Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Przyszly projektant gier

Projektowanie gier komputerowych

Polecane posty

Czy to rzeczywiscie jest takie trudne czy moge sie nauczyc wszystkiego potrzebnego do stworzenia gry, nie mowie to o takich grach jak Crysis czy far cry ale np cos jak Settlers 2 lub 3 jak myslicie czy jedna osoba dala by rade cos takiego zrobic. chcieliscie sie kiedys nauczyc programowac gry, stworzyc cos wlasnego i wydac na rynek albo chociazby udostepnic ludziom w necie ??

Gość tak chcialabuym
nawet znalazlam taki kierunek ale i tak go nie bede studiowac bo planuje wyjazf

Gość tak chcialabuym
jedna osoba ze sporym kapitalem ludzkim;d musialbys byc dobry i z grafiki i programowania, z matmy itp..

matma i fizyka to obowiazkowo, do tego programowanie, grafika, dzwiek i ogolna wiedza na temat projektowania gier. Czyli w cholere nauki i jeszcze wiecej praktyki. Ale nie ma rzeczy neimozliwych prawda ??

Gość tak chcialabuym
multimwedia no tak fizyka?

fizyka w grach tez musi byc. szczegolnie w fps czy symulatorach

Jesteś tak naiwną osobą czy tak głupią? Myślisz, że stworzenie programu (gry) to takie hop siup? Jest to praca dla zespołu ludzi przez rok co najmniej. Przez ten czas zespół pobiera pensje i wykorzystuje inne zasoby jak biuro, komputery itp. Potem produkt musi wejść na rynek, zostać rozreklamowany i sprzedany. Do tego potrzeba jeszcze większej ilości pieniędzy. Tak więc potrzebny jest inwestor, który za to zapłaci aby potem wyciągać zyski. Inwestor nie zainteresuje się takimi osobami jak ty ale poważnymi firmami od lat na rynku.

Gość rterwerw22432342
Oczywiście da się takie coś zrobić samemu ale trzeba do tego wykorzystać gotowy silnik gry. Zainteresuj się np. Unity 3 - http://unity3d.com/ . Ponadto trzeba znać się na modelowaniu postaci 3d - czyli znajomość 3dsMax, Blender itp. Bo jak np. chcesz stworzyć postać np. robota w musisz go najpierw wymodelować a dopiero potem wstawić do gry. Przy użyciu Unity wszystko jest łatwiejsze. Ale tworzenie gry w pojedynkę to ciężka praca.

Gość rterwerw22432342
Oczywiście da się takie coś zrobić samemu ale trzeba do tego wykorzystać gotowy silnik gry. Zainteresuj się np. Unity 3 - http://unity3d.com/ . Ponadto trzeba znać się na modelowaniu postaci 3d - czyli znajomość 3dsMax, Blender itp. Bo jak np. chcesz stworzyć postać np. robota to musisz go najpierw wymodelować a dopiero potem wstawić do gry. Przy użyciu Unity wszystko jest łatwiejsze. Bo tam masz dużo rzeczy gotowych. No i musisz znać podstawy jakiegoś języka programowania - ale powtarzam w Unity 3D wszystko jest prostsze. Ale tworzenie gry w pojedynkę to ciężka praca.

Krzysiu zdziwilbys sie ile jedna osoba potrafi zrobic. A zespol np 10 osob ?? Wszystko jest do zrobienia.

Gość rterwerw22432342
Pobierz sobie Unity 3D no i naucz się 3dsMax albo Blendera

Gość Le Soldat
a fabuła gry, mechanika jej działania, surowce itp itd? to tak jak z pisaniem książki

wszystko jest do zrobienai jak sie chce i ma czas.

Nie muszę się dziwić bo wiem jak jest. Jestem developerem. Możesz sobie robić za dziesięciu, dzień i noc na komputerze mamy. Tylko kto ci potem zapłaci za grę którą robiłeś przez rok i zainwestowałeś tysiące. Zejdź na ziemię dziecko.

Gość rterwecfdfdfrw22432342
fajna książka o Unity: Unity 3.x Game Development Essentials

Gość swerwe2323
jeszcze jedna pozycja: Creating Games with Unity and Maya: How to Develop Fun and Marketable 3D Games

Gość j90u98y89t87tftftf
GRA typu saper jest w zasięgu pojedynczego pasjonata, bądźmy realistami

Krzysiu po prostu mam inne podejscie do tego. i nie jestem dzieckiem bo swoje lata mam. dawniej programowalem, bawilem sie w grafika i webmastera. Wiec znam tematy i mam jakas tam wiedze.

Gość swerwe2323
jeszcze raz polecam ksiązkę: Creating Games with Unity and Maya: How to Develop Fun and Marketable 3D Games

Gość swerwe2323
jeśli kiedyś programowałem to bardzo dobrze bo Unity bazuje na C# i JavaScript.

Gość j90u98y89t87tftftf
tu niechodzi o wiedzę a o rozsądne ramy czasowe, chyba że Ci na tym nie zależy i ze spokojem możesz spędzić powiedzmy rok nad zrobieniem jednego etapu gry

bardzo mi sie ostatnio spodobaly te sand boxy. Mozna stworzyc calkiem nowa gre. Crysis np tak ma. nowe mapy pojazdy ludzi i wszystko. nawet fabule.

Bawiłeś się... no właśnie. Grę typu saper, pasjans, wąż możesz sobie samemu zrobić ale nie duży projekt programistyczny. Jesteś dzieckiem, które się na coś napaliło. Zacznij a potem pokaż nam wszystkim co zrobiłeś przez miesiąc i czy masz czas i pieniądze aby to dalej robić.

a na co mi pieniadze skoro ja to narazie traktuje jako hobby. I nie napalilem sie.

No to, że tworzenie takiej gry to praca na pełen etat a jeśli chcesz to robić sam to i na 2etaty. Z czego musisz żyć przez ten czas więc potrzebujesz pieniądze. Jak będziesz chodził do normalnej pracy to na pewno nie będzie ci się chciało siedzieć przez resztę dnia robiąc coś z czego nic nie masz. Trzeba przecież zająć się rodziną i sobą.

dlatego prauje sezonowo za granica. w 6 miesiecy zarabiam tyle ze starczy mi na 2 lata zycia wiec mam czas na nauke i projektowanie gier

swerwe dziek iza te pozycje. z pewnoscia kupie