Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ssssssmsscfds

Mieszkal ktos w akademiku w DE?

Polecane posty

Gość ssssssmsscfds

ktos moze mi powiedziec jak tom bylo u niego? wiem ze kazdy akademik moze byc rozny ale tak ogolnie.. jak sie mieszka , dobre warunki? glosno jest, czy da sie uczyc? lazienka i kuchnia zawsze dzielone z iloma osobami okolo? )czy mozna tam miec goscia w swoim pokoju na kilka dni?czy to sie zglasza? i najwazniejsze, da sie wprowadzic w weekend? pisalam do goscia a on nic, mam mieszkanie od 1.10 ale myslalam ze moze 30.09 juz mi sie uda wpakowac..

Gość ssssssmsscfds
up

Gość Cottbus/Giessen/Friedberg
Witam, mieszkam w niemieckim akademiku od 3 lat, mój mąż oraz siostra od 5. Na wschodzie w Brandenburgi i na zachodzie w Hessen. Doświadczenia jak najbardziej pozytywne ze wszystkich trzech poznanych akademików. Wygląda to raczej jak mieszkanie w bloku (najczęściej), tzn. są osobne mieszkania max. 2 osobowe (nie słyszałam o czymś takim jak pokoje 2 lub 3 osobowe). Osobiście mieszkam w apartamencie 2 osobowym tj. dwa pokoje, łazienka i aneks kuchenny w korytarzu razem 30m^2. Poza tym są apartamenty 1 osobowe czyli pokój z aneksem i łazienką oraz coś takiego jak pokoje w WG (Wohngemeinschaft). Pokoje są oczywiście jedno-osobowe :) Na takie WG przypada kuchnia, pokój/salon, łazienka i może się składać ono z różnej ilości pokoi (przeważnie od 3 do kilkunastu nie więcej na mieszkanie) W niemieckich akademikach w których byłam było raczej cichutko i spokojnie, nieporównywalnie do opowieści a polskich (ma to swoje wady i zalety:P trochę szaleństwa czasem człowiekowi potrzeba), Niemcy raczej chętnie wychodzą zabawić się w lokalach do tego przeznaczonych. Pije się prawie wyłącznie piwo (całkiem inna kultura picia) i to w sporych ilościach. Klucza raczej nie odbierzesz w weekend (niedziele są po prostu święte...wszystko pozamykane oprócz stacji benzynowych), chyba że to nie akademik tylko mieszkanie prywatne, w którym wynajmujesz pokój i z właścicielem się dogadaliście. W akademikach nie ma zwyczaju pilnowania dorosłych ludzi jak dzieci w przedszkolu odnośnie tego kiedy wchodzą, wychodzą, z kim i na jak długo...traktuje się człowieka po ludzku czyli: Ty wynajmujesz, Ty dostajesz klucz i płacisz za niego kaucję i Ty jesteś odpowiedzialny za wynajmowanie mieszkania. Jak masz gości to mogą spać ale jak coś zniszczą to tak jakbyś to Ty zrobił. Ogólnie: ja jestem bardzo zadowolona z akademika, cicho, spokojnie, nikt się nie wtrąca, tanio w porównaniu do innych ofert. Jak to się mówi: ciasne ale własne:) Życzę powodzenia w Niemczech i mam nadzieję, że trochę rzeczy wyjaśniłam:)

Gość ssssssmsscfds
Wielkie dzieki za odpowiedz!! Mam miec 1-os pokoj ale kuchnie i lazienke dzielona z innymi, nie wiem iloma osobami, to co opisujesz brzmi bardzo fajnie!!! Myslisz,ze bedzie otwarte wczesnie rano w pon? Wiem ze kazdy troche inaczej itd ale nie ma tu na stronie internetowej nic napisane i tak sie zastanawiam, czy housemeister bedzie juz od 8.. Wybieram sie z walizami na 8 rano by sie wprowadzic, na 10 mam byc na uczelni na spotk.organizacyjnym (zaraz obok akademika), zdaze?:P

Gość ssssssmsscfds
Ten twoj to brzmi jak marzenie,salon , 2 pokoje, wow, ja mysle, ze bede miec tylko 1 pokoj zamykany na klucz i lazienka w korytarzu-tak to widze, ale nie wiem.. Grunt,ze wlasne a nie dzielone z nikim;p

