Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bedemama

kwas foliowy

Polecane posty

Gość bedemama

witam wszystkie mamusie obecne i przyszle :) okres spuznial mi sie 11 dni,dzisiaj rano zrobilam test i wyszly dwie kreseczki ta jedna slaba ale jest. mam takie pytanie czy powinnam juz zaczac brac kwas foliowy czy poczekac do pierwszej wizyty u lekarza?

Gość moja opinia .....
jak staraliście się, o dziecko powinnaś brać już wcześniej ale jeśli nie brałaś zacznij już dziś.

Pewnie że zacznij go przyjmować, nawet jeśli okaże się że nie jesteś w ciąży to łykaj Folik cały czas. Przyjmowanie go min. 3 miesiące przed poczęciem zdecydowanie zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u maluszka

Gość teraz by było dobrze
jakbys brała ze 2x dziennie póki cewa nerwowa sie tworzy swoją droga nie wiem jak można byc tak głupim i podstaw nie wiedziec a dziecko wychowywac potem :/

Gość agula8
jak najbardziej zacznij brać, choć dziewczyny mają rację, kwas foliowy nalezy przyjmować 3 a najlepiej 6 m-cy przed zajściem w ciążę. Ja kwas brałam do 3go m-ca ciązy, póżniej przeszłam na witaminy pregna, i jeszcze wzięłam serie provagu/20 kapsułek/. Z profilaktyki tyle.

Gość syoss
Widać wiele przyszłych mam wie że kwas foliowy trzeba łykać, ale zapomina że to jest najważniejsze jeszcze przed poczęciem - tak by w początkowych tygodniach ciąży nie było niedoboru w organizmie

Gość a co ci lekarz
dzieki za przypomnienie!za 2 msc bedziemy sie starac o dziecko,biore kwas foliowy tak 4-5 razy w tyg.musze sie poprawic.

Gość syoss
Najlepiej łykaj folik codziennie, choć ja też mam problem z pamiętaniem o nim;)