Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaa maalinkii

wysoka goraczka u dziecka. jak corce pomoc?

Polecane posty

Gość mama dwóch dziewczynek
Moja lekarka jest zdania, że do 3 dni gorączkę się zbija i obserwuje dodatkowe ewentualne objawy. Jeżeli nic się nie dzieje a gorączka zbija się po podaniu leku to czekamy 3 dni. Starsza córka raczej nie gorączkuje, ale mała już 2 razy miała takie stany i na telefonie do lekarki się skończyło. Zasada jest taka, że zbijasz gorączkę /zwykle co 6 godzin/ podając np. ibum. Jeżeli w nocy np. gorączka pojawia się częściej to dostawiasz inną substancję, np. paracetamol i podajesz naprzemiennie co 4 godziny. Jeżeli po ibumie spadła temperatura to i tak podaj kolejną dawkę leku po 6 godzinach/zgodnie z instrukcją. Te leki działają też przeciwzapalnie. Jeżeli nic poza gorączką się nie dzieje, a dziecko je i chce się bawić to spokojnie poczekaj do poniedziałku. Oczywiście jak coś Cię zaniepokoi to wzywaj lekarza albo jedź na pogotowie, ale jeżeli udaje się zbijać gorączkę i nie ma innych objawów, to możliwe, że to infekcja wirusowa i obejdzie się bez antybiotyku. Możesz jeszcze do tego ibumu dołączyć lipomal - bardzo fajny syropek przy infekcjach.

Gość Dżennifer
swietnie :) nie wiem co prawda co to jest ibum bo nie mieszkam w polsce ale dawalabym jeszcze przynajmniej do jutra i tak jak pisze na ulotce przewaznie co 4/6 godz i na noc przed spaniem bo w nocy zawsze goraczka wzrasta .....i nastepnym razem nie czekac tylko od razu jak dziecko jest niewyrazne dac lekarstwo,teraz goraczka spadla co nie oznacza ze mala jest juz zdrowa po prostu lek zaczal dzalac ......bedzie dobrze :)

Gość hmm*hmm*
a moja ma to samo tzn miala kilka dni temu bo teraz zostal tylko katar,tezmiala goraczke 39*C bylam u lekarza powiedziala ze to gardlo i wtedy taka goraczka wysoka moze byc ,dawalam tantum verde w aerozolu 4x2 dawki,oprocz tego kidafen na goraczke po ktorym spadala do normalnej i w saumie po 2 dniach zniknela calkiem. Tez mi powiedziala ze jak po 3 dniach goraczka nie minie to zebym przyszla znowu.Moja corka ma 4 lata.

Gość mamaa maalinkii
corka chodzi do przedszkola to zlapala. a i tak miesiac dala rade.

Gość mama dwóch dziewczynek
oczywiście jak gardło boli i jest zapalne to coś można podać, najlepiej aerozol tantum verde właśnie, bo miejscowo działa. Ale ibum/paracetamol też działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie także na gardło też pomagają, o ile to "tylko" infekcja wirusowa. Najważniejsze to zbijać gorączkę, żeby nie dopuścić do bardzo wysokiej temperatury i obserwować. A ibum to syrop dla dzieci na bazie ibuprofenu.

Gość mamaa maalinkii
co 6 h daje corce ibum i psikam gardlo. corka sobie pospala. jak narazie temp. spadla. i apetyt ma. a powiedzcie mi jak dlugo podawac dziecku ibum?

Najlepiej do trzech dni, a potem jeżeli nadal będzie jej coś dolegało to do lekarza idź. Podawaj jej dużo płynów, dobre są herbatki z malin, lipy i mleko z miodem. Fajne są też ziołowe syropy na gardło Gardimax, albo Pyrosal.