Gość cgf
Ja nie mam salonu:) mam dwa pokoje, łazienkę i aneks w korytarzu:) ale jeśli Ty masz pokój 1-os to zapewne wspólny salon będzie bo pokoje są przeważnie dosyć małe więc siedzenie w nich cały dzień byłoby nie do przeżycia bez dodatkowej przestrzeni. Co do kuchni to nie jestem w stanie powiedzieć jak to będzie u Ciebie ale raczej przygotuj się do wzięcia własnych naczyń i garnków oraz czajnika (chociaż może to akurat będzie). Wspólna kuchnia nie oznacza wspólnych talerzy:P oczywiście kuchenka i lodówka to co innego:) Myślę, że Hausmeister powinien być o 8 w pracy. Upewnij się gdzie odebrać klucz- mój odbierałam w Studentenwerku który zajmuje się wynajmem. Hausmeister jest od usterek i koszenia trawników:P - u mnie - i nie ma nic wspólnego z kluczami.

Gość ssssssmsscfds
u mnie chyba u "hausmeistera'(tzn ja to tak nazywam;p), tzn taki gosc co mu wplacalam kaucje, rezerwowalam u niego przez maila i on widnieje na stronie internetowej studentenwohnheim jako dyrektor.. nie wynajmowalam przez agencje tylko to sie nazywa "privat studentenwohnheim" , ale generalnie zasady i wszystko jak w normalnym z tego co widze pokoj ma miec 16 m2 , ma byc umeblowany i za 10e internet dam jutro znac czy dotarlam i czy mnie wpuscil i czy byly talerze (bo jak nie to musze kupic;p)

Gość cgf
w takim razie powinno być wszystko ok:) Życzę powodzenia!

Gość ssssssmsscfds
wcale nie jest tak fajnie. nie ma w kuchni niczego poza kuchenka, w lazience 1 prysznic bez zaslonki, to wszystko na 12 pokoi. brudno,smutno....... internet dopiero dzis zadzialal.

Gość ssssssmsscfds
nie bylo poscieli itd wiec kupilam garnek,patelnie,czajnik,sztucce,talerz,kubek.. naiwna bylam, fakt, myslalam,ze wszystko bedzie kupilam poduszke i koc w pokoju mam mala lodowke. hausmeister dokladnie spisal ile rzeczy jest i co znisczone ale ominal niektore wg mnie zniszczone rzeczy np odrapane sciany:O mam nadz ze kaucja 300 nie pojdzie sie jebac.....

Gość ssssssmsscfds
nie ma zadnego pokoju wspolnego itd byle do konca semestru..................................................

Gość cgf
o pościeli mogłam Ci powiedzieć jednak myślałam, że to oczywiste i nie przyszło mi to nawet do głowy. Co do innych rzeczy: ostrzegałam. W końcu jak wynajmujesz u kogoś mieszkanie to przecież nie dostajesz w nim pościeli, zastawy a czasem to nawet mebli w nim nie ma. Życzę Ci mimo wszystko pogody ducha i żeby dobrze się wszystko ułożyło. A może za miesiąc stwierdzisz, że wcale nie jest tak źle jak już się zadomowisz, powiesisz swoje zasłonki itp. :)

Gość ssssssmsscfds
no wiem mowilas ale bylam juz "na trasie" wiec i tak musialabym kupic wyposazenie;) no nic madry polak po szkodzie.duzo znowuz nie wydalam, 5 euro za garnek, 3 za poduszke i 5 za koc,

Gość ssssssmsscfds
Mam dola, miasteczko tak male ze nawet nie wiem gdzie isc za praca, rozumiem pol na pol co do mnie mowia niemcy, akademik naprawde ponizej przecietnych standardow jakosci/czystosci, w dodatku zaczely sie zajecia i boje sie ze nie pozaliczam, wszystko tak powaznie wyglada i trudno brzmi.

Gość Berliński student
Pamiętaj, że Niemcy mają zupełnie inne podejście do nagości niż Polacy i jeśli nie masz prysznica w pokoju, to łazienki są koedukacyjne i dziewczęta kąpią się z chłopakami. Wszyscy łażą nago i Niemcy się tym nie stresują, ale Polacy i np Turcy często na początku muszą kąpać się w bieliźnie ze wstydu, aczkolwiek potem się przyzwyczają i także kąpią się nago, bo i tak nikt na to nie zwraca uwagi.