Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przerażona przyszła mama

Czy pod koniec 10 tc na USG widać dobrze kończyny?

Polecane posty

Witam, miałam robione USG. Niestety, zmartwiło mnie to, że płód raczej nie porusza się. Serduszko jednak bije. W domu porównałam to co widziałam na ekranie (tym razem nie dostałam wydruku usg) ze zdjęciami z USG z tego okresu, a nawet filmikami na yt. Co mnie tknęło, to to, że wszędzie te dzieci mają już widoczne kończyny. U mojego dziecka nie rzuciły mi się w oczy. Pamietam tylko dużą głowę i duży brzuszek. Lekarka powiedziała, że wszystko ok. Badanie genetyczne dopiero za 3 tyg. Umrę do tego czasu z niepokoju. Co robić?

Gość niesmaczne
Pewnie udg bylo stare i niewyrazne, te filmiki sa robione przewaznie nowoczesnym usg. A ze dziecko sie nie ruszalo to nic, pewnie akurat spalo, przeciez kiedys musi.

z tego co wiem, to lekarka faktycznie (choć prywatny gabinet) ma dość stary sprzęt, ale jednocześnie najlepsze opinie w mieście, dlatego zdecydowałam się na nią. Czy dzidziuś mógł spać, nie wiem, wcześniej mialam badanie na fotelu, lekarka dość mocno uciskała mi brzuch, w dodatku denerwowałam się okropnie przed wizytą.

Gość niesmaczne
Na pewno spal, mimo ze lekarka uciskala brzuch, taki 10-tyg dzidzius jest jeszcze za malutki zeby go w taki sposob obudzic. Zwlaszcza ze bilo serduszko!

tak, serduszko biło i to już moje trzecie USG czy lekarka (gdyby tak było) dostrzegłaby nieprawidłowości w budowie płodu (chodzi mi o ten brak kończyn, który sobie wmawiam :()

Też myślę, że wszystko jest ok, lekarka na pewno widzi na usg więcej niż my. Zresztą, pooglądaj zdjęcia usg z 10 tc, na niektórych też nie widać kończyn - wszystko zależy od jakości sprzętu i od pozycji którą dziecko akurat przybierze.

Gość kolka123456
10tc a ty juz mialas 3 usg? nie za duzo?

troszkę mnie kochane uspokoiłyście, bo łapałam konkretna schizę, a nerwy dziecku nie służa. Nawet spać nie mogę bo mam koszmary, aż budzę się zlana potem. Mam jeszcze pytanie. To ostatnie badanie USG było robione przez brzuch, wcześniejsze dopochwowo. Czy to, że mam nieco ciała i to, że to dość wczesna ciąża, może mieć wpływ na właśnie taki mniej wyraźny obraz? Dla mnie ten ostatni a poprzedni sprzed 2-3 tygodni obraz usg niczym się nie różniły. Dziecko wygladało tak samo :o a było mniej ruchliwe.

kolka (2 miałam planowe, jedno kontrolne bo miałam plamienie), kolejne dopiero za trzy tygodnie - genetyczne

Gość kolka123456
rozumiem, tak tylko zapytalam bo wiekszosc szalonych poloznych trabi ze maksymalnie 3 w ciagu calej ciazy, tak jak przysluguje na nfz. :D

Gość kolka123456
i nic sie nie martw gdyby cokolwiek mialoby byc niepokojace to lekarz na pewno by cie poinformowal.

dzięki powiedzcie jeszcze czy usg dopochwowe jest dokładniejsze w tak wczesnej ciaży od tego robionego przez powłoki brzuszne trochę ważę i choć schudłam w ciąży, zdziwiło mnie, że lekarka tak chętnie tak wcześnie robi usg przez brzuch

Gość kolka123456
na pewno dokladniejsze na tym etapie lepiej wszystko widac dlatego zazwyczaj robia wlasnie dopochwowo. Ja pierwsze przez brzuch mialam genetyczne.

aha no to jeszcze muszę poczekać do genetycznego 3 tygodnie, będę miała robione w 13 tygodniu. Umrę...tak bardzo chciałam juz pochwalić się ciąża teściom, ale chyba jeszcze poczekam na wyniki genetycznego. Och, jakie to wszystko trudne przy pierwszej ciąży

Nie tylko przy pierwszej, chyba za każdym razem są obawy, z tym, że przy kolejnych ciążach jest już mniej czasu na zamartwianie się ;)

:) masz rację pozdrawiam i dzięki za wsparcie

Gość Czekajac na rozum
10 tc i 3 usg, autorko kochana wyluzuj, bo schudniesz w tej ciazy z nerwow :) Dobrze Ci radze, bo przed Toba jeszcze 7 miesiecy! I wchodz jak najmniej na fora internetowe gdzie kobiety porownuja swoje ciaze i opowiadaja o swoich problemach, bo w ogole zwariujesz i nie tylko schudniesz, a dziecku potrzebna zdrowa i zrelaksowana mama!!! To najwiekszy skarb dla malego czlowieczka w Tobie teraz! powodzenia