzeka się, że nie chce ślubu kościelnego a dzieci nie ochrzci (spoko, i tak nie chcę mieć z nim dzieci). Nie przeszkadza mu to jednak z popierdalaniem ze święconką do kościoła w święto Wielkiej Nocy, i wyprawianie Wigilii. Czy może mi ktośwytłumaczyć? On twierdzi, że to "tradycja". Ślub i chrzciny dla wielu niby wierzących to też tradycja, więc co za różnica?

Gość annia.....................
To się nazywa obłuda.

Gość serggka
moz e jest tchorzliwym oportunista i konformista

Gość DDDDDDDDkkks
Bo magia Świąt jest urzekająca. To rodzinny czas i nikt nie chce tracić tej atmosfery.

Gość ejghten
Taka tradycja naszego kraju poza tym rodzina - póki babcia żyje muszę obchodzić wigilie. Też nie wierzę.

Gość sassssss
A co z magią ślubu kościelnego? :D No proszę Cię. Bądźmy konsekwentni.

Gość 4234234234
a dlaczego osoby wierzące ubierają choinkę, która tez z wiarą nie ma nic wspólnego? Dalczego przejęły pogańskie swięto 25 grudnia- które z narodzeniem Chrustusa nie ma nic wspólnego?

Gość DDDDDDDDkkks
Ale obchodząc inne święta nie podpisujesz zobowiązania do końca życia

Gość sassssss
Ja tam świętuję Boże Narodzenie, czyli narodziny małego Jezuska, jak sama nazwa wskazuje :D

Gość sassssss
Czyli ślub cywilny nie jest zobowiązaniem?

Gość 4234234234
tylko Jezusek nie urodził się 25 grudnia, ale na wiosnę.

Gość sassssss
Nie ma oficjalnych danych dotyczących tego wydarzenia :D Dlatego, tak jak wcześniej przyjęto, Boże Narodzenie obchodzimy w zimę.

Gość wifigdansk
a może tak zapytasz samego zainteresowanego? skąd my mamy wiedzieć dlaczego twój facet tak a tak postępuje,przecież go nie znamy.

Gość sassssss
Wifigdansk, on nie umie odpowiedzieć, ale WSZYSCY moi znajomi, wielcy ateiści, postępują tak samo :D Dlatego czekam na odpowiedź

Gość wifigdansk
a jak go pytasz albo twoich znajomych to co odpowiadają? bo dla mnie to absurd.albo się jest wierzącym albo nie.co nie znaczy ze trzeba latac codziennie do koscioła.

Gość też się zastanawiam
po co im to.Najlepszą rozmowę odbyłam z tak zwaną ateistką, która udowadniała mi gdzie jest "najlepszy nastrój" w Kościele, u prawosławnych , mariawitów etc.Dla mnie mogła sobie puścić w domu płytę z kolędami i zapalić świeczki.Też by miała nastrój

Gość taka jest tradycja
w święta ludzie nie pracują, nic dziwnego, że jest okazja do spotkań z rodziną i przyjaciółmi Polskie święta mają więcej cech pogańskich niż chrześcijańskich, ale mają swój klimat, którego nie uświadczysz w innych krajach.

Gość 4234234234
ale dlaczego sama nie potrafisz odpowiedziec? Co to znaczy oficjalne dane sotyczace urodzin Jezusa? nie urodził się 25 grudnia, katole przejeli pogańskie święto. Ja jestem niewierząca i swiętuje 25 grudnia, ale czy jakoBoże narodzenie? Moze tak to nazywam, ale do kocioła nie idę, jedynie ubieram chionkę, przyrządzam karpia, i te potrawy, siedze z rodziną. Po prostu tradycja przenika tradycję, to się nazywa tradycja a nie religia

Gość ja świętuję bo muszę
Mówię całkiem serio: z przyjemnością poszłabym do pracy w Boże Narodzenie, nie widzę powodu, dla którego mam tego nie robić właśnie wtedy. Przecież mam inne ważne dla mnie dni, kiedy przyda mi się wolne. A ze święconką i karpiem nie popylam, bo tego mi jeszcze nie każą :)

