Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Puddelka

Plan dnia z maluszkiem. Mój.

Polecane posty

Gość Puddelka

Jak wygląda Wasz plan dnia z niemowlakiem? Da się w ogóle coś zaplanować? Jakieś stałe pory? U mnie córka ma 5 tygodni i nijak nie mogę się ogarnąć. Wszystko w biegu, chociaż ona sporo śpi. Jestem niezorganizowana... Wygląda to mniej więcej tak: - 5 - 9 córka nie śpi, czytam jej wierszyki, opowiadam, zagaduję, puszczam muzykę, włączasm karuzelkę, pokazuje czarno - białe zabawki itp. Przewijanie, karmienie. 9 - 12 - ogarniam mieszkanie, szybka kąpiel (córka śpi) 12 karmienie, przewijanie 13- 16 spacer 16 karmienie, przewijanie 17 - 18 córka nie śpi. Zajmuje się nią tata lub ja 18 - kąpiel 19 - 22 córka śpi, ja odsypiam, lub spędzam czas z mezem 22 - 23 karmienie, przewijanie 23 - 2 córka śpi 2-3 - karmienie, przewijanie 4-5 córka śpi Nocą coś gadacie do tych swoich dzieci? Bo ja taka śpiąca jestem że tylko karmie i przewijam, rzadko mam siłę jeszcze gadać ;)

Gość laurraaa87
Ja w nocy nie mówiłam, bo rozbudzać nie chciałam, ale moje dziecko budziło się w nocy po 3-4 razy :) Teraz jak mysle o swoim planie dnia gdy moje dziecko było tak małe- zbyt dużo czasu traciłam na prasowanie :D ( sąsiadka -pielegniarka, naopowiadała mi głupot o tym że dziecku do 6mies należy prasować ubranka na lewą i prawą strone :classic_cool: ) i ja niestety w obawie przed bakteriami, azs tak je prasowałam :P na spacery wychodziłąm 2 razy dziennie, ale nie 3h, tylko 1-2h gdyż karmiłam naturalnie, i nie chciałam tego robić poza domem..

Gość Puddelka
Na spacerze moja pitrafi spac i 5 h. A ubranek w ogole nie prasuje...

Gość laurraaa87
Moje dziecko budziło sie na spacerach... :)

W nocy nie mów do maluszka, przewijaj przy słabym oświetleniu- niech dziecko się uczy że w nocy się śpi.Jak będziesz mówić to rozbudzasz i się dziecko przyzwyczai i będzie chciało się bawić

Gość Adela850
Z 5 miesiecznym dzieckiem to jeszcze ciezko jakas rutyne osiagnac. I to przyjdzie z czasem. Tak gdzies ok 2 miesiaca dziecko ma lepiej rozwniniety zoladek i potrafi dluzej wytrzymac bez jedzenie. To wszytsko przyjdzie. Co do spania ja bym ci radzila: w nocy nic nie mow do dziecka (no chyba ze bedzie plakac, bo zeby czy brzuszek. Ale jesli nie narzeka, to nic nie mow lub sie ograniczaj). Dajesz mu w ten sposob do zrozumienia, ze to nie jest czas na zabawe. I wg. mnie twoje dziecko spi na wieczro za dlugo (no chyba ze ci odpowiada wstawanie o 5.00 rano- to OK. Ale chyba jest to dosc meczace) Jesli robi drzemke miedzy 17.00 a 18.00 a potem idzie spac o 19.00 na noc to nic dziewnego ze wstaje juz o 5.00 rano. Ja bym probowala ta drzemke miedzy 17 a 18 przesunac, zeby przed nocnym spanie bylo conajmniej 3 godziny odstepu. Aczkolwiek ma dopiero 5 miesiecy, wiec moze nie wytrzymac jeszcze tych 3 godzin. Ale im dluzej tym lepiej. I wtedy pospi dluzej z rana. Jak moj byl maly (tylko juz nie pamietam w ktorym miesiacu) to mielismy spanie miedzy 15.00 a 17.00 a pozniej o 20 kapiel i 20.30 cycus i spanie. Jak skonczyl 2 miesiace to przesypial juz do 5.00 rano. Wtedy byl cycus i spal jeszcze do 7.00 a czasami i 8.00 rano.

Gość marika 98984
chyba 5 tygodni?

Gość yyyyyyyyyyyy
5 tygodni dziecko i ty mu czytasz wierszyki zal ...

Gość Puddelka
A czemu nie moge czytac. Jest gdzies zastrzezone od jakiego wieku mozna?

Gość mamusia malej córci
w nocy nie mówi sie do dziecka, dziecko od małego powinno wiedzieć ze do mówienia jest dzień, w nocy sie śpi.

Gość mamusia malej córci
autorko wg mnie popełniasz jeden duży błąd, nigdzie nie pisalaś że córcia zajmuje sie sama sobą, nie mozesz ciągle sie z nią bawić. Dziecko musi nauczyć sie spędzać czas samotnie. Potem będziesz miala duży problem jak córka będzie miala ok roku i będzie mało spała

Gość lillllaacckkk
jezuuuuu, podziwiam wszystkie matki! ja bym zwariwala...

