Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamanaobcasach

Kiedy szykować wyprawkę dla dzidzi.

Polecane posty

Gość mamanaobcasach

Witajcie przyszłe i obecne mamusie. Chciałabym poradzić się odnośnie wyprawki dla dzidzi. Jestem w 7 mc ciąży i nie wiem czy powinnam już zacząć coś kupować. Ostatnio mieiśmy z mężem jechać zobaczyć wózek, bo był w bardzo dobrej cenie a chcemy używany i moja teściowa w panikę wpadła że za wcześnie na kupowanie. Nie wiem czy ma rację, wiem że w sklepach jest pełno wszystkiego ale coraz bardziej jest zimno i nie chciałabym wysoko w ciąży latać po sklepach. No ale nie wiem może faktycznie za szybko. Może wy doraddzicie jak to bylo u was?

Jestem zdecydowanie za rozpoczęciem kupowania rzeczy już teraz, ponieważ jest tego baaardzo dużo. Kosztowna sprawa i musisz pochodzić, poszukać, a później będzie Ci już za ciężko. Poza tym nawet biorąc pod uwagę że wszystkie ciuszki trzeba wyprać, wyprasować. Z dużym brzuszkiem nie jest to takie proste i szybkie, radziłabym Ci to zrobić w miarę wcześnie. Kolejna sprawa to wyprać wózek, na wszystko potrzebujesz więcej niz zwykle czasu i jest bardzo męczące. Do tego trzeba przyszykować torbę do szpitala w miarę wcześniej bo nie wiesz kiedy urodzisz, a po 35 tygodniu to już może być w każdej chwili. Życzę powodzenia i miłego kupowania:)

Gość to byly czasy
troche pozno sie obudzilas, bo ja zaczelam od 6 mca i powiem ci, ze ledwo na styk sie z tym wyrobilam, a na dodatek w ostatnim miesiacu nie czulam sie najlepiej

ja zaczęłam 7 mc i mam już prawie całą wyprawkę oprócz łóżeczka, kosmetyków, pampersów itp. Wózek już zaklepany i wszystkie ciuszki skompletowane. Tego naprawde jest dużo wanienka, kocyki, rożki, śpiworki, kombinezony, pieluszki....zimą nie bardzo bede chciała latać po sklepach bo wiadomo z brzuchem i ślisko. Moja teściowa robiła mi juz wyprawkę w 4 mc:) nie może sie doczekać :) Lepiej dać sobie troszkę więcej czasu na wybieranie bo to naprawde przyjemne:) a gdyby "odpukać" zdarzyło się tak że bedziesz musiała przeleżeć ostatnie mc...??

Ja też zaczęłam od mniej więcej 6 miesiąca, choć też mi mówili że za wcześnie. I bardzo dobrze zrobiłam, bo potem coraz większy brzuch i coraz ciężej mi się chodziło po sklepach.

ja zaczęłam 7 mc i mam już prawie całą wyprawkę oprócz łóżeczka, kosmetyków, pampersów itp. Wózek już zaklepany i wszystkie ciuszki skompletowane. Tego naprawde jest dużo wanienka, kocyki, rożki, śpiworki, kombinezony, pieluszki....zimą nie bardzo bede chciała latać po sklepach bo wiadomo z brzuchem i ślisko. Moja teściowa robiła mi juz wyprawkę w 4 mc:) nie może sie doczekać :) Lepiej dać sobie troszkę więcej czasu na wybieranie bo to naprawde przyjemne:) a gdyby "odpukać" zdarzyło się tak że bedziesz musiała przeleżeć ostatnie mc...??

Gość Kapijonka
ja jestem w 34 tygodniu i generalnie wyprawkę kompletowałam od 6 miesiąca. w tym tygodniu planuję systematycznie prać, prasować i czyścić to co jeszcze nie doczyszczone :-) (używane po starszym synu). zapowiadają ładną pogodę więc trzeba wykorzystać ;-) myślę, że 7 miesiąc to dobry czas, żeby na spokojnie zrobić listę i pokupować. Ja niedawno wybrałam się po zakupy (buty dla siebie, dla synka, kosmetyki dla maluszka, jakieś duperele do szpitala i takie tam różne) i mimo, że lista zakupów nie najdłuższa to nie dałam rady załatwić tego w jeden dzień. po 3 godzinach latania po sklepach po prostu padłam ;-) wiec lepiej to rozłożyć ;-)