Gość taka jest tradycja
Większość symboli Bożego Narodzenia ma swoje źródło w wierzeniach pogańskich. Choinka od wieków była podczas przeróżnych świąt obwieszana świecidełkami. Ostrokrzew służył Celtom do obłaskawiania chochlików, a jemioła do praktyk okultystycznych. Również wyznawcy Mitry i osoby obchodzące rzymskie Saturnalia obdarowywały się prezentami. W Polsce w większości rodzin jest obchodzone jako święto gromadzące wielu krewnych. Typowymi atrybutami są: opłatek kolędy choinka, a często i szopka bożonarodzeniowa prezenty postać obdarowująca dzieci i dorosłych prezentami: zazwyczaj rolę tę pełni fikcyjny Święty Mikołaj (którego pierwowzorem była jednak autentyczna postać), ale w zależności od regionu może być to: Dzieciątko (Górny Śląsk), Aniołek (Galicja) lub Gwiazdor (Wielkopolska, Kujawy, Pomorze). Wśród Polaków na Kresach Wschodnich może być to także Dziadek Mróz.

Gość 4234234234
ten dzień 25 grudnia, ogólnie okres najkrótszych dni w roku, ma coś magicznego w sobie, dlatego pewnie zawsze to było świętowane, a katole powinni się odpierdolic od nieswojego swięta

Gość a to ciekawe
W dziele "The Christmas Encyclopedia" czytamy: " Dzień 25 grudnia wybrano nie na podstawie informacji biblijnych, lecz ze względu na rzymskie święta, które obchodzono pod koniec roku", kiedy to na półkuli północnej następuje przesilenie zimowe. Urządzano wtedy Saturnalia (ku czci Saturna boga rolnictwa) oraz "połączone święta dwóch bóstw słońca: rzymskiego Sola i perskiego Mitry". Narodziny obu bogów świętowano właśnie 25 grudnia, na który to dzień według kalendarza juliańskiego przypadało przesilenie zimowe. Te pogańskie święta zaczęto "chrystianizować" w roku 350 gdy papież Juliusz I ogłosił 25 grudnia dniem narodzin Chrystusa. "Obchody Bożego Narodzenia stopniowo wzbogacały się o inne obrzędy związane z przesileniem lub je zastępowały" napisano w dziele Encyclopedia of Religion. "Wizerunek słońca coraz częściej był wykorzystywany jako symbol wskrzeszonego Chrystusa, a tarczę słoneczną w postaci nimbu (...) zaczęto umieszczać nad głowami chrześcijańskich świętych".

Gość Evvvvvka
Jestem niewierząca i obchodzę swięt bozego narodzenia, wigilie bo lubie. To dla mnie czas spotkania z rodziną i lubie dobre jedzonko, ubieranie choinki i świateczne kiczowate piosenki. Nie ma to dla mnie nic wspolnego z wiarą. Zresztą niewielu jest "katolikow" ktorzy mają chociaz świadomość ze wiekszość chrzescijańskich swiąt powstało w miejsce poganskich obrzędów by łatwiej było dzikusów ucywilizować, niszcząc co oczywiste wszelkie pozostałosci słowianskiej kultury Macie tutaj korzenie swoich jedynych i słusznych katolickich swiąt:) http://ryuuk.salon24.pl/265220,swieta-poganskie-czy-chrzescijanskie

Gość zew ryczacej gesi
to sie nazywa walka z pogaństwem jeden taki ateista napisał ksiazke bóg istnieje Flew wyjaśnia, że całe swoje filozoficzne życie kierował się zasadą, by „podążać za argumentami dokądkolwiek prowadzą. Chociaż wyszedł od ateizmu, to wierność tej zasadzie doprowadziła go logicznie do uznania istnienia Boga. W książce przedstawia argumenty obu stron sporu i wyjaśnia, że w obliczu współczesnej wiedzy naukowej nie da się dalej obronić ateizmu w racjonalny sposób Sir Derek Harold Richard Barton nagroda Nobla w dziedzinie chemii:"Nie ma żadnej niezgodności pomiędzy Nauką a religią... Nauka pokazuje, że Bóg istnieje." Alexis Carrel chirurg nagroda Nobla w dziedzinie medycyny: "Najzwyklejszą pychą jest wierzyć, iż jest się w stanie poprawić przyrodę, gdyż przyroda jest dziełem Boga." http://demotywatory.pl/3640477/Wiec-powiadasz nauka potwierdza np stworzenie świata w 6 dni mit ewolucja darwina http://www.inteligentny-projekt.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=208&Itemid=229 odciski stworzenia http://video.google.com/videoplay?docid=7129574034293048947 młody wiek ziemi http://video.google.com/videoplay?docid=4045327287882745710 Śmiertelne Dziedzictwo Darwinizmu - część 1 http://www.inteligentny-projekt.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=148&Itemid=157