Gość No to może...
to samo mi przyszło do głowy, wszystko super, ale czy jest czas kiedy dziecko leży i bawi się np. na macie? Albo w łóżeczku leży i patrzy na jakieś tam zabawki? Wystarczy pół godzinki dziennie, żeby spędzało samo. Poza tym plan super, nie wiem czego oczekujesz. ja żałuję że późno wprowadziłam plan dnia, bo to bardzo ważne dla maluszka. W nocy nie gadaj, nawet nie nawiązuj kontaktu wzrokowego, szybkie czynności pielęgnacyjne i karmienie, przy malutkim światełku tak żebyś tylko widziała czy na dobrą stronę pieluchę nakładasz :)

5 tygodnioe dziecko to raczej się mata nie zainteresuje. Nawet za bardzo nie umie chwycic zabawki. Nie przesadzajcie.

Moim zdaniem za bardzo angażujesz sie w dziecko, za mało myslisz o sobie. Zszokowaly cie te slowa? Ale to prawda. Jeszcze zdazysz sie jej naczytac, jeszcze zdazy ona zostac Einsteinem. Naprawde nie musisz wciaz do niej gadac, nie musisz caly czas zabawiac. Ona jest jeszcze baaaaardzo malutka, ona niewiele z tego czytania rozumie, ona chce swietego spokoju!!! Zostawiaj ja sama sobie, powies przy lozeczku jaka zabawke, bez melodii, zwykla, kolorowa, niech sama probuje lapac, ogladac. Naucz ja sie soba zajmowac. Co do spacerow - jezeli masz ogrod badz duzy balkon, wystawiaj w wozku. Dziecku jest obojetne, czy ono w parku czy na balkonie (oczywiscie pod warunkiem, ze nie wychodzi on na ruchliwa ulice), a Ty w tym czasie po prostu ODPOCZYWAJ, poloz sie pod koldra, z herbatka, z ksiazeczka.... I moja rada na przyszlosc, gdy dziecie bedzie wieksze - na spacery wychodz PO SPANIU. A śpi niech w domu. Wtedy bedziesz miala czas, by cos zrobic wokol siebie bądx ogarnac dom, ewentualnie spac razem z dzieckiem. Ja tych wszystkich rad nie znalam przy pierwszym dziecku, tez latałam wokól niego jak wariatka, tez tylko dziecko, dziecko, dziecko, z 2-miesiecznym tanczylam na rekach, spiewalam, czytalam... ale potem nie chcialo w ogole byc samo w pomieszczeniu, na sekunde nawet. Czy wiesz, ze moja mama musiala codziennie przyhcodzic do mnie i pomagac mi przy... poltorarocznym dziecku, bo takiego rozwydrzenca sobie wychowałam???? Dlatego teraz ostrzegam :-P

Gość po co wystawiasz na allegro
kiedy nie spi wsadz ja do lezaczka i rob swoje zeczy. zamiast chodzic codziennie na spacery wystaw ja 4 razy w tygodniu w wozku na podworko albo balkon niech tam spi, a ty rob swoje rzeczy w domu. rozumiem, ze to twoje pierwsze dziecko autorko, ale za bardzo sie wczowasz. wyluzuj troche.

rzeczy

Gość Puddelka
Dziekuję za rady. :) Córka zajmuje się sama sobą. Aż czasem mam poczucie winy, że leży taka... sama. Stawiam jej zabawkę, to sobie patrzy. Włączam pozytywkę czy opieram o brzeg łóżeczka czarno - biały wzór - ponoć takie maluszki widzą.

nie miej poczucia winy! po prostu odpusc to skakanie wokol dziecka. zostaw ja sama z zabawka i idz rob cos innego. 90% ludzi tak robi i tylko 10% meczy sie tak jak ty teraz.

Gość minimini79
Korzystaj póki jest taka mała, za kilka miesięcy, jak stanie się mobilna nie będziesz mogła z niej spuścić oka. I nie nakręcaj się tak bardzo na czytanie, pokazywanie książeczek, dziecko potrzebuje w tym okresie dużo ciepła i spokoju, a nie nauki- na to jeszcze przyjdzie czas

Gość Puddelka
Wiem, wiem, ale ja jestem nauczycielka w przedszkolu - zboczenie zawodowe :/

Też tak miałam, tez mi szkoda bylo dziecka jak tak lezalo... samo :-O No to je obskakiwałam.... no to potem sie miałam, oj miałam... Z kolejnymi juz nie byłam taka głupia :-P

Gość Puddelka
Heh, moze wiec cos w tym jest :)

Gość vgyhhhhmkm
Autorko nie sluchaj tych "madrych" rad i rob po swojemu,bardzo dobrze ze juz od malego stymulujesz umysl dziecka wierszami i muzyka,wiecej takich mam

Gość dsfgrfhhngd
vgyhhhhmkm - tak? a co masz na powierdzenie swoich słów? Może daj link do jakiegoś artykułu naukowego

Gość Puddelka
A moze mowienie wierszykow i spiewanie szkodzi? Nie rozumiem dlaczego to takie dziwne, ze to robie... Znam je na pamiec wiec zamiast nawijac w kolko o niczym mowie bajke rymowana czy spiewam...

Gość minimini79
na pewno nie szkodzi, ale szkodzi narzucanie sobie niezdrowego rygoru, nakręcanie się na to by cały czas zajmować się dzieckiem,śpiewać, gadać, recytować, pokazywać książeczki i karuzelę i nie mieć chwili dla siebie, też tak robiłam, ale przy drugim dziecku na pewno wyluzuję.

Gość minimini79
Praca z dzieckiem od podstaw procentuje, ale to wszystko powinno mieć zdrowe proporcje

Gość o qrde::((((((((
za dużo cudujesz wokół dziecka....