Mój pierwszy zakup to był wózek i to było w 5tym miesiącu. W ósmym wyprawkę miałam już skończoną - na szczęście bo ostatnim miesiącu nie miałam na nic siły:)

Autorko postu po pierwsze nie przejmuj się tesciową i daj jej do zrozumienia że Twoje i Męża sprawy życie dom i całą resztę ustalecie tylko Ty i Mąż. Bo jak jej na początku pozwolisz układać wasze życie to potem nie opędzicie się od jej genialnych rad i pomysłów. Wiem to z własnego doświadczenia. Po drugie jeśli sama z mężem czujesz że już czas na kompletowanie wyprawki to kompletujcie. Ja tam osobiście nie wieże w te przesądy ja zaczełam kompletować w 5 miesiącu i wszytsko było ok zdążyłam na czas wszystko było przygotowane kupione poprane poprasowane i czekało na córeczke. Ja osobiście uważam że 7 miesiąc to jest akurat idealny czas ( może nawet troszke za późno). Argumenty za kupowanie już teraz to jeszcze się w miare czujesz brzuszek nie za duży jeszcze nie jest zbyt zimno

Zgdzam sie ja tez juz w 5 kupilam wózek a reszte tak miarowo teraz ostatnie zakupy z mezem odbyly sie w 32 tygodniu, teraz mam poczatek 35 tygodnia i zaczelam pakowac torbe do szpitala i dokupuje rzeczy ktore sa potrzebne do szpitala i samo wyjscie po czapeczki a mieszkam w centrum wymagalo wiele wysilku, nie radze w drugiej polowie 8 miesiaca i wyzej robic zakupy bo naprawde jest ciezko

Gość mama dwóch dziewczynek
zdecydowanie już czas na kompletowanie wyprawki; W pierwszej ciąży zostawiłam wszystko na ostatnią chwilę, miałam bardzo napięty grafik i ciągle mijaliśmy się z mężem i jakoś tak zeszło... wózek i łóżeczko kupił mi mój tato jak już urodziłam /wprawdzie wybrałam sama z katalogu leżąc już w szpitalu/. Z drugą córką od początku ciąża była zagrożona a ryzyko porodu pojawiło się już w 6 m-cu i sam lekarz mi powiedział, żebym się szykowała, bo później różnie może być... no i zaczęłam kupować po kolei wszystkie potrzebne rzeczy, wybierać wózek itp. oczywiście nie obeszło się bez krytyki - teściowa stukała w niemalowane i jakieś dziwne rzeczy mówiła... udawała, że nie słyszy, że już kupujemy, bo przecież to źle wróży... a ja się bardzo cieszę, że w 7 m-cu miałam wszystko gotowe, bo trafiłam do szpitala, a po szpitalu już leżałam plackiem do porodu.

Gość o kurcze nic nie masz?
ja kompletowanie zaczełam od 4 msc ciąży, od ciuszków. Później w 6 msc kupiliśmy wózek, fotelik, a teraz na bieżąco jakieś pierdoły- jak mi się przypomni to dokupuję. Jestem w 36 tc i już mi ciężko, nie chce mi się latać po sklepach- muszę sobie kupić buty i zabieram się za to juz ze dwa tygodnie- najnormalniej w świecie już nie chce mi się biegac po sklepach, brzuch wysoko, ciężko mi się oddycha itd. Kompletuj wyprawkę- kiedy to wszytsko popierzesz i poprasujesz? Nie słuchaj zabobonnej teściowej. Teściowa jest wierząca? Jak tak to powiedz jej, że wiara w zabobony przeczy wierze w Boga więc niech siedzi cicho- chyba, że ma ochotę sponsorować Ci wyprawkę, prać i prasować wszytskie ciuszki dla dziecka i robić te wszystkie zakupy jak Ty będziesz w szpitalu..

ja zaczelam ogladac rzeczy od polowy ciazy. wiedzialam, ze na wozek bede czekac ok 10 tygodni, wiec byl kupiony wczesniej. urodzilam w 7 miesiacu jak nic jeszcze nie mialam... ptem zakupy zrobilam w dwa dni - jeden dzien ikea, jeden dzien wanienka, przewijak, art higieniczne etc. poszlam do skepu z lista wczesniej przygotowana i wzielam co potrzebowalam...

