Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gluten

gluten

Polecane posty

Gość gluten

Chce zacząć wprowadzać gluten synkowi kupiłam kaszle manna bez gotowania. Czy mogę ja podać bezpośrednio do buzi a później dac cyca?

Gość yukki
w sensie taką suchą, łyzeczką? Raczej rozrób z mlekiem, może byc twoje.

Gość Z tego co ja wiem.............
A nie lepiej przyrządzić na mleku z piersi i podać łyżeczką :D ? Spodobało mi się to provo :D

Gość gluten
Hehe nie surową :) ta kaszle robi się poprzez zalanie wzaca woda.. i taka c mieciutka chciałam dac do buziaka a potem pierś.. nie wyobrażam sobie codziennie odciagac mleko. No ale jak będzie trzeba..

Gość ja dawalam sloiczki hipp
glutenowe

Gość co za prolem,,
Przygotuj odpowiednią ilość kaszki, zalej wodą i połącz z gotowanym (5 min) jabłkiem - wszystko zmiksuj na gładką płynną masę. Podaj dziecku łyżeczką, nie więcej jak 100 ml.

Gość co za prolem,,
ile dziecko ma miesięcy?

Gość gluten
Dziecko ma 5miesięcy i jest tylko na piersi. Pediatra kazała rozszezyc dietę dopiero za miesiąc..

Gość co zaproblem
to wstrzymaj się miesiąc z tym glutenem...

Gość gluten
Ale wszędzie piszą że trzeba wprowadzić nie wcześniej niż w 5 a nie później niż w 6 więc TERAZ.. Żadna mama nie wpriwdzala glutenu gdy dziecko było tylko na piersi?

Gość ja wprowadzałam
dziecko miało prawie 6 mies skonczone - więc jeszcze było w 6tym. Podawałam gluten wprowadzając nowe produkty. Gotowaną marchewkę łączyłam z kaszą manną. Pół łyżeczki suchej kaszy manny błyskawicznej gotowałam w malutkiej ilości wody i łączyłam z papką z marchewki, żeby razem było tego 100 ml. Z tego podawałam dziecku na początku po 3, 4 łyżeczki dziennie, potem co tydzień dokładałam nowy produkt, ziemniak, dynia, brokuł, pietruszka, seler, kalafior, cukinia itd. według tego spisu: http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka.html Zapisałam sobie w kalendarzu kiedy minie 2 mies. od wprowadzania glutenu. Obecnie mój syn ma 8 mies. i ma gluten wprowadzony :) Nadal jesteśmy na piersi, a syn je wg tego schematu: (polecany przez pediatrę) http://www.bobovita.pl/cms/images/clipart/File/schematy/schemat%20ml%20matki.pdf

a dlaczego pediatra kazala rozszerzyc diete dopiero za miesiac? latwiej najpierw rozszerzyc diete a potem podawac gluten do obiadkow lub deserkow...

Gość ja wprowadzałam
dziecko powinno być na samej piersi 6 miesięcy, ale z własnego doświadczenia wiem, że te kilka łyżeczek podane wcześniej w celu wprowadzenia glutenu, nie wpływa negatywnie ani na laktacje, ani na układ pokarmowy dziecka :)

pozwole sobie poprawic - dziecko powinno byc karmione piersia do 6tego miesiaca, ale nie wylacznie piersia.. okres miedzy 4-6 miesiacem jest najlepszym czasem na rozszerzanie diety gdyz wtedy mleko matki najlepiej "chroni" malucha przed ewentualnymi alergiami

Gość mama maluszka 5m.
według Światowej Organizacji Zdrowia dziecko powinno być tylko na piersi przez całe 6 miesięcy, wyjątek to ekspozycja na gluten.

Gość mama maluszka 5m.
Kasion a dziecko piersią może być karmione tak długo jak zechce matka i dziecko :)

Gość No to może.....
mamo maluszka 5m. ale WHO nic nie mówi o glutenie do 6m. To są wytyczne jakiegoś tam konsylium, więc nie są wyjątkiem do zasad WHO które nie wypowiedziało się w tej kwestii. Ja zrobiłam tak że zaczęłam rozszerzać dietę po 5m. i gotowałam zwykłą kaszę mannę na wodzie i dodawałam do obiadków lub deserków lub kupowałam gotowe słoiczki glutenowe.

przepraszam - "przynajmniej" do 6tego miesiaca, choc mysle ze i tak wiadomo o co chodzi, bo to logiczne, ze kazda mama karmi tyle ile uwaza za słuszne

Gość Ania-ADHD
Kobietki! problem mam! Mojego synka wysypuje po każdej możliwej kaszce! mleczna, bezmleczna, ryżowa, smakowa czy nie - wysypka murowana! Kupiłam teraz taką zupkę w słoiku - rosołek z kaszą manną i nie wiem ile mu dać - chcę zacząć wprowadzać gluten! Na jakimś innym forum wyczytałam, że pół słoiczka ma 2-3gramy. Czyli na 1 raz dać pół słoiczka? jestem kompletnie zdruzgotana tym glutenem! czekam na jakąś odpowiedź! dzięki z góry!