Gość mama mama00
Tak na wstepie to mamo dwoch dziewczynek - paracetamol nie działa przeciwzapalnie, ibuprofen - tak. Z tym , że ibuprofen bardziej podrażnia żołądek u dziecka, dlatego TRZEBA(!) podawać go dziecku z piciem lub jedzeniem. Generalnie każda gorączka powyżej 39C wymaga konsultacji z lekarzem. Ale dopóki wizyta się nie odbędzie to należy obserwować dziecko, dostarczać dużo płynów, zwracać uwagę na to czy nie występuje skąpomocz, mocz o ciemnożółtym kolorze, brak śliny i łez czy zapadnięte oczy. Podać lek przeciwgorączkowy (z racji na działanie przeciwzapalne polecam jednak ibuprofen) stosować okłady, i co WAŻNE (!) NIE NALEŻY przegrzewać dziecka! Tj. nie ubierać je w kilka warstw, nie opatulać trzema kocami, bo to jeszcze bardziej tą gorączkę podnosi i może doprowadzić do udaru cieplnego! Niech dużo pije , je jakieś arbuzy albo cytrusy, rosołek , wodę desery z galaretek ( jeśli już je) . Nie pozwalaj też dziecku za bardzo szaleć, bo to teżmoże doporowadzić do wzrostu temp. , natomiast jeśli czuje się na siłach to zezwól mu na swobodę. Gorączka wystepuje w wiekszosci przy infekcjach wirusowych, mimo wszystko gdyby temp nie spadala jedz na pogotowie.

Gość dfdfuuujj
z mala jest ok. jak narzie nie ma temp. ladnie jadla. a jak dlu12o podawac ibum?

Gość misiaczek24
Kiedy moje dziecko gorączkuje powyżej 38C, podaję mu Milifen, lek przeciwzapalny, oprócz tego często daje mu pić, aby się nie odwodnił. Mój syn ma gorączkę najczęściej kiedy wychodzi mu kolejny ząb, jest wtedy marudny, płaczliwy, jakoś trzeba przetrwać ten trudny okres.

Gość mohito10000
ja tez podaje milifen przy gorączce, ale jeśli jest bardzo wysoka na zmianę z paracetamolem. oczywiście nigdy na pusty żołądek. z domowych sposobów na kaszel robię syrop z cebuli i czosnku. ale i tak na ogół idę z małą do pediatry.

Gość mamakowalska
Do mierzenia gorączki ale też sprawdzania temp otoczenia i przedmiotów nadaje się BabyTemp. Właśnie dlatego go kupiłam bo jest wielozadaniowy, tak jak każda mama ;-) Trzeba mieć podzielność uwagi na okrągło, co nie? ;-)

Gość arleta777
Ja rowniez polecam BabyTemp

Gość gość
Zamówiłam zestaw gorączkowy termometr BabyTemp + kompres marki Sanity i jestem jak na razie bardzo zadowolona. Termometr ma mocną czułą podczerwień, można rzeczywiście zmierzyć gorączkę ale też temperaturę obiektów (wody, powietrza, mleka w butelce) w parę sekund

Gość gość
Ranking na http://rankingtermometrow.pl/ jest w porządku, cały czas jest aktualizowany widać że kolejne osoby dodają swoje opinie o termometrach także sytuacja jest dynamiczna :) Dobry projekt strony fajnie opisane modele termometrów z fotkami.

Gość ela

Bardzo dobre doświadczenia mamy z MultiTemp póki co. Kupowałam dopiero rok po urodzeniu dziecka, wcześniej korzystaliśmy z termometru dotykowego...nie było łatwo, to delikatnie powiedziane. Ale jak to mówią – lepiej późno niż wcale i w końcu zainwestowaliśmy w coś lepszego, bezpieczniejszego.

Gość Aska
Dnia 12.02.2019 o 15:00, Gość ela napisał:

Bardzo dobre doświadczenia mamy z MultiTemp póki co. Kupowałam dopiero rok po urodzeniu dziecka, wcześniej korzystaliśmy z termometru dotykowego...nie było łatwo, to delikatnie powiedziane. Ale jak to mówią – lepiej późno niż wcale i w końcu zainwestowaliśmy w coś lepszego, bezpieczniejszego.

Rowniez polecam ten termometr

Gość Judyta

Ja mam termometr bezdotykowy z haxe i jestem bardzo z niego zadowolona. A jak dziecko ma wysoką gorączkę to pierwsze co to trzeba jak najszybciej to lekarza jechać, jeśli nie da się zbić temperatury domowymi sposobami.