Gość zdecydowanie działaj
z wyprawką, bo tego jest sporo i czasochłonne zajęcie, wymaga siły. Ja w 30tyg wylądowałam w szpitalu na 2 tyg i do konca 37 tyg. musiałam leżeć. Pewnie, że mozna sporo kupić przez internet, ale pranie, prasowanie itp, na to trzeba mieć czas (i sił). Powodzenia :)

Cześć little.d :-) Ja tez urodziłam w 7 mc. Ale wyprawke naszczeście juz od 4 mc przygotowywałam. Po pierwsze za duzo kasy trzeba wydac a tak to jakos miesiącami łatwiej to rozłożyć. Mozna sobie powybierać, popatrzec u konkurencji :-) Ja do 23 tyg nie wiedzialam jaka płeć więc ubranka zostawiłam na koniec. A pościel, ręczniki kupwalam w kolorach uniwersalnych

rzeczywistość to jak ja bym urodziła w 7 miesiącu to mąż by się załamał bo ja nic oprócz ubranek nie miałam. A wiedziałaś, ze wczesniej urodzisz czy tak nagle wyszło?

aaa_wazka No istaniało takie ryzyko bo łożysko miałam nisko schodzące i lekarze mówili, że raczej wczesniej. Ale tak wczesnie sie nie spodziewałam :-( Ja to lubie ogólnie zakupy każde nawet spozywcze. To bardzo mnie to rajcowało. Nawet kupiłam w ciązy leżaczek bujaczek, karuzele, matę i kilka rzeczy, ktore dopiero za kilka miesięcy potzrebne były. Jedyny zakup, który mnie nie zadowolił to monitor oddechu-kilka razy zawalu bym dostała przez niego

A ja teraz to nie chciałam sobie domu zawalać. Tylko wózek już jakiś czas temu kupiliśmy bo stoi w piwnicy:) Łóżeczko mam od piątku ( jestem w 34 tyg ciąży) a kosmetyków, wanienki itd jeszcze nie mam:) No ale w razie gdybym miała wcześniej rodzić to chociaż ma gdzie spać mały a resztę szybko w aptece można kupić:)

Gość numer osiem
jestem w 36 tygodniu i moze w ten weekend pojedziemy po wozek i wanienke :) lozeczko przywozimy od siostry, do tego musimy tez kupic mebelek jakis na ciuszki corci. Na dniach kupilam pare pieluch tetrowych i inna drobnice (grzebyki, reczniki, butle, smoczek, termometr i urzadzenie do monitowania oddechu angel care). W tym tygodniu tez chce przygotowac torbe szpitalna i moze przegladne czego mi brakuje i wypiore ciuszki (dostalam b. duzo i nowych i uzywanych od rodziny) Dodaje ze czuje sie dobrze, nawet lepiej niz w 5 miesiacu ciazy gdy czesciej brakowalo mi powietrza, wiec ciagle nie przeraza mnie chodzenie po sklepie. ale w tym tygodniu czyli praktycznie 1-3 przed mozliwym porodem, musi byc wszystko gotowe. W razie czego maz dokupi reszte, to nie czasy gdy trzeba bylo kombinowac :) Tyle ze wozek dobrze kupic teraz, bym mogla sie do niego dopasowac.

Czesc rzeczywistosc :) ja ccialam kupowac od poczatku, ale rodzina zabronila ze niby to pecha przynosi. w koncu tesciowa nie wytrzymala i kupila ciuszki dla wczesniaka, a tydzien pozniej urodzilam!!! pechowo w 31 tc...

Gość zxcvoiu
Od początku ciąży - wtedy wydatki nie będą tak dotkliwe. W połowie należy juz konkretnie kupować.

little :) No widzisz i wszystko przez teściową;) A dlaczego wcześniej urodziłaś? Coś się działo wczesniej?

Ja kupowałam ok 35 tygodnia. Wszystko w jednej hurtowni, smoczki, butelki rzeczy do szpitala, pieluszki. Ciuszki dla małej w 95% przez neta trochę w sklepach. A wózek zamówiłam jak już byłyśmy w domu. Jak się okazało że czegoś nie mam c potrzeba to domówiłam kurierem;-)