Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MAMA2013LUTY

22 tydzien ciazy ktoś chętny na pogaduchy??

Polecane posty

ide ryczec w poduszke!z malym wszystko ok, ale czulam sie tak zle... bylam oczywiscie sama... okropne uczucie, co chwile lazilam do lazienki, bo glupio sie tak rozplakac przy ludziach.... tam byly same pary!! a ja oczywiscie SAMA, zawsze jestem SAMA!! mowie Wam jakie to przykre..... nie potrafie nawet opisac tego jak bardzo mi jest zal i jaki ogromny zal mam do NIEGO, czy ja sie jeszcze musze czyms takim stresowac?? masakra!!

Gość kaja_@@@@@
mama luty tak mi przykro. naprawde nie wiem co powiedzieć . ciaża to stan który powinien byc pełen radości i uciechy a ty przez tego .... nie mozesz w pełni sie tym cieszyć

Na pewno jest Ci trudno :( Musisz jakoś przez to przebrnąć :( Nie chcę się mądrzyć, bo wiem że mówić łatwo jak się nie jest w podobnej sytuacji, ale niezależnie jak Ci się życie ułoży-z nim czy bez niego-to podobno kobieta mająca motywację w postaci dziecka dostaje powera i jest supertwarda. Bądxź twarda dla tego dzieciątka, ono Cię potrzebuje. Nie pamiętam czy mi odpisałaś-ile ze sobą jesteście?

Ojej, to dość długo. Życzę Ci żeby wszystko ułożyło się po Twojwj myśli :) Musi byc dobrze :) A jak tam USG? Ile mały waży/mierzy? :)

18cm 438g :) serduszko prawidlowo, mozdzek, brzuszek tez. brak widocznych wad :) wszystko w porzadku :) maly rozwija sie prawidlowo :)

czesc dziewuszki :) wczoraj sie widzialam z mym.... no zobaczymy co dalej bedzie - czas pokaze... dzis wstalam wsciekla jak osa, chyba kogos rozszarpie, musze napic sie melisy....

Oo, to mam nadzieję, że owocne będą te Wasze spotkania :) Nie martw się, MAMA, ja codziennie od 2 tyg. wstaję wściekła jak osa, bo boli mnie gardło i wkurza mnie to ;) Powiedzcie mi, czy będąc w ciąży odżywiacie się superzdrowo, bez słodycz,y fast foodów itd? Bo ja idealna nie jestem i mam w zw. z tym wyrzuty sumienia :O

Gość kaja-@@@@@
Fiji8ufjiu nie ma idealnych ludzi heheh w sumie 90% produktów nie jest zdrowych bo sa sztucznie doprawiane wszelkimi E404 itp... ufam tylko temu co moja ,mama ma w ogródku. a tak serio. moje nawyki zywieniowe nie uległy zmienie w ciąży. nadal jem tak jak od kilku lat czyli 5 posiłków dziennie , stałe pory 7.30 11.00 15.00 17.00 19.00 żołądek tak sie przyzwyczaił ze nie woła jeśc wczesniej niz o tych godzinach na sniadanie 1 bulka , kromka chleba, ser, pomidory, ogorki, wszelkie wędliny itp. drugie sniadanie podobne + owoc i jogurt obiad zawsze jednodaniowy na małym talerzu nigdy na duzym o 17 to różnie , jogurt, owoc, a czasami 1 nalesnik, 1 tost róznie kolacja nie obfita jezeli mam ochote na słodycze , to jem jezeli mam ochote na frytki to takze wcinam ale zdarza sie to nie częsciej niz raz w tygodniu. do tego zaczełam jesc jabłka kórych wczesniej nie lubiłam , ale tylko te z przydomowej jabłoni no i około 4 razy w tygodniu pije mleko chipsy, paluszki, gorszki wszelkie chupacze i inne zapychacze owszem jem ale moze raz na dwa tygodnie ogolnie nie wiem co to zachcianki bo takich nie mam. ojj rozpisałam sie troche soryy

Gość kaja-@@@@@
ogólnie nie przyszło by mi do głowy krytykować kobiet za to co jedzą i jak jedzą w ciązy ale udowodniono, ze to co je matka wpływa na dziecko tak jak pozytywnie tak i negatywnie dziecko przyswaja sobie rózne smaki i nasze ulubione potrawy beda potem jego lubianymi niestety mam w rodzinie takie osoby kórych dzieci od najmłodszego wcinały frytki z ketchupem jak dla mnie takie jedzenie dla rocznego dziecka to masakra.

ja na to nie zwracam uwagi, tzn nie opycham sie tym nie zdrowym, jem to na co mam ochote i tyle, a ze zadko mam na cos ochote to nie jem duzo:P no przez ten moj antybiotyk tak mam, moze dlatego synek powoli przybiera na wadze, ale miesci sie w granicach wagowych :D po poludiu pojechalam do babci i spedzilam tam milo czas, dopiero wrocilam :)

Jeju, Kaja, w porównaniu do mnie to jesteś wzorem :) Cóż za dyscyplina :) Ja ostatńio co chwilę mam na coś ochotę, czego wcześniej nie miałam i co mnie martwi, bo nie chcę skończyć upasiona jak prosię :( Siedzenie w domu zdecydowanie nie służy :) Mama, o wadze dziecka mówisz w porównaniu do poprzednich poiarów czy tak ogólnie? Bo mój waży mniej więcej tyle samo i gin mówiła, że wagę ma super :O Ile właściwie takie dziecko powinno ważyć?

