Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ooooooola

Jelitówka- mamy doradźcie

Polecane posty

Gość Ooooooola

Siedzę właśnie z półrocznym siostrzeńcem, siostra musiała lecieć do pracy na 4 h- mały od dwóch dni ma gorączkę, nie chce jeść. Była z nim u dwóch różnych lekarzy- wczoraj w nocy nawet na pogotowiu- przy gorączce 39 st. Nie kazali podawać antybiotyku, stwierdzili, ze to jelitówka. Mały dostaje czopki- ale gorączka 37-38 st. się utrzymuje. Żadnych innych objawów nie ma, poza tym że w nocy przespał może ze 4 h, teraz jest padnięty. Co robić? Przeczekać czy lecieć do innego lekarza, nie chcemy dziecka specjalnie faszerować antybiotykiem, ale mały zwyczajnie się męczy.. z góry dziękuję za porady.

Gość Kurka bez pazurka
38 stopni to żadna wielka gorączka. Na jelitówkę nie daje się antybiotyku. Trzeba przeczekać- zbijać temperaturę, dopajać dziecko.

Gość Ooooooola
Kurka- ale te 38 st. ciągle- od dwóch dni.., nawet po czopkach i łagodnych lekach przeciwgorączkowych zapisanych przez lekarza nie spada.

Gość Kurka bez pazurka
No czasem tak bywa. Skoro lekarz widział dziecko i osłuchowo-oglądowo jest czyste to poczekajcie jeszcze. Teraz wszędzie wirusy latają. Może to trzydniówka? wtedy temperatura jest normą

Ok, dzięki- trochę uspokoiłaś. Faktycznie w płucach ma czysto, nawet nie ma kataru. Nie warto faszerować za bardzo lekami..

U mnie to samo- chora siostrzenica, tak podczytuję bo też się zastanawiają nad antybiotykiem..

Gość Kurka bez pazurka
Antybiotyk to się daje jak widać, ze coś bakteryjnego faktycznie się wykluło. Moje dzieciaki już tak miewały- dzień czy dwa gorączki a potem jak ręką odjął. Organizm walczy z jakąś infekcją- skoro nic innego nie wychodzi to chyba całkiem nieźle sobie z tym radzi. no chyba, ze będzie sie to przedłużać w nieskończoność. ale bez paniki. Mój syn miał kiedyś tzw. trzydniówkę, w której gorączka trwała całe 5 dni. dopiero 6 wysypka wyszła

Gość agula8
moja pediatra dopiero po 3-4 dniach bez innych objawów zleca antybiotyk, tzn że tyle organizm może sie sam zmagać.Co do jelitówki to ważne żeby nawadniać-najlepiej podawać orsalit i probiotyki. Mozna jeszcze zrobic badanie moczu-bo infekcja pęcherza może nie dawac innych objawów oprócz gorączki.