Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Fiołkowa Mama

POMÓŻCIE PROBLEM Z PRACĄ DORADŹCIE PROSZĘ

Polecane posty

Gość Fiołkowa Mama

Chciałam Was prosić o nietypową poradę, poszukiwałam przez ostatni czas pracy, mimo doświadczenia, duże miasto, dużo ofert, niestety poniosłam kleskę, szukam długo. w związku z tym ze mamy dziecko małe, doszłam do wniosku że moze w takim razie pójdę do pracy od przyszłęgo wrzedśnia - października, wtedy nasze dziecko będzie już się kwalifikowało do przedszkoal, teraz trzeba byłoby płacić nianię bądź prywatny żłobek. Teraz pytanie - mam wobec tego jakieś 10 miesięcy na przygotowanie się na szukanie pracy i myślę co by zrobić zeby poszło łatwiej, lepiej, żeby coś sięznalazło. Co byście proponowały, jakie kursy, szkolenia, podniesienie kwalifikacji? dziekuje!!

Gość aaaran
zależy gzie chcesz się zatrudnic. gdzie mieszkasz? na uw w wawie sa swietne kursy weekendowe, badz wieczorowe, stosunkowo tanie. min jezyki, obsluga programów, wszystko o różnym stopniu zaawansowania. a z praca ciezko. ja szukam ponad rok...

Gość Fiołkowa Mama
podnoszę

Gość Fiołkowa Mama
aaaran ja podobnie, jestem w szsoku że to tak trudne. naprawdę..

Gość aaaran
Ja jestem przerażona. Pomijając fakt, że wysyłam całe mnóstwo cv, w miesiącu ok 100 - spokojnie. Sporadycznie kots sie odzywa. Kilkukrotnie juz teoretycznie mialam pracę, a w praktyce "coś" bylo na przeszkodzie. Pewnie stosunkowo małe dzieciaki ( 3 latki). Porażka na całej linii. Gdzie dotycchczas pracowalas?

Gość Fiołkowa Mama
paracowałam w biurze w sumie 5 lat, także doświadczenie jest...

Gość aaaran
Może zacznij już teraz uruchamiać znajomości. Dziecko wysyłasz o państwowego przedszkola? Wg kryteriów w mojej gminie pierwszeństwo miały (oprócz samotnych rodziców), dzieci obydwojga pracujących rodziców. A skoro póki co nie pracujesz- wg "przedszkoa" możesz siedzie z dzieckiem. Według mnie trochę dziwny regulamin, no ale..

Gość nie wiem czy trudne
Wiekszosc osob ma straszne wymagania. Ja to rozumiem, ale w dzisiejszych czasach wazne, ze sie ma prace, nawet ponizej kwalifikacji czy za wyplate ponizej 2000 zl. Moja szwagierka dostala ostatnio oferte pracy w swoim zawodzie za 1500 zl. netto. ale nie skorzystala, stwierdzila, ze na dojazdy straci 300 zl. na m-c, wiec za 1200, ktore jej zostanie, sie nie oplaca pracowac.... no i siedzi w domu.

Gość Fiołkowa Mama
aaaran - nie, do prywatnego, bo wlasnie sie do panstwowego nie dostanie, ale prywatne przedszkole jest znacznie tansze od żłobka prywatnego, takze finansowo wychodzi całkiem ok jeśli chodzi o opłaty. A poza tym już nie chcialabym tak dlugo żeby byl w domu..

Gość Fiołkowa Mama
aaaran - juz próbowałam ale wiesz jak to ze znajomosciami jest? mam jednego np. gościa, który jak pracowałam to zawsze był on i jego firma na miejscu, co tylko chcieli ,tak było. zawsze zadowolony, podziekowanai itd. a teraz jak sie sutyacja odwraca to nie ma szans, cos popytalam, ale dalamspokoj bo widze ze nie ma najmniejszej ochoty mi pomóc.

Gość Fiołkowa Mama
ja nie mam wymagań wysokich jesli chodzi o pracę, naprwdę. i jestem gotowa pracować poniżej kwalifikacji i za niska pensje.

z praca jest bardzo ciężko, zwłaszcza jak masz dziecko. ja wylądowałam w słabej pracy, ale nie odejdę bo nie mam gdzie ;/

Gość Fiołkowa Mama
LaMania - bo już ono nie istnieje wróciłabym mimo że nie byłam zachwycona; ale teraz już po sprawie ..

