Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia01990

dowód tożsamości dla dziecko

Polecane posty

Gość kasia01990

Czy do wyrobienia dowodu dla dziecka jest potrzebny podpis obojga rodziców? Mąż jest za granicą i właśnie do niego chcemy jechać, więc niemożliwe jest aby podpisał jakikolwiek dokument.

Gość hdjdjdkdlllc
nie trzeba podpisu obojga rodzicow:)

tak obojga zlozony w obecnosci pracownika urzedu. moze tez wyrazic zgode przy konsulu RP w miejscu w ktorym przebywa, albo zlozyc oswiadczenie podpisane notarialnie. a nie bedzie w Pl w najblizszym czasie? tak byloby najprosciej. Niemcy nie sa daleko podroz nie jest koszmarnie dluga.

Gość sprawdź w przepisach
Oboje rodzice muszą być jeśli chodzi o dowód dla małego dziecka. Dla starszego (tylko nie jestem pewna czy dla dziecka powyżej 5 czy powyżej 13lat)wystarczy jedno z rodziców. Sprawdź w przepisach.

Gość kasia01990
Chodzi o to, że zaczął niedawno prace i niema możliwości przyjazdu:(

mozesz probowac sie dogadac w urzedzie. w tych w malych miejscowosciach gdzie wiekszosc osob sie zna, moze i nie byc problemu (my tak zalatwialismy wpisanie malego do ksiag - urodzil sie w DE i chcielismy go w Pl zapisac zeby polski akt urodzenia dostal - maz zagadal, ugadal i sie udalo, no ale to malutkie miasto, urzedniczka nas zna itp). w duzych miastach jest gorzej, wieksza anonimowosc itp.

Gość kasia01990
Dzięki wielkie, spróbuję :) a może się akurat uda;)

Gość hdjdjdkdlllc
smieszne jestescie, jak ja wyrabialam dowod bo moj ojciec ruszyl w dluga nikt nie wiedzial gdzie jest a rozwodu nie mieli to wystarczylo ze matka podpisala. nie ma to jak komus radzic jak sie nie ma pojecia

Gość kasia01990
hdjdjdkdlllc jutro ci napisze ile problemów było

hdjdjdkdlllc - a kiedy mama dowod wyrabiala i ile wtedy mialas lat? wyrabialam dowod w tamtym roku dla starszego, w tym roku paszport w konsulacie dla mlodszego, w grudniu (jak bedziemy mieli akt urodzenia mlodszego) dla niego dowod w Pl bede wyrabiac. wiec wiem jak wygladaja przepisy "dzis". w tym roku mama wyrabiala dowod dla mojego brata (10 lat) i tez oboje z ojcem byc musieli.

autorko jeszcze pomyslalam tak sobie. teraz w srode jest w DE swieto panstwowe, nie ma pracy, jesli maz by zdazyl to moze po pracy we wt zacznie podroz do Pl i w srode pojdziecie do urzedu i po tym w srode od razu ruszy z powrotem? nie wiem jak daleko macie do siebie, i jaka prace maz wykonuje, ale moj tak czasem robil (mielismy 800 km).

Gość kasia01990
To nie jest zły pomysł, muszę z nim porozmawiać :)

tylko uszykuj sobie wszystko - wniosek, zdjecie, zobacz czy u was w urzedzie rejestruje sie najpierw wizyte (czasem w niektorych jest rejestracja przez internet przed planowana wizyta na konkretna godzine) zeby niepotrzebie nie jechal.

Gość do tej co tatuś ruszył w tango
No właśnie śmieszna jesteś! Radzisz nie mając pojęcia!!!!! 1. Przepisy się mogły zmienić od czasu jak wyrabiałaś 2. Mogłaś wtedy mieć skończone 13 lat-bo kiedyś dopiero w tym wieku można było wyrobić dowód 3. matka mogła znać urzędnika/urzędniczkę z USC! Także trąbo się nie wypowiadaj jak się nie znasz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość niedawno wyrabiałam dowód
dwa miesiące temu wyrabialam dowod synowi, który ma 1,5 roku mieszkam na wsi, znam urzedniczki a one znają mnie ;) dokumenty złożyłam sama wraz z synem ale jesli chodzi i odbiór nie było mowy żeby mąż się nie podpisał :O mieszka z nami i jest z nami na codzien z tym że pracuje w takich godzinach że nie mógł go odebrać, (90km od domu) i złożyć podpisu, prosiłam panie by mi wydaly bez podpisu męża, albo proponowałam ze wezmę te papiery, mąz podpisze w domu i przyniosę z powrotem, nie dało rady :O w końcu mąż wziął wolny dzień, poszedł i odebrał dowód synka :)