Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fikcyjna002

blizniaki a mowa

Polecane posty

Gość fikcyjna002

witam, jestem mama blizniakow - chlopcow, maja rok i 10 m czyli prawie 2 lata ...martwi mnie to ze malo mowia tzn takie podstawowe slowa typu mama, tata, daj, ja kolo, trytry ( traktor), til ( tir), atło( światlo), malpa( małpa), mniam, baba, dada, jajo i do tego odglosy zwieratek typu : am am, miał, buu (muu na krowe), bee, mee, hu hu, kum i wiele innch znaja naprawde duzo ale nie skladaja nawet dwoch slow i niechetnie powtarzaja...mowilam o tym pediatrze ale stwierdzil ze chlopcy zaczynaja pozniej mowic a blizniaki tym bardziej bo maja swoj jezyk...przebywaja glownie z doroslymi czy to moze miec wplyw???? czy to moze zwykle lenistwo????moze powinnam sie martwic jednak??/ prosze o porady albo jakies wsparcie bo naprwde sie martwie

Gość fikcyjna002
zadna mama nie odpowie

Gość azu
Przesadzasz. Pediatra dobrze mówi.

Normalnie dzieci powinny składać dwa słowa od około 2go roku życia. Może z bliźniakami jest inaczej. Mojej koleżanki synek jak miał 2,5 dopiero zaczął składać dwa słówka. Wszystko jest z nim ok. Może zapytaj się logopedy?

Mamą bliźniaków nie jestem, ale z racji wykształcenia co nieco wiem. Pediatra ma rację, dzieci maja swój język, zatem komunikują sie miedzy sobą "po swojemu". Jeśli jest jedno dziecko, komunikuje sie częściej z dorosłymi i szybciej uczy się prawidłowej mowy, tak samo jesli jest starsze rodzeństwo- dziecko nasladuje starszych i uczy sie od nich. W przypadku bliźniaków nauka "mowy dorosłych" jest wolniejsza. Daj dzieciom czas i nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma :)

Nie w każdym przypadku bliźniaków nauka mowy jest wolniejsza, moje dosyć wcześnie zaczeły mówić, tak samo jak syn z pojedynczej ciąży. Moim zdaniem - zależy od dziecka, każde ma swoje tempo rozwoju .

Gość fikcyjna002
dziekuje za odzew...wszedzie slysze zeby dac im czas ale jak patrze na inne dzieci w podobnym wieku to zaczynam sie martwic czy wszystko jest ok...