Gość a możżże
zacznij sama zamieszczać ogłoszenia, co chciałabyś robić, co umiesz robić...a co do podniesienia kwalifikacji to przede wszystkim język.

ja ostatnio ma problemy finansowe spore... tyle kasy na wszystko idzie. a nie wydaję na bzdury np. sobie nie kupiłam nic od ponad roku :P

Gość Fiołkowa Mama
wlasnie dalam ogloszenie, kiedys juz sie ktos odezwal, potem mnie zbywal ze za miesiac, za dwa ostatnio napisal ze juz kogos zatrudnil, no to przykre, ze sam sie odzywa a potem cisza. A czlowiek się już nastawia i nic..

Gość Fiołkowa Mama
LaMania - u nas z pieniędzmi nie jest krucho, jest dobrze, w sam raz, tylko chodzi o to żebym chociaż zarobiła na opłaty zwiazane wlasnie z przedszkolem, ubiorem dziecka itd. bardzo chcialabym zaczac na pol etatu. myslicie zeby samemu pisac do roznych firm?

tak , ja tak kiedyś robiłam, że rozsyłałam cv po różnych firmach albo roznsiłam

Gość a możżże
rób wszystko co może Ci ułatwić znalezienie pracy, jak sama widzisz nie jest łatwo. Ja szukałam ponad rok!!!!!I nie byłam nawet na ani jednej rozmowie!!nic zero, dopiero jak zamiesciłam ogloszenie coś się ruszyło.

Gość Fiołkowa Mama
LaMania - w ten sposob ci sie udalo? a co pisalas do takiej przykladowej firmy, od razu podsylalas cv czy pisalas ze jesli beda zainteresowani to przeslesz?

Gość Fiołkowa Mama
a możżze - zamiescilam ogloszenie ale mysle ze moze zbyt ogólnikowe...kurcze, nie wiem jak sprecyzować to wszystko...uwazam ze mam duzo do zaoferowania...

Gość aaaran
jestes na wychowawczym?> Jesli jestes zarejestrowana jako bezrobota mozesz pojsc na szkolenie. Ja tak zrobiłam. teraz staram sie o dofinansowanie do działalności ( juz raz mi odmówili, bo najwiecej punktów zbierają osoby bez doświadczenia, kwalifikacji, lub nawet tylko po gimnazjum...żenada..) Wracając do szkolenia- możesz zrobić takie prawilne - oni mają określone wymogi co do ośrodka szkolącego. Ja ze swojego byłam przeogromnie zadowolona.Zawsze to kasa zostanie w kieszeni :)

Gość Fiołkowa Mama
szukalam szkoleń ale nie bylo, widzialam same florystyczne, komputerowy, a mysalam o wlasnie jakims asystenckim itd..

Gość Fiołkowa Mama
ale dziekuje wam za porady

Gość aaaran
to były szkolenia z Urzedu pracy? Niestety trzeba to monitorować, bo sami nie przyjda :) U mnie wyglada to tak, ze piszesz podanie na jakie szkolenie chcesz sie dostać i UP - JESLI AKURAT POSIADA NABÓR ( albo mają z funduszy własnych, albo dysponują pieniędzmi z UniiEuropejskiej) przydziela. Chodzi o to ze trzeba sie wybrac na strone ww UP i wyczytac co tam sie aktualnie dzieje, a najlepiej zadzwonić do działu szkolen i zapytac czy mozesz złozyc podanie i jak u nich wyglada caly proces. Polecam, bo warto. jeden telefon a mozesz oszczedzic kupe kasy a przy okazji "odmulić" się trochę :)

Gość tylko, że jeśli chodzi o
PRZEDSZKOLE PAŃSTWOWE to żeby dziecko dostało Ci się od września 2013, to musisz przedstawić zaświadczenie o zatrudnieniu już przy rekrutacji, która będzie w MARCU 2013

Gość aaaran
przepraszam ze może zagmatwanie piszę, ale mam na myśli że florystyczne etc pewnie mają na stałe ( bo z pieniędzy z up) a okreowo jak skapnie im z UE to "rozdają" eg potrzeb. Ja akurat byłam na kursie na grafika komupterowa operator dtp" - tego tez nie mieli w 'ofercie'

Gość Fiołkowa Mama
aaaran dziekuje uprzejmie teraz uciekam bo dziecko wstalo :-P