Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaionaion

Umowa zlecenie a urząd racy ..

Polecane posty

Gość jaionaion

Chciałem zapytać czy jeśli pracowałałem na umowe zlecenie musze to zgłosić w urzędzie pracy przy rejestracji?? Co mi grozi jeśli tego nie zrobie i czy urząd pracy sie o tym dowie ??

Gość gość
Tak , bo masz normalny staż pracy liczony przy umowie zleceniu

Gość powinieneś zgłosić
wszystkie umowy, ale jeśli Ty nic nie powiesz w PUP i nikt Cię nie podpiepszy to nic Ci nie grozi. Ja kiedyś nie zgłosiłam ani tej umowy, ani umowy o dzieło i nikt o niczym się nie dowiedział.

Gość odp cz 1
Jeśli pracujesz na takiej umowie kiedy jesteś zarejestrowana(-y) jako bezrobotna(-y), to musisz się wyrejestrować (choćby to było tylko zajęcie doraźne np umowa na opiekę nad dzieckiem w 1 dniu). Jeśli tego nie zrobisz Urząd potraktuje cię jako osobę oszukującą i każe ci zwrócić za ten okres zasiłek (jeśli dostajesz) i ubezpieczenie + karne odsetki.

Gość odp cz 1
A jak są takie umowy - zlecenia liczone ? Jako czas pracy bez okresu składek ZUS ?

Gość gość
Umowa zlecenie masz oplacane skladki ZUS itp. , ale przy umowie oi dzieło tego już nie ma tylko jedynie podatek ściagają ci z wypłaty

Gość ja ...również
ja pracowałam na umowę zlecenie kiedyś ale przy rejestracji tego nie zgłosiłam. Babka powiedziała że tego i tak nikt nie sprawdza

Gość a czy po takiej umowie
nalezy sie zasiłek??

Gość gość
tak nalezy się jak przepracujesz conajmniej rok

Gość gość
Chodzi o umowę zlecenie , bo przy umowie o dzieło nie ma zasiłku bo nie opłacane są składki ZUS-u

Gość ja ...również
ja żadnego zasiłku nie pobieram, więc bez przesady zeby to sprawdzać. a pracowałam na umowę zlecenie na przełomie 2007/2008 a rejestrowałam się w 2011, wiec bez przesady. powiedziałam, ze nigdy nie pracowałam i schluss.

Gość a czy po takiej umowie
pytam bo pup nakazał mojemu mezowi przedstawic zaswiadczenie o zarobkach z ostatniej pracy i odprowadzaniu składek jako warunek

Gość ja ...również
z nimi nie dojdziesz. mnożą tylko biurokrację:O

Gość gość
Jeszcze coś wam powiemJakbyście pracowały w niepełnym wymiarze pracy tzn. na 1/5 etatu czy na 3/4 etatu to również nie macie zasiłku dla bezrobotnych , chyba ze wasze wypłaty w ciągu 1.5 roku przy wymiarze pracy na 3/4 etatu jest jak najnizsza srednia krajowa , ale takie wypłaty muszą byc co miesiąc

Gość ja ...również
oni pewnie jak juz kogoś sprawdzają to tych co biora zasiłek bo jednak pobierają kasę...a jak ktoś bez prawa do zasiłku to wiecie...

Gość gość
Bo pewnie miał tak jak wyżej napisalamJa 3 lata temu podobnie miałam tylko umowę miałam na czas nieokreslony i po 1 latach pracy na 3/4 etatu nie mialam zasiłku dla bezrobotnych , bo przez ostatnie 1,5 roku nie mialam najniższej średniej krajowej w zarobkach

Gość gość
12 latach mialo być