Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AbraaaKadabraaa

Przeziębienie w ciąży-co robić?

Polecane posty

Gość AbraaaKadabraaa

Jestem w 22 tyg. ciąży i jestem przeziębiona chyba już od tygodnia. Zaczęło się od bólu gardła, potem suchy kaszel. Stosowałam syrop z cebuli, miód rozp. w wodzie z cytryną, sam miód, wodę z solą, szałwię, na noc mleko z masłem, miodem i czosnkiem i nic :( Zamiast się cofać to to przeziębienie się raczdej rozwija. Najwyższa temp. to na szczęście 37.3, ale męczy mnie zatkanie nosa i czuję że kaszel robi się taki mokry i rano jakby mi się coś "odrywało". Byłam u lekarza 3 dni temu i dostałam syrop Stodal, tabl. Isla, Tantuum Verde, Paracetamol. I nadal nic :( Mój organizm jakby wcale nie walczył. Czy któraś z Was, przyszłych mam przechodziła takie uciążliwe "nieuleczalne" przeziębienie? ;) Myślicie że powinnam iść do innego lekarza? Na wszelki wypadek zarezerw. sobie wizytę jutro. Boję się, że skończy się antybiotykiem. Ja to pal licho, mogę się męczyć, tylko chodzi mi o dziecko, żeby mu nie zaszkodzić. Nie wiem czy bardziej zaszkodzi mu takie długotrwałe przeziębienie czy np. antybiotyk :/

Gość te symptomy
No wlasnie twoj organizm walczy :-) Wszystkie te symptomy ktore opisalas oznaczaja walke organizmu z choroba: stan podgoraczkowy, kaszel odrywajacy, katar. Tak wlasnie organizm pozbywa sie zarazkow. Najgorzej by bylo gdyby ten katar stal i nie chcial splywac lub jakby sie nie chcialo odrywac. Wiem ze nie jest latwo, bo zatkany nos, bo bol gardla. Niestety w ciazy czlowiek jest troche slabszy i przeziebienie moze sie przeciazgnac. Ale wszystko co robisz jest OK. ja bym jeszcze dolozyla: wypocic sie. Wypij goraca herbate z miodem i sokiem z malin i pod koldre i dobrze sie wypocic. A na katar najlepsze sa inhalacje.

Gość AbraaaKadabraaa
No chyba masz rację, tylko to tak długo trwa, że boję się, że jak nic więcej nie zrobię to zaszkodzę dziecku :/ Myślisz że trwać dalej w takim stanie i czekać aż przejdzie?

Gość flowersgarden
na katar kup sobie euphorbium -cudny lek, odtyka nos, nawilza sluzowke, jest bezpieczny w ciazy dobra jest tez masc majerankowa pod nos kup sobie syrop prenalen-to takie specyfik wlasnie dla kobiet w ciazy na przeziebienie wysmaruj sobie stopy jakas mascia rozgrzewajaca np pulmexem i tyle mozesz robic inhalacje z ziol, wody z sola... kaszel mokry to dobry objaw, jeszcze pare dni i ci przejdzie, uszy do gory zdrowka

Gość Może dopowiem
ja bym czekała aż samo przejdzie. W ciąży też tak długo chorowałam, mąż dawno zapomniał o pzreziębieniu a mnie męczyło chyba z 3 tygodnie. Na katar stosowałam Acatar - ale średnio pomagał. Niebezpieczny jest kaszel, bo może wywołać skurcze.

ja zachorowałam w 37 tygodniu, miałam tez zalecone tantum verde, ale i brałam rutinoskorbin, jesteśmy w ciąży słabsze, chociaż niektórzy twierdzą, ze wręcz odwrotnie, więc łapiemy wszystko i ciężko to przechodzimy

Gość AbraaaKadabraaa
Trochę mnie podbudowałyście, dzięki :) Jedna z Was wspomniała o kaszlu, no właśnie ja też gdzieś wyczytałam, że może wywołać skurcze macicy :/ Mam nadzieję, że nic podobnego się nie stanie.

Gość nie martw sie
Ja jestem przeziebiona juz 3 tydz. W miedzy czasie maz sie przeziebil i zdazyl wyzdrowiec a ja dalej jestem pociagajaca;) juz myslalam,ze bedzie lepiej, ale dzis jakby objawy znow sie nasilily. Tez mam nadzieje,ze w koncu sama to zwalcze,nie chce antybiotyku.zawsze byla przeciwniczka, a jakbym przyjela,nawet jak bylby bezpieczny w czasie ciazy to potem te reszte tyg bym sie martwila. Oczywiscie jak sie okaze ze trzeba,to trzeba.

Gość AbraaaKadabraaa
No właśnie też mam takie podejście :) Jedyne do czego byłam przekonana to Bioparox, bo działa miejscowo i wiem że jest skuteczny, a raczej był, bo został wycofany :(

Gość te symptomy
to ja jeszcze wtrace a raczej podkresle: trzeba to WYPOCIC, nawet jak to jest katar czy kaszel. Wypijcie cos cieplego i pod kolderke albo nawet diwe i pozadnnie wypocic. Mnia w zeszlym tygodniu gardlo zlapalo. Bolalo przeokropnie. i mimo ze nie mialam zadnej goraczki, to nakrylam sie czym sie da i wypocilam to swinstwo. na nastepny dzien bylo o niebo lepiej i sie juz nie rozwinelo bardziej. A moj M i moje dziecko cierpieli jeszcze na katar. Tak z datury. herbatka z lipy dziala napotnie (jesli organizm sam nie chce :-). I dobra jest herbatka z sokiem z malin (ale takim prawdziwym sokiem z malin tzn. zeby w skaldzie byly rzeczywiscie maliny a nie tylko napis na butelce)