Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dzień owulacji

współżycie w dzień owulacji

Polecane posty

Gość dzień owulacji

hej.czy sa tu jakies mamy które starały sie w dzien owu i udało im sie zajśc wciaze ?wiem ze w dniu owu są marne szanse poniewaz plemniki moga nie zdążyć dojrzeć:(jak było u Was ?

Gość plemniki meskie sa szybsze
ale kroecej zyja,wlasnie w owulacje jest najwieksza szansa na poczecie syna,u mnie tak bylo :)

Gość dzień owulacji
no to wie :)tylko widzisz jeśli np owu była rano a wspołzycie pod wieczór to jajeczko mogło nie wytrwac nim plemniki dojrzały..:(bo wiadomo że jajeczko moze byc zapłodnione do 24 godzin po uwolnieniu..a zwykle jest to 12...no trudno jak nie ten cykl to kolejny :)ale juz napewno bedzie z monitoringiem :)

Gość dzień owulacji
wypowie sie ktos jeszcze ?:)

Gość ojtam ojtam
ja mam z dnia owu synka..

Gość Wiesz zawsze mi się
wydawało że plemniki dojrzewają u faceta.A jak chcesz żeby były dojrzałe to nie kochaj się z 2-3 dni i będziesz pewna że są dojrzełe.Pierwsze słyszę żeby plemniki dojrzewały po wytrysku.

Gość bialamasajka
Tak, ja sobie dokładnie wyznaczałam ten dzień afrodytą na ślinę. Chcieliśmy mieć chłopca. I się udało :) Także spokojnie możesz zajść w ciąże w tym dniu. Tym bardziej że przecież komórka żyje 24 h a nie 2 :)

Gość matacz ,.,.,.,
dojrzewanie plemników - co za ciemny naród ja pierdole !!

Gość matacz - doksztalc sie
poczytaj o tym czym jest dojrzewanie plemnikow, ile trwa - to moze przestaniesz sie osmieszac ;)

Gość ja w dzien owu
przy monitorowanym cyklu. synek własnie wisi przy cycu :)

Gość matacz ,.,.,.,
co ty powiesz , pierdzielisz jak potłuczona , mnie chcesz doszkalać mnie ! plemniki dojrzewają u faceta , a nie u kobiety jak sie to tu sugeruje , albo jak jest napisane ! masz cytat x Cały cykl powstawania oraz dojrzewania plemnika trwa około 72 dni. Rozpoczyna się w plemnikotwórczych komórkach. Zanim plemnik osiągnie dojrzałość, przechodzi kilka etapów rozwoju. Najpierw rozwija się główka, która energię i składniki odżywcze czerpie z tzw. komórek podporowych. Gdy jest należycie ukształtowana, w pełni rozwinięta, plemnik jest uwalniany do mikroskopijnych przewodów w najądrzach. Tu, wędrując z miejsca na miejsce, pozostanie około trzech tygodni. W tym czasie staje się w pełni dojrzały do wypełnienia swojej życiowej misji. W ruch wprawia go witka zbudowana z bardzo elastycznych włókien, które mają wyjątkową zdolność kurczenia się. Dzięki temu plemnik będzie mógł sprawnie dążyć do celu, czyli jajeczka. Zdolność do zapłodnienia i ruchliwość wykazuje przez wiele dni, ale jeśli nie doczeka się wytrysku, traci witalność i w końcu zanika. Aby plemniki mogły prawidłowo się rozwinąć, w tym samym czasie organizm mężczyzny musi produkować odpowiednią ilość hormonów: FHS, LH i testosteronu. Jeżeli któregoś z nich brakuje, wytworzy się mniej plemników lub nie będą one dostatecznie ruchliwe.

"wiem ze w dniu owu są marne szanse poniewaz plemniki moga nie zdążyć dojrzeć" tak, tak... w owulację najtrudniej zajść w ciążę:O:O:O tylko na Kafe można przeczytać podobne mądrości;)

Gość matacz ,.,.,.,
wiec zapytam x dzień owulacji hej.czy sa tu jakies mamy które starały sie w dzien owu i udało im sie zajśc wciaze ?wiem ze w dniu owu są marne szanse poniewaz plemniki moga nie zdążyć dojrzeć jak było u Was ? x co ma piernik do wiatraka

to se poczytajcie ze plemniki dojrzewaja ok 6 godzin w macicy kobiety zeby być zdolne do zapłodniienia !!!od arzu widac kto na biologie nie chodził !!! Kapacytacja (fizjologiczne uzdatnienie) jest procesem dalszego dojrzewania plemników w trakcie ich migracji w żeńskim układzie płciowym. Proces ten jest niewykrywalny morfologicznie nie powoduje żadnych zmian w budowie plemnika. Rozpoczyna się on od szybkiego napływu jonów Ca do komórki plemnika, co wywołuje nasilenie jego ruchliwości (tzw. hiperkinezę). W błonie komórkowej plemnika dochodzi do zmiany (obniżenia) stosunku cholesterolu do fosfolipidów. Dochodzi także do destabilizacji błony komórkowej plemnika. Plemniki pozbywają się także resztek plazmy nasienia które mogą znajdować się na ich powierzchni, ponieważ mogą one mieć właściwości utrudniające zapłodnienie. Czas potrzebny do kapacytacji wynosi u człowieka około 6 godzin.Proces kapacytacji jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania plemnika, ponieważ umożliwia zapoczątkowanie tzw. reakcji akrosomalnej, która z kolei jest kluczowa dla osiągnięcia przez plemnik zdolności do penetracji otoczki komórki jajowej, a więc zapłodnienia. Reakcja akrosomalna to końcowy etap dojrzewania plemników w trakcie migracji w drogach rodnych kobiety, a jednocześnie początek zapłodnienia. Reakcja ta polega na rozpadzie i uwolnieniu zawartości akrosomu (szczytowa część w główce plemnika) po jego kontakcie z otoczką przejrzystą komórki jajowej. Reakcja akrosomalna zapoczątkowana jest napływem jonów Ca do główki plemnika. W konsekwencji dochodzi do uwolnienia enzymów proteolitycznych (m.in. proakrozyny) z akrosomu, co umożliwia plemnikom przejście przez otoczkę komórki jajowej. Podczas tej reakcji zmienia się struktura równikowego regionu błony komórkowej główki plemnika, co pozwala na boczne, równikowe przyleganie plemnika do błony komórki jajowej, od którego zaczyna się proces zapłodnienia.

Gość Verdis
ja też właśnie jestem ciekawa. Ja też w tym cyklu w dniu owulacji, teraz czekam na okres, który ma byc dziś ale oczywiście może się troche spóźnić. Może coś z tego będzie kto wie :)

Gość moze miala na mysli dotrzec??
? Ale fakt faktem,ze musza spedzic troche czasu w oczekiwaniu. Co do mnie, to my z mezem kochalismy sie pare godz po owu to sie nie udalo.w nastepnym cyklu pare godzin przed i w drodze chlopak :)

Gość Verdis
pożyjemy zobaczymy :D za pare dni sama się o tym przekonam .