link do tabeli: www.babycenter.com/average-fetal-length-weight-chart 22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl) 23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl) 24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl) 25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl) 26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl) 27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl) 28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl) 29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl) 30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl) 31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl) 32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl) 33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl) 34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl) 35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl) 36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl) 37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl) 38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl) 39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl) 40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl) miłej lektury i bez popadania w skrajności ! :classic_cool: :D

MAMA jak dziś samopoczucie? Ja stwierdziłam, że wybieram się do laryngologa z tym bolącym gardłem. Boli mnie już gdzieś od końca września :O

huhu no to kawal czasu... i czego sie dowiedzialas?? ja mam dzis caly dzien klucia w prawym boku, na dole, podbrzusze... eh... nie wiem co to.... po z atym dzis spedzialam dosc mily dzien, bylam na spacerku z pieskami i w sklepie, u mnie piekny dzien dzis byl :) aaaa i zrobilam przepyszne golabki :)

No to aktywnie :) U mnie też dziś było pięknie :) A laryngolog powiedział mi tylko tyle, że nie mam anginy ani nic bakteryjnego ;) A potem jak zapytałam czym mogę sobie pomóc to wystrzelił ze Strepsilsami itd. :O Jak mu powiedziałam, że raczej lekarze ich nie zalecali to odpalił internet i zaczął szukać leków :O Osłabił mnie ;) Wygląda na to, że muszę czekać aż samo mi przejdzie :( Psikam sobie narazie nawilżającym sprayem i kupiłam Tantum verde w tabletkach zamiast aerozolu. MAMA może te bóle to od rozciągania się tych więzadeł co? Poleż sobie troszkę albo może z Nospą spróbuj... Jadę jutro robić badania. Kiedy będziesz robić obciążenie glukozą? Jutro zaczynam 24 tydz. i chyba sobie zrobię za jednym zamachem z całą resztą badań :)

Gość kaja-@@@@@
hello mi badania krwi po obciążeniu gluzkoza kazała zrobic miedzy 24 a 26 tygodniem ciazy nie czesniej Fijiufjiu a próbowałaś płukania gardła wodą z solą lub szałwią??? ja dziś się trochę zmartwiłam. bo zawsze wieczorem czuje ruchy małej a wczoraj nic, w nocy cisza, rano to samo, już zaczęlam sobie wkręcać różne teorie pracy liczylam, ze po którymś posiłku wkoncu sie uda, nawet specjalnie jadlam słodycze. ale nic cisza. na szczęście wieczorem teraz wkoncu zaczęła kopać i sie uspokoiłam jutro mam usg ponownie ale już te dokładne ze wszystkimi pomiarami bardzo sie nie mogę doczekać.

Kaja, woda z solą i szałwia poszły na pierwszy ogień i nic. Potem kombinowałam z resztą i też nic :O No właśnie tak sobie pomyślałam, że jutro zaczynam 24 tydzie więc się już łapię. Będę miała z głowy ;) A co doruchów dziecka to mam podobnie, bo przedwczoraj i wczoraj szalał jak nigdy a dziś cisza. Też tego nie lubię, ale sobie tłumaczę, że nieraz człowiek się czymś zajmie, chodzi itd. i to trochę odciąga uwagę od brzuszka. Może wtedy maluch się troszkę wierci, ale nie zwracamy na to uwagi, trochę też z przyzwyczajenia :) Jutro rozwiejesz swoje wszystkie wątpliwości :) Koniecznie daj znać jak maluszek :)

z tymi ruchami to ja tez tak mam chocaz codziennie czuje chociaz jednego kopiaczka, uwazam tak samo, ze moze sie rusza jak my o tym nie myslimy i jestesmy "zabiegane" ja w czwartek zaczne 24tc :) a test na obciazenie glukoza dostalam w 16tc, dostalam skierowanie wiec poszlam, nic nie mowilam bo przeciez sie nie znam, moze zostanie mi zlecone powtorzone... nie wiem sie zobaczy na nastepnej wizycie :)

Gość kaja_@@@@@
cześć wczoraj miałam usg połowkowe wszytsko wporządku, dzidzia narazie zdrowa co mnie bardzo cieszy

Gość kaja-@@@@@
mała way 405 g, ale zmierzyć juz jej nie mogla bo sie kreciłam i zginała wiec nie było to do konca wykonalne ogolnie mierzyła ja od góry do dołu .... i wszystko było OK

Kaja, to super, że wszystko ok :) MAMA mi też właściwie lekarz zlecił wcześniej, ale nie zrobiłam, bo przestałam do niego chodzić, a obecny lekarz jeszcze w ogóle mi nie zlecił. Dziś do niego idę więc pewnie Powie, żebym zrobiła. W każdym razie zrobiłam już, bo akurat miałam okazję no i łapię się na 24 tydzień :) Martwi mnie tylko, że mam za wysokie żelazo :( Myślałam, że skoro morfologia poleciała mi trochę w dół to jest to związane zespadkiem żelaza a tu proszę :O To musi być chyba od tych suplementów, bo biorę od dłuższego czasu Matruelle Pharmaton'u :O Zobaczymy co lekarz powie, ale pewnie mnie ochrzani, bo mówił żeby nie brać witamin a ja biorę, bo ten drugi lekarz polecił, a poza tym boję się, że nie wystarczająco dobrze się odżywiam :O Ale się rozpisałam ;) A co u Was ciekawego? Jak samopoczucie?