Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość abisho

kobiety pomóżcie wybrać szkołę dla brata

Polecane posty

Gość abisho

gdyby to było proste to pewnie zrobiłby to sam, ale niestety nie jest Moj brat urodził sie wczesniakiem, co odbiło sie na jego zdrowiu i to poważnie. Późno zaczął chodzić, późno mówić i wogole rozwijać się. teraz ma 16 lat, kłopoty ze wzrokiem (ucieka mu lewe oko), jest słaby fizycznie, mimo, ze często jeździ na rowerze. Nie radzi sobie z przedmiotami ścisłymi - logiczne myślenie u niego prawie nie istnieje. Ma za to niesamowitą pamięc - zapamietuje wszytsko co uslyszy, jest świetny z języków obcych, j. polskiego, historii. Jest miły, uprzejmy, nie przeklina i ludzie go lubią ale niestety na tym w życiu nie zarobi. dlatego szukam pomysłu do jakiej szkoły średniej go posłać? Czego konkretnego mógłby się nauczyc?

Gość Ik neem je mee
mysle ze wiele zalezy od tego co go interesuje, jezeli taki z niego humanista to mysle ze da rade, nawet jezeli szlo by mu gorzej w pierwszym roku, moglby np powtorzyc klase, to zaden problem, zawsze tez mozna sie przepisac

Gość Złośliwa torunianka
Dobre LO, są chyba jakieś z oddziałami integracyjnymi- jeżeli jest naprawdę dobry. A Ty w jakiej szkole go najbardziej widzisz

Gość abisho
czyta dużo książek - chodzi do biblioteki w wolnym czasie i czyta wszytsko , co popadnie. Sama dokładnie nie wiem ile z tego wsyztskiego rozumie, bo czyta naprawde dojrzale pozycje - typu Archipelag Gułag, co jest trudne do ogarnięcia nawet dla dorosłego. No i jak zwykły nastolatek lubi siedzieć na necie, no ale to żadne osiągnięcie. Myślałam o jakims bibliotekoznawstwie, no ale to takie babskie zajęcie. Moj starszy brat mówi, zeby on lepiej poszedł do zawodówki i się prostego zawodu nauczył, ale ja wiem, ze on fizycznie nie jest w stanie kafalek ukąłdać, czy scian szpachlować.

Gość abisho
martwie się o niego, w sumie to zawsze się martwiłam bo ja jestem najstarsza a on najmłodszy z rodzeństwa i jest mi przykro, że będzie miał cięzej w życiu przez to, ze się taki urodził. On sam chyba chciałby pójśc do liceum, a potem na studia, ale ja go tam szczerze mowiąc nie widze. Sama studiowałam i wiem, co sie tam wyprawia. Poza tym on nie przebrnie przez przedmioty ścisłe w liceum, to pewne. Odziały integracyjne? Mój brat mieszka w małej miejscowości, są 3 szkoły średnie i o oddziałach integracyjnych nie słyszałam.

Gość Muka-buka
Trudna sprawa, z tego co piszesz to głupi nie jest, po prostu bardziej ze zdolnościami humanistycznymi. Przedmioty ścisłe w liceum to zło (wiem, bo sobie - humanistka), ale chyba lepiej by spróbował przez to przebrnąć, niż iść do zawodówki albo technikum, do którego się nie nadaje. Będzie się tam męczył po prostu - bardziej niż jakby miał powtarzać klasę w LO. A jak dziennego nie da rady skończyć to po ukończeniu 18. roku życia może iść do wieczorowego dla dorosłych. Tu już trzeba być naprawdę sporym debilem, żeby takiej szkoły nie skończyć. A może mu się uda z liceum, może zda mature i pójdzie na jakieś studia. A jeśli nie na studia to jest sporo kierunków w szkołach policealnych. Nie każdy musi mieć magistra.

Gość Złośliwa torunianka
Moim zdaniem powinien iść do liceum, a potem na... może właśnie bibliotekoznawstwo? Babskość kierunku nie ma znaczenia, a może to i lepiej? Sama skończyłam pedagogikę i na wydziale było niewiele panów i byli bardzo dobrze traktowani :)

Gość print1234
Moim zdaniem - powinien spróbować pójść do Liceum. Najlepiej o profilu humanistycznym z rozszerzonym językiem polskim, historią oraz wiedzą o społeczeństwie. Warto na pewno spróbować! A potem jest mnóstwo fajnych kierunków np. bibliotekoznastwo z informacją naukową, pedagogika (gdzie jest mnóstwo specjalności), pedagogika specjalna, może praca socjalna, socjologia, kulturoznawstwo, dziennikarstwo z komunikacją społeczną, administracja... i wiele innych.