Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lejla83

BHP - kilka pytań

Polecane posty

4.Zatrudnianie kobiet przy pracach objętych wykazem prac zabronionych kobietom: a)jest dozwolone w przypadku uzyskania od zatrudnionej pisemnej zgody na taki rodzaj pracy, b)nie jest dozwolone, c)jest dozwolone w przypadku gdy zakładowy regulamin pracy dopuszcza taką możliwość. 10.Monitor powinien być umieszczony: a)prostopadle do powierzchni okna, co pozwala na ograniczenie olśnienia odbiciowego przy jednoczesnym dostępie światła naturalnego do stanowiska pracy, b)tyłem do okna, aby zapewnić odpowiedni kontrast pomiędzy monitorem a tłem, c)w strefie zasięgu normalnego rąk, aby zapewnić możliwość regulacji jego ustawień. 11.Krzesło spełniające minimalne wymagania ergonomiczne zawarte w Rozporządzeniu w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe powinno spełniać m.in. następujące warunki: a)posiadać możliwość regulacji wysokości podłokietników, możliwość obrotu o 360o, regulowaną wysokość siedziska, b)posiadać regulację wysokości siedziska, odpowiednio wyprofilowane siedzisko i oparcie, możliwość regulacji pochylenia oparcia w zakresie od 5o do przodu do 30o do tyłu, c)ma zapewnić wygodną pozycję ciała i swobodę ruchów bez szczegółowo określonych wymagań. 12.Klawiatura komputera: a)powinna stanowić osobny element stanowiska pracy i być usytuowana w taki sposób, aby zapewnić możliwość okresowego podparcia nadgarstków, b)powinna mieć taką budowę, aby pisanie odbywało się przy zgięciu nadgarstków w dół pod kątem 160-170o, c)powinna być umieszczona w specjalnej szufladzie pod blatem biurka, aby zapewnić jej użytkowanie zgodnie z zasadami ergonomii. 13.Prawdopodobieństwo wystąpienia niepożądanych zdarzeń związanych z wykonywaną pracą, powodujących straty, w szczególności wystąpienia u Pracowników niepożądanych skutków zdrowotnych w wyniku zagrożeń zawodowych występujących w środowisku pracy lub sposobu wykonywania pracy, to: a)bezpieczeństwo i higiena pracy, b)ryzyko zawodowe, c)narażenie zawodowe.

dobra, znalazłam odp na kolejne pytania, zostało mi 10.Monitor powinien być umieszczony: a)prostopadle do powierzchni okna, co pozwala na ograniczenie olśnienia odbiciowego przy jednoczesnym dostępie światła naturalnego do stanowiska pracy, b)tyłem do okna, aby zapewnić odpowiedni kontrast pomiędzy monitorem a tłem, c)w strefie zasięgu normalnego rąk, aby zapewnić możliwość regulacji jego ustawień. 12.Klawiatura komputera: a)powinna stanowić osobny element stanowiska pracy i być usytuowana w taki sposób, aby zapewnić możliwość okresowego podparcia nadgarstków, b)powinna mieć taką budowę, aby pisanie odbywało się przy zgięciu nadgarstków w dół pod kątem 160-170o, c)powinna być umieszczona w specjalnej szufladzie pod blatem biurka, aby zapewnić jej użytkowanie zgodnie z zasadami ergonomii.

Gość gość
Zapytaj w jakies specjalistycznej firmie bhp, cos jak www.szkoleniabhpopole.pl na pewno będą wiedzieli lepiej niż na forum

Gość madzia3109
Ja mogę polecić firmę Safety Expert http://www.safetyexpert.pl/ zajmująca się ona przeprowadzaniem szkoleń BHP, PPOŻ, dodatkowo doradzają i opiniują w tych kwestiach i co najważniejsze szkolą z pierwszej pomocy. Firma wdraża niezbędne procedury w odniesieniu do wymogów prawnych, mogą sporządzić instrukcje BHP obsługi maszyn i urządzeń, tak więc wszystko w jednym. Polecam.

Gość sowaee
polecam zapoznać się z artykułem http://www.safetyexpert.pl/porady/86-jak-zapewnic-bezpieczenstwo-osobom-pracujacym-na-wysokosci . dużo informacji na temat pracy na wysokości, a taka może się zdarzyć czy to kobiecie czy mężczyźnie. warto pamiętam o wspomnianych tam regularnych badaniach czy szkoleniach. no i ważne, żeby pracodawca zapewnił podstawowe środki ochrony i zabezpieczenia

Gość gość
kwestie bhp są bardzo ważne, bo to wszystko jest powiązane z naszym zdrowiem, dobrze że są firmy które sprawdzają warunki bhp w pracy np. http://www.attma.pl/attma_joomla/