Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Beczekkkkk

Porada Prawna Plisssssssss

Polecane posty

Gość Beczekkkkk

moje pytanie brzmi jeżeli 10 lat temu załozyłem sprawe w sądzie sąsiadowio ustalenie drogi koniecznej do mojej posesji i ją przegrałem czy moge jeszcze raz złożyc taki wniosek jak sprawa zakończyła sie 5 lat temu

Jeśli w sprawie nie pojawiły się żadne nowe okoliczności, to nie. I upływ czasu jest tutaj bez znaczenia.

Gość Beczekkkkk
no a jeżeli sąsiad zamkną mi teraz całe dojście do domu

Gość Beczekkkkk
no i jakie mogły by być te nowe okoliczności np

Najróżniejsze okoliczności, np. zmiany w ukształtowaniu czy zagospodarowaniu terenu. ­ Zupełnie nie wiem, o co chodziło w tej Twojej sprawie, w tym na czym polega zamknięcie przez sąsiada dojścia do domu, ale jeśli nie było tego wcześniej, to tak - jest to nowa okoliczność i jeśli ma dla sprawy znaczenie, to sąd nie powinien Ci odrzucić wniosku.

Gość Beczekkkkk
Chociaz nie wygrałem tej poprzedniej sprawy o dojazd dojście mi sasiad zostawił jakieś 1.5m szeroki ale tak z własnej woli a teraz postawił ogrodzenie i nie mam jak przejść nawet do drogi publicznej a nie mam innej mozliwości dojścia lub dojazdu

Jeśli nie ma dostępu do drogi publicznej, to służebność się należy. Ale ciężko rozmawiać o sprawie na takim poziomie ogólności, bez zobaczenia uzasadnienia do tamtego postanowienia i zorientowania się dokładnie w obecnej sytuacji. Idź z tym (dokładnym stanem faktycznym i wszystkimi dokumentami) najlepiej do jakiegoś prawnika.

Gość Beczekkkkk
Ok Wielkie